Linkuri accesibilitate

Revenirea deputaților comuniști în Parlament și explicațiile ei


Plecările din PCRM au fost una din cauzele pentru care comuniştii au renunțat la boicot.


Opoziţia comunistă a revenit astăzi în Parlament, Punând astfel capăt unui boicot prelungit început aproape în debutul sesiunii curente şi care a costat partidul şase mandate. Mai întâi grupul Dodon, iar mai apoi cel în frunte cu veteranul partidului Vadim Mişin au părăsit grupul parlamentar al PCRM în semn de protest faţă de acest boicot, iar liderul comuniştilor a recunoscut astăzi că a revenit în legislativ inclusiv pentru a pune capăt acestor plecări. Amânunte de la şedinţă are Liliana Babăroşie:

Liderul comuniştilor a expus motivele pentru care grupul său parlamentar a decis astăzi să revină într-un legislativ pe care continuă să-l considere nelegitim, dar nu a ascuns că şi plecările din PCRM, inclusiv unele recente, ar fi avut efect :

Vladimir Voronin revenit la tribuna Parlamentului
Vladimir Voronin revenit la tribuna Parlamentului
„Noi cum n-am recunoscut, aşa şi nu recunoaştem legitimitatea acestui Parlament. Cum n-ar recunoscut, aşa şi nu recunoaştem preşedintele ales de acest parlament. Dar componentele puterii, şi mai ales PD, fac totul ca să ne limiteze activitatea. Ei, aceştia din Alianţă s-au folosit de absenţa noastră şi au promovat foarte multe legi anticonstituţionale pe care le vom anula, pe toate, după ce vom reveni la putere. Şi mai este ceva: folosindu-se de protestul nostru politic, ei au început să ne răpească deputaţii…”

În pofida tonului belicos al opoziţiei, parlamentarii Alianţei au salutat această revenire.

„Haideţi să-i salutăm pe colegii noştri din opoziţia parlamentară, prezenţa lor în sală. Dle Voronin, vă rog”, a spus speakerul Marina Lupu în momentul în care Vladimir Voronin a ieşit la tribuna Parlamentului pentru un discurs neanunţat chiar în debutul şedinţei.

Majoritarii le-au făcut chiar pe plac comuniştilor acceptând convocarea, la una din şedinţele viitoare, a unor audieri parlamentare în problema închiderii NIT, post de televiziune acuzat de partizanat în favoarea PCRM şi oprit cu câteva luni în urmă printr-o decizie a CCA.

Imagine de la ședința Parlamentului de astăzi
Imagine de la ședința Parlamentului de astăzi
Comuniştii, însă, nu s-au lăsat măguliţi şi au atacat ori de câte ori au avut prilej majoritarii, dar mai ales o componentă a alianţei, cea democrată. Mai întâi Vladimir Voronin a criticat partidul speakerului pentru că nu reacţionează la condamnarea în România, la patru ani de puşcărie, a democratului Valeriu Guma acuzat că ar fi încercat să mituiască un funcţionar şi a cerut convocarea unei comisii parlamentare care să investigheze acest caz. Apoi comuniştii au făcut praf un proiect înaintat plenului de un ministru democrat, cel al muncii şi protecţiei sociale, în problema indemnizaţiilor pentru funcţionari. Iată însă ce crede liderul democraţilor despre aceste critici, selective, ale opoziţiei:

„În majoritatea parlamentară există un singur partid de centru stânga care prezintă pericol pentru PCRM, celelalte sunt mai la dreapta şi nu sunt concurente pentru PCRM. Iată de ce toate demersurile PCRM vor fi îndreptate împotriva PD, fără a fi surpriză pentru mine, ” a declarat Marina Lupu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG