Linkuri accesibilitate

Mihai Burla la președinția Sovietului Suprem din Tiraspol


Andrei Safonov: „preşedintele trebuie să fie dispus la dialog, să renunţe la abordarea veche potrivit căreia între el şi Parlament există confruntare şi ignorare reciprocă.”


Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol nu mai este Anatol Kaminski. Acesta a renunţat la funcţia sa şi l-a propus pentru a-l inlocui pe Mihai Burla, născut în regiunea Cernăuţi. Acesta a fost votat ieri de Sovietul Suprem. Potrivit agenţiilor de presă moldoveneşti, Mihai Burla s-ar fi declarat în documentele URSS, ca fiind „român”. Alla Ceapai a căutat să afle mai multe despre Mihai Burla şi daca inlocuirea lui Anatol Kaminski ar putea avea si vreun efect asupra negocierilor în formatul 5 plus 2, pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Mihai Burla
Mihai Burla
Mihail Burla este originar din regiunea ucraineană Cernăuţi. După absolvirea facultăţii de geografie a Universităţii pedagogice din Tiraspol continuă să activeze în domeniul ştiinţific. În 2003 este numit vice ministru al economiei la Tiraspol, iar din 2005 este deputat în aşa numitul legislativ transnistrean, conducând comitetul pe probleme economice.

Andrei Safonov
Andrei Safonov
În opinia politologului de la Tiraspol, Andrei Sofonov, Mihail Burla se va poziţiona mai degrabă ca specialist în economie în Sovietul Suprem, dar va promova politica Partidului „Obnovlenie” fiind co-fondatorul acestuia: „Pe dată de 23 iunie Mihail Burla urmează să fie ales şef al Partidului „Obnovlenie”. Liderul actual al formaţiunii, Anatolie Kaminski a anunţat că renunţă la această funcţie. În acest caz speaker-ul nu va mai fi independent, dar va fi pus în situaţia să promoveze politica partidului său.”

Mai multe surse confirmă că Mihail Burla a fost promovat la funcţia de speaker de Anatolie Kaminski cel care a condus pînă acum Sovietul Suprem din Tiraspol. Decizia a fost luată încă la sfîrşitul lunii mai, după ce Kaminski şi Burla au fost la Kremlin. Ieri, Kaminski şi-a dat demisia explicînd că nu se înţelege cu liderul regiunii. Analistul Andrei Sofonov crede că acum tandemul Şevciuk –Burla se vor înţelege foarte bine.

„În ceea ce priveşte relaţiile cu preşedintele, eu cred că Evgheni Şevciuk şi echipa sa aşteaptă de la noul conducător al Sovietului Suprem o mai mare predispunere la compromis şi consens. Pe de altă parte, deputaţii spun că preşedintele trebuie acum să fie dispus la dialog, să fie mai deschis şi bineînţeles să renunţe la abordarea veche potrivit căreia între preşedinte şi Parlament există confruntare şi ignorare reciprocă.”

Andrei Sofonov mai spune că în următoarele săptămîni, pînă la convocarea şedinţei plenare a aşa numitului legislativ de la Tiraspol se vor duce lupte de culise pentru ocuparea funcţiei de vice speaker. Atît Partidul „Obnovlenie”, al noului speaker Mihail Burla, cît şi partidul pro-Şevciuk „Vozrojdenie” vor să-şi promoveze propriile candidaturi la această funcţie, adaugă Sofonov:

„Ieri din cauza insuficienţei de cvorum nu s-a reauşit alegerea vice speakerului din partea Partidului „Obnovlenie”. Pe de altă parte nici reprezentanţii partidului pro-prezidenţial „Vozrojdenie” nu au suficiente voturi pentru a-şi promova reprezentantul lor la această funcţie de exemlu pe liderul de partid Andrei Sipcenko. De aceea pînă la 27 iunie cînd va avea loc sesiunea plenară a Sovietului Suprem se va încerca atingerea unui compromis. Evghenii Şevciuk se pare că doreşte ca Andrei Sipcenko sau altcineva dintre adepţii săi să ocupe funcţie de vice speaker.”

La şedinţa de ieri a aşa numitului legislativ de la Tiraspol, liderul partidului pro-prezidenţial „Vozrojdenie”, Andrei Sipcenko şi încă cinci deputaţi au părăsit sala de şedinţă neparticipînd la alegerea lui Mihail Burla în funcţia de speaker.

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi
L-am întrebat pe analistul politic Oazu Nantoi cum vor împărţi sferele de influenţă cele două partide din aşa numitul legislativ de la Tiraspol: „Deocamdată cel puţin cei care stau în spatele tandemului Kaminski – Burla sau a partidului Obnovlenie şi care sunt acceptaţi la Kremlin încă nu am pierdut controlul asupra majorităţii. Prin urmare tot ceea ce urmează să aibă loc în două săptămîni, este anunţat că în două săptămîni va fi ales preşedintele comisiei pentru economie ş.a.m.d. Deci, vor face parte probabil din aceeaşi gaşcă şi nu vor face gesturi generoase în direcţia Şevciuk.”

Portalurile de ştiri au preluat o informaţie apărută iniţial pe reţelele de socializare care confirmă că noul spekear de la Tiraspol, Mihail Burla în documentul de identitate este scris că de naţionalitate e român. În opinia analistului Oazu Nantoi aceast lucru nu vorbeşte de o orientare pro-română ci doar despre o circumstanţă istorică.

„Uniunea Sovietică accepta ca românii care locuiau în unele zone după Cernăuţi în colo, erau declaraţi români. Celorlalţi li se interzicea acest lucru şi erau declaraţi moldoveni. Aşa că faptul că domnul Burla a moştenit de pe timpurile sovietice apartenenţa etnică fixată în paşaport nu înseamnă că el o are în alte locuri am în vedere sufletul sau mintea lui,” a fost opinia analistului politic Oazu Nantoi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG