Linkuri accesibilitate

„Ciobănaşul” lui N.Grigorescu vândut la preţul record de aproape 200 de mii de euro


"Ciobănaşul" de Nicolae Grigorescu (centru)
"Ciobănaşul" de Nicolae Grigorescu (centru)

…la prima licitaţie internaţională de artă Bucureşti-Chişinău.


Peste o mie de iubitori de artă au participat ieri la o primă licitaţie organizată simultan la Bucureşti şi Chişinău. O treime din lucrările pictorilor basarabeni şi români în valoare de peste 2 milioane de euro, au fost adjudecate de participanţi din Republica Moldova. Cea mai scumpă lucrare, „Ciobănaş cu turma de oi” de Nicolae Grigorescu, o pictură din anul 1901, a fost vândută cu 195 mii de euro la Chişinău. Detalii are Diana Răileanu:

În Chişinău, licitaţia de artă a avut loc la Palatul Republicii. Sala care în alte zile găzduieşte şedinţele parlamentului, ieri a fost deschisă cunoscătorilor moldoveni de artă. Cei prezenţi aici puteau urmări licitaţia de la Bucureşti live, pe un ecran, şi invers. De asemenea, puteau interveni cu oferte financiare atunci cînd erau interesaţi de o anumită lucrare. Primele date ale casei de licitaţie „Artmark”, care a organizat evenimentul, arată că vânzările totale de aseară au depăşit 1,335 mil euro, fiind cea mai mare sumă înregistrată în 2012. L-am întrebat pe fondatorul casei „Artmark”, Alexandru Bâldea, care este acum în drum spre Bucureşti, dacă piaţa de artă moldovenească este una promiţătoare:



„Ce am văzut aseară şi anume 350 de persoane participante şi cred că sunt cel puţin 25 de adjucatoare în Chişinău, dintre care mulţi la cifre importante, eu zic că are mai mult decît o şansă şi anume că chiar a debutat ieri. Eu mă aştept să se emancipeze nişte forme locale de comerţ de artă şi să creioneze exerciţii de licitaţie similare cu cele realizate de noi sau adaptate exigenţelor locale.”

Punctul culminant al serii de ieri a fost disputa virtuală între Chişinău şi Bucureşti pentru lucrarea lui Nicolae Grigorescu, „Ciobănaşul cu turma de oi”, care într-un final a fost vândută la Chişinău cu 195 mii de euro. Deşi noul proprietar al lucării a adjudecat-o prin telefon, fără să fie prezent în sală, Alexandru Bâldea tinde să creadă că pictura a rămas în Republica Moldova:

„Poate fi aşa, pentru că la Chişinău s-au ridicat atât palete din sală, cît şi persoane care au licitat prin telefon. Acum, în ce măsură persoana care a licitat prin telefon era din Chişinău sau din afară, nici nu ştiu să vă zic pentru că încă nu s-au centralizat informaţiile. Însă este o şansă bună ca cumpărătorul să fie din Chişinău.”

Alte opere de artă care au fost vândute la sume impresionante, cel puţin pentru piaţa moldovenească, sunt lucrarea „Nud văzut din spate” de Nicolae Tonitza, adjudecat cu 110 mii euro şi „Jucătoarea de şah”, semnată de Alexandru Ciucurencu, vândută cu 60 de mii de euro.

Printre participanţii duplexului de artă Chişinău – Bucureşti a fost şi directoarea Clubului politic al femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, care de cîteva ori chiar a licitat pentru lucările pictorului basarabean Igor Vieru, cum ar fi „Natură statică cu termoz chinezesc”, adjudecată într-un final cu o mie de euro. Referindu-se la lucrarea „Ciobănaşul cu turma de oi” de Nicolae Grigorescu, Ecaterina Mardarovici speră că noul proprietar al picturii să permită publicului de la Chişinău să o admire:

„Faptul că cineva a investit din Republica Moldova într-o lucrare de artă înseamnă mult. Sincer să fiu, dacă aş avea banii aceştia aş fi investit şi eu pentru că foarte mult îmi place Grigorescu, nu pentru că aş fi o cunoscătoare, dar pentru că e atâta lumină, atâta frumos în această lucrare. Eu mă bucur că a rămas în Republica Moldova. Eu sper să se facă o înţelegete între proprietarul care a achiziţionat această lucrare şi Muzeul de Artă, ca publicul de artă să aibă mai de ocazia să o vadă.”

Organizatorii evenimentului, casa de licitaţii „Artmark”, promit să organizeze la Chişinău un nou duplex de artă, în iunie anul viitor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG