Linkuri accesibilitate

Acordul Alianței de guvernare nu va fi periclitat de înmulțirea deputaților neafiliați proveniți din PCRM, dar practicile Alianței s-ar putea schimba


Interviu cu liderul PL Mihai Ghimpu.


Revenirea comuniştilor în Parlament ar putea însemna şi o eventuală formare a unei noi majorități, dacă trecînd de resentimentele trecutului comun, socialiştii lui Igor Dodon ar vota, punctual, alături de foştii camarazi sau dacă de la PCRM mai pleacă şi alți deputați care ar putea crea un grup parlamentar neafiliat. Pune acest aspect în pericol şi compoziția Alianței pentru Integrare europeană? Un interviu pe aceste teme realizat de Valentina Ursu cu liderul liberalilor Mihai Ghimpu.

Europa Liberă: Cât de eficient devine acum Parlamentul, odată cu prezenţa comuniştilor?

Mihai Ghimpu:
„Oricum majoritatea există, noi vom lucra. Altceva să nu se întâmple, că văd cam vin nouri.”

Europa Liberă: Se vorbeşte că fărâmiţarea PCRM-ului ar putea să ducă la schimbarea raportului de forţă în Parlamentul Republicii Moldova, aici avându-se în vedere reformatarea actului guvernamental.

Mihai Ghimpu:
„Nu cred, nu, nu. Alianţa va exista, numai că poate să apară două alianţe - una de jure, în baza acordului, şi alta de facto, în baza intereselor. Dar niciodată nu vor merge la excluderea PL-ului, fiindcă reformele asumate de Alianţă nu sunt pe potriva deputaţilor de stânga.”

Europa Liberă: Dar atât de la PD, cât şi de la PLDM s-au făcut auzite voci, care spuneau că în cadrul Alianţei PL uneori ar face opoziţie.

Mihai Ghimpu:
„Astea sunt speculaţii. Haideţi să ne amintim: atunci când au scos pe cei trei deputaţi socialişti de la fracţiunea comuniştilor pentru ca să fie ales preşedintele prin vot prin Parlament şi nu cum propuneam noi din lipsa de voturi. Vă amintiţi câtă gălăgie şi scandal şi presiune era asupra Partidului Liberal şi a mea. Iată că problema s-a rezolvat, noi am cerut funcţia de speaker. Mai departe vedeţi că lucrurile nu se mişcă. Noi nu vom tolera la infinit astfel de mişcări de combinaţie: ori lucrăm aşa cum ne-am înţeles şi avem acord care delimitează absolut totul, ori vorba aia…”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, PL-ul trebuie să insiste să i se ofere funcţia de vicespeaker? Sau Alianţa ar trebui să ofere această funcţie?

Mihai Ghimpu şi Vlad Plahotniuc
Mihai Ghimpu şi Vlad Plahotniuc
Mihai Ghimpu: „Sigur că Alianţa, şi în primul PD-ul, întrucât discuţiile pe care le-am avut înainte de alegerea preşedintelui au fost că PL-ul cedează funcţia de speaker şi PD-ul cedează funcţia de prim-vice. Faptul că nouă ni se propune o altă funcţie, mă rog, lasă să-şi ia ei ce ţine de cheltuieli suplimentare. De ce trebuie acum să vină o nouă funcţie de prim-vicepreşedinte al Parlamentului sau de vice, care să am salariu adăugător, maşină, consilieri doi, asistentă, cabinet. De ce trebuie ca lumea să arate cu degetul la noi? După ce am cedat funcţia de speaker? Aici e problema.”

Europa Liberă: Şi disputa asta nu are sfârşit, pare-se.

Mihai Ghimpu:
„Aşteptăm totuşi să conştientizeze colegii noştri, cu atât mai mult că sunt tineri şi vor să facă politică şi în viitor.”

Europa Liberă: Contaţi că veți obţine această funcţie? Sau renunţaţi la ea? Sau cum să înţeleagă opinia publică?

