Linkuri accesibilitate

Moldovenii care muncesc legal în străinătate vor putea primi pensie în Republica Moldova


Foto: federalna.ba.
Foto: federalna.ba.

Interviu cu Victor Gîlcă, şef adjunct al Direcţiei Politici Sociale din cadrul ministerului muncii şi protecţiei sociale.

Recent Republica Moldova a semnat un acord de securitate socială cu Republica Cehă. Asemenea acorduri asigură moldovenilor care lucrează legal în străinătate şi îşi plătesc toate contribuţiile sociale
să poată beneficia de ajutoare sociale şi pensie la întoarcerea acasă. Moldova are semnat multe astfel de acorduri bilaterale dar lipsesc ţări importante pentru migraţia moldovenească, Spania sau Italia de
exemplu. Diana Răileanu a stat de vorbă cu Victor Gîlca, şef adjunct al Direcţiei Politici Sociale din cadrul ministerului muncii şi protecţiei sociale, despre beneficiile unui asemenea acord, despre situaţia
moldovenilor care lucrează la negru, despre negocierile cu Spania sau Italia.

Victor Gîlca: „Acest Acord în domeniul securităţii sociale prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, a pensiilor de urmaş, pensiilor de invaliditate, precum şi a îndemnizaţiilor de invaliditate acordate ca urmare a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale. Dacă o persoană, ajungînd la vârsta de pensionare, hotărăşte să îşi stabilească pensia în Republica Moldova, administraţia cehă de securitate socială sau a altei ţări cu care avem încheiat un asemenea acord, va face calculul şi va transfera către Casa Naţională de Asigurări Sociale din Republica Moldova partea de pensie care i se cuvine pentru perioada de lucru din Republica Cehă. Ulterior, această persoană va beneficia de pensie calculată şi de Casa Naţională de Asigurări Sociale din Moldova cumulată cu cealaltă parte care o primeşte din Republica Cehă, astfel va avea pensia plătită în statul în care se stabileşte.”

Europa Liberă: Moldovenii care muncesc la negru în străinătate, se pot bucura de beneficiile unui asemenea acord?

Victor Gîlca:
„Acordul în domeniul securităţii sociale se referă doar la persoanele care lucrează legal, respectiv persoanele care achită nemijlocit contribuţii de asigurări sociale în bugetul ţării în care lucrează, astfel încât putem spune că în prezent numărul de cetăţeni în Republica Moldova, care activează pe teritoriul Republicii Cehe este de aproape 250 de persoane, iar numărul de cetăţeni cehi care activează în Republica Moldova este de 32 de persoane. Pentru celelalte persoane care lucrează cum aţi spus Dvs, la negru, acest acord nu poate fi aplicat din simplul motiv că aceste persoane nu contribuie la sistemul de asigurări sociale din aceste două ţări.”

Europa Liberă: Dar ţările în care muncesc moldovenii cît de interesate sunt să semneze un asemenea Acord?

Victor Gîlca:
„Prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe am înaintat disponibilitatea de a negocia Acorduri în domeniul securităţii sociale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, însă aşa este procedura diplomatică - nu răspund toate odată. Până în prezent avem succese realizate prin încheierea acordurilor cu Republica Bulgaria, cu Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, acum Republica Cehă. Suntem în curs de negociere cu Republica Polonă, Lituania, Regatul Belgiei şi Repulica Ungară. De asemenea, în timpul cît mai apropiat urmează să demarăm aceste negocieri şi cu Regatul Spaniei, cu Letonia, Franţa, Israel şi Republica Cipru. Bineînţeles că ne-am dori să negociem acorduri şi cu alte state precum Italia, în care avem un număr mare de cetăţeni de ai noştri, Grecia, de asemenea, însă acest acord este unul bilateral, nu poate fi aplicat doar din bunăvoinţa Republicii Moldova. Acesta trebuie să fie voit de ambele părţi. Ţinînd cont, probabil, de condiţiile de austeriate şi de situaţia economică care este prezentă atât în Italia, cît şi în Grecia, la moment, aceste două state nu şi-au manifestat disponibilitatea de a negocia astfel de acorduri, deşi conştientizează şi ei importanţa semnării unui astfel de Acord şi sperăm că în decursul următorilor ani vom semna un astfel de acord şi cu aceste două state.”

Europa Liberă: Dacă, de exemplu, o doamnă a ieşit la pensie în Italia, şi Republica Moldova nu are un acord semnat cu această ţară. Să zicem că persoana iese la pensie în acest an, ea poate peste trei ani, după ce va fi încheiat un asemenea acord, să ceară recalcularea pensiei?

Victor Gîlca:
„Doamna respectivă, cazul ipotetic despre care vorbiţi Dvs, nefiind un acord încheiat între Republica Moldova şi Italia la momentul în care aceasta îşi stabileşte pensia, va beneficia de pensie doar în condiţiile legislaţiei în Republica Moldova pentru stagiul de cotizare realizat efectiv în Republica Moldova. În momentul în care va fi semnat un acord între Republica Moldova şi Republica Italia în domeniul securităţii sociale, această persoană precum şi multe altele va avea dreptul să solicite recalcularea pensiei în baza noului Acord, astfel încât să-i fie luate în calcul inclusiv perioadele de lucru care le-a lucrat în Republica Italiană.”
XS
SM
MD
LG