Linkuri accesibilitate

Discipolii și trădătorii lui Voronin (Timpul)


„De unde şcoală sănătoasă într-o societate bolnavă” (Adevărul).


Unul din articolele pe care le publică azi Adevărul este dedicat problemelor pe care le-a scos la iveală bacalaureatul şi se intitulează „De unde şcoală sănătoasă într-o societate bolnavă.” Autoarea îl citează pe ministrul educaţiei Mihail Şleahtiţchi care spune că problemele în învăţămînt se trag de la mentalitate, de rînd cu alte comentarii care sugerează că metodele de luptă cu copiatul şi mituirea la examene la care se recurge, inclusiv descinderea ofiţerilor de la Centrul Anticorupţie, ar fi insuficiente.

Constantin Tănase se opreşte în editorialul său din Timpul asupra subiectului trădărilor în politică. „Marii discipoli (ai lui Voronin), complicii lui, care poartă în faţa istoriei o vină la fel de mare… părăsesc corabia, se spală pe mîini, fac conferinţe de presă la care se prezintă drept eroi şi… salvatori ai democraţiei, iar singurul şi unicul vinovat rămîne a fi bătrînul general, la umbra căruia trădătorii au făcut averi…” scrie Tănase, care conchide că toţi cei fugiţi din PCRM - ziaristul îl omite pe Marian Lupu -, nu şi-au făcut mea culpa, nu s-au convertit la democraţie, dar au rămas aceiaşi militanţi bolşevici, moldovenişti înrăiţi şi vînători de unionişti. Ziaristul sugerează că trădarea acestora n-a adus niciun cîştig societăţii şi este de părere că n-ar trebui mediatizaţi în măsura în care o face presa locală.

Timpul inserează în paginile sale şi o analiză a efectelor reintroducerii de la începutul acestui an a impozitului pe venit de 12 la sută pentru agenţii economici. Anularea acestuia acum 5 ani nu a dus la creşterea majoră a investiţiilor străine aşa cum s-a sperat, pe cînd reintroducerea impozitului va mări încasările la buget, spune economistul Ion Tornea citat de autorul articolului. Dinu Armaşu, însă, directorul Asociaţiei Investitorilor Străini, susţine că odată cu aceasta, mecanismul de adminitsrare a afacerii a devenit mai complicat, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, ceea ce i-ar face pe antreprenori mai vulnerabili în faţa autorităţilor de control.

Publicaţia Moldavskie Vedomosti anunţă despre intenţia Ministerului Agriculturii de a crea unei instituţii care se va ocupa de promovarea vinurilor moldoveneşti peste hotarele ţării. Ca să-şi facă producţia mai cunoscută, vinificatorii sînt gata să finanţeze cu 50 la sută noua instituţie, dar vor ca vinul să fie considerat produs alimentar, nu băutură alcoolică. Asta ar însemna mai multe surse alocate de la bugetul de stat, protecţie şi accize minime la producţie, se arată în articol.
XS
SM
MD
LG