Mihai Ghimpu:
„PL-ul nu luptă pentru funcţii şi nu vrea funcţii care să aducă suplimentare cheltuieli. Este o practică europeană, este o practică mondială - când se formează o alianţă, atunci există partajarea funcţiilor. Dacă în Parlament este prima funcţie a PD-ului, înseamnă că vicii pot fi doar PL şi PLDM şi opoziţia. Şi gata. Să mai adăugăm o funcţie? Pentru ce? Pentru că cineva îi place să stea sus acolo? Oricum o să vină ziua când o să zboare de acolo, chiar şi la expirarea mandatului. Dar trebuie să facă analiză să vadă - câştigă prin aceasta PD-ul sau pierde.”

Europa Liberă: Unii zic că ar exista o înţelegere tacită Ghimpu-Plahotniuc ca PL-ul să nu insiste să i se ofere funcţia de prim-vicespeaker.

Mihai Ghimpu:
„Acei care speculează cu vorbele astea că Ghimpu s-a înţeles cu Plahotniuc sunt nişte ştuţeri, mă scuzaţi de expresie, nişte oameni care nu-şi respectă numele propriu. Iese şi trăncănesc, şi vorbesc aiurea. Eu sunt în politică din 88 şi Ghimpu niciodată nu a făcut tranzacţii în detrimentul în primul rând al numelui lui. Şi n-am să-l vând niciodată, nici lui Plahotniuc, nimănui absolut. Oamenii care mă cunosc pe mine mă cunosc că eu sunt un om cinstit, corect, nu vând şi nu cumpăr nimic, n-am venit în politică să vând şi să cumpăr. Am venit din contra, să ajut să trăim cu demnitate, în libertate şi cu bunăstare.”

Europa Liberă: Printre priorităţile Alianţei era şi o nouă constituţie.

Mihai Ghimpu:
„Din păcate, aceasta s-a întârziat.”

Europa Liberă: Proiectul noii constituţii există.

Mihai Ghimpu:
„Aseară, la consiliul Alianţei am discutat subiectul acesta, am convenit la modul serios, ca fiecare fracţiune să studieze proiectul constituţiei, fiindcă e făcut nu de Ghimpu, şi nu de liberal. Este proiect pregătit de specialişti în dreptul constituţional, constituţionalişti. Am convenit aseară că e timpul să ne apucăm de noua constituţie fiindcă timpul trece şi ne trezim că mecanismul rămâne şi nu dă Doamne să vină alegeri anticipate şi iarăşi să ne pomenim în aceeaşi situaţie, că nu putem alege preşedintele. O să râdă lumea de noi.”

Europa Liberă: PL-ul insistă asupra adoptării unei noi constituţii. Celelalte componente ale Alianţe ar fi dorit mai degrabă doar să fie modificate nişte articole din Legea fundamentală.

Mihai Ghimpu:
„Da să modifice, dar avem posibilitatea în Parlament? Nu avem, doar comuniştii nu votează pentru asta.”

Europa Liberă: Şi atunci la referendum ce scoateţi? Un nou proiect al constituţiei?

Mihai Ghimpu:
„Un nou proiect. Nu poate fi modificare fiindcă 30 de articole noi sunt acolo, avem prevederi care se bat cap în cap. Noi vorbim despre integrarea europeană, trebuie să avem o constituţie care presupune standardele europene. Oricum noi trebuie să organizăm acest referendum.”

Europa Liberă: Şi ştiţi de ce vă întreb despre o nouă constituţie, a fi sau a nu fi? Pentru că în ultimul timp apar şi aceste vorbe referitor la forma de guvernare a Republicii Moldova - prezidenţială, semi-prezidenţială, parlamentară.

Mihai Ghimpu:
„Da, recunosc, aici va fi discuţia serioasă. Că depinde de aceste trei fracţiuni, care votează în prima lectură proiectul şi apoi la votul cetăţeanului. O să vedem. Parcă vorbim una, în public se aude alta, auzim şi prezidenţială şi semi-prezidenţială, şi parlamentară. Aici e nodul care noi trebuie să-l dezlegăm. Eu sper că noi o să găsim consens. Este şi problema articolului 13, nu vreau să tac, să nu spun lucrul acesta. Eu cred că nu are ce căuta minciuna în Constituţie.”

Europa Liberă: Articolul 13 din Constituţie, care stipulează că limba de stat este limba moldovenească.

