Linkuri accesibilitate

Socialiștii pleacă favorizați în cursa pentru alegerile generale


Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta

Rezultatele finale ale alegerilor locale din România indică o revenire semnificativă la nivel local a PSD.


In România au fost date publicităţii rezultatele finale ale alegerilor locale de duminica trecuta. Cu o analiza a actualei situaţii politice din ţara vecină, de la Bucuresti, Sabina Fati.

Socialiștii sint cistigatorii categorici ai scrutinului local care a avut loc duminica in Romania. Votul politic, cel obtinut la Consiliile Judetene, prefigureaza, potrivit sociologilor, configuratia viitorului Parlament, asa cum va arata acesta institutie dupa alegerile generale care vor avea lor in noiembrie.

In ierarhia cele 41 de Consilii Judetene, socialistii conduc net, dupa ce si-au adjudecat 22 dintre acestea. Altfel spus PSD, Partidul Social Democrat din Romania detine ceva mai mult de jumatate din consiliile judetene din Romania. In ceea ce priveste ponderea primarilor, tot socialistii se afla pe primul loc, iar in aritmetica celor 41 de municipii resedinta de judet, socialistii au luat 17, liberalii 8, democrat-liberalii 10.

Liberalii si socialistii din Romania au cistigat in total peste 50 la suta din primarii, dar si la aceasta categorie, la fel ca in cazul consiliilor judetene, socialistii domina Uniunea Social-Liberala, aflata la guvernare la Bucuresti de mai bine de o luna. In interiorul Uniunii Social-Liberale, socialistii au un scor de peste 60 la suta in raport cu PNL. Socialistii pleaca deci favorizati in cursa pentru alegerile generale.

USL, Uniunea Social-Liberala va avea candidati comuni la scrutinul din noiembrie, iar locurile eligibile vor fi impartite intre PNL si PSD proportional cu scorul obtinut duminica. Socialistii romani, spre deosebire de liberali au filiale teritoriale foarte bine organizate si o masinarie de vot eficienta, care i-ar putea ajuta sa castige peste 35 la suta din voturi la parlamentarele din toamna.
PSD a mai cistigat cu un scor similar in 2000, dupa prima guvernare de dreapta care a esuat pe fondul unei imaginii nefavorabile, dar mai ales in urma nemultumirilor sociale si a faptului ca au avut loc marile privatizari. Una din primele declaratii date atunci de proaspat numitul premier Adrian Nastase referitoare la transarea unui proces de coruptie a devenit apoi definitorie pentru felul in care s-au raportat socialistii la justitie: electoratul a hotarit la alegeri soarta procesului, spunea Adrian Nastase, care asteapta saptamina viitoare, miercuri decizia finala intr-un dosar in care prima instanta i-a dat doi ani de inchisoare cu executare intr-un process de coruptie.
Socialistii romani se pregatesc si de data aceasta sa domine viata politica locala si centrala, chiar daca se afla in USL, alaturi de liberali si chiar daca par dispusi la unele concesii. Estul si sudul Romaniei sunt colorate cu rosu, culoarea socialistilor, in vreme ce liberalii si-au alocat Transilvania, zona pe care a controlat-o pina duminica PDL, partid care a reusit sa pastreze doar 2 din cele 12 Consilii Judetene pe care le-a cistigat in urma cu patru ani.
XS
SM
MD
LG