Mihai Ghimpu:
„Dacă nu putem pune în capul mesei adevărul, atunci măcar să scoatem minciuna. Să nu oferim posibilitatea să râdă lumea de noi şi să speculeze, pentru că pe de o parte copiii învaţă limba română, iar pe de altă parte aud la televizor unul sau altul spune că e limba moldovenească. Copiii râd de noi, spun: domnilor, ce se întâmplă? Unde trăim noi? Ce fel de stat? Vorbim de familie europeană, dar acolo înseamnă standarde, acolo înseamnă civilizaţie, cultură, acolo lucrurile sunt puse la punct, nu mai există acolo că cineva pune la îndoială cum se numeşte limba, care e corectă.”

Europa Liberă: Dar există vreun consens? Sau un compromis?

Mihai Ghimpu:
„Nu, iată noi ieri am insistat, tot timpul şi acum aseară am abordat subiectul ca să vedem care sunt divergenţele între noi. Să ne aşezăm la modul serios la masă, de discutat şi de către societatea civilă, lumea să cunoască, că nu poţi să mergi la referendum cu o constituţie pe care lumea nu o cunoaşte. Alta e, că noi facem reforme, dar constituţia rămâne nereformată. Corect era ca de la bun început nous constituţie şi apoi, în baza constituţiei să facem reforme, şi a Procuraturii, şi a tuturor organelor de drept, şi instituţiilor statului.”

Europa Liberă: Toate cele trei partide din Alianţă vor ca proiectul noii constituţii?

Mihai Ghimpu:
„Au acceptat să ne aşezăm şi să discutăm. Dar au acceptat ca bază să discutăm proiectul, pe care l-au pregătit specialiştii în dreptul constituţional.”

Europa Liberă: Problema remanierilor a reapărut pe ordinea zilei?

Mihai Ghimpu:
„Nu, a apărut, nu este remaniere. Eu vorbesc, dacă au apărut discuţii între noi. Nu au fost. Fiecare partid e în drept să examineze activitatea miniştrilor pe care i-a înaintat, fiindcă ei reprezintă partidul şi în caz dacă nu fac treabă sau încalcă legea, este taxat partidul la viitoarele alegeri. Noi nu avem astfel de probleme în cadrul Partidului Liberal, miniştrii noştri îşi fac datoria.”

Europa Liberă: Dar oricum se zice că rămâneţi a fi incompatibile aceste trei formaţiuni politice, care aţi creat Alianţa pentru Integrare Europeană şi preponderent liderii Alianţei. Pentru că de la caz la caz se mai aud vorbe precum că premierul ar putea să-şi dea demisia, că s-ar putea ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Astăzi în Parlament şi liderul comuniştilor Voronin a lăsat să se înţeleagă că ar putea să bată la uşă alegerile legislative anticipate.

Mihai Ghimpu:
„Noi nu suntem incompatibili, partidele şi liderii Alianţei. Suntem diferiţi, că aşa e şi normal. Şi ne mulţumim cu faptul ca măcar un pas, dar să-l facem înainte. Dar din păcate, şi diferenţierea asta a noastră în viziuni, şi criza mondială, şi electoratul care nu se orientează şi votează aşa cu ochii închişi, şi nu se uită cine vine să-l ajute, şi cine vine să-l folosească. Toate acestea ne încurcă ca să schimbăm locurile.”

Europa Liberă: Şi chiar nu admiteţi o reformatare a guvernării?

Mihai Ghimpu:
„În politică totul este posibil. Nu pot să zic că nu poate apărea o altă alianţă. Poate să apară. Poate fi şi demisia premierului. Asta decide PLDM şi preşedintele partidului care deţine această funcţie. Eu totuşi vreau această răspundere, pe care ne-am asumat-o, sau promisiunile pe care le-am dat cetăţenilor, să le îndeplinim. Fiindcă dacă nu vom schimba situatia, nu vom face lucrurile necesare, nu vom opri corupţia, contrabanda, economia tenebră, multe, multe fenomene negative, care ne trag în jos, înseamnă că în final am reuşi doar să compromitem valorile democratice. Şi tot ceea ce am făcut eu în cadrul Alianţei, când eram învinuit că sunt în buzunar la cutare, că ţin cu cutare, am făcut pentru menţinerea acestei Alianţe şi credeam că toţi conştientizează şi văd lucrurile aşa cum le vedem noi.”
XS
SM
MD
LG