Linkuri accesibilitate

EURO 2012: „Orăşelul sportiv”


Suporteri ruși la meciul de marți cu Polonia (1:1)
Suporteri ruși la meciul de marți cu Polonia (1:1)

Am văzut suficienţi tineri cu tricouri Russia, pe mîinile şi obrajii cărora era desenat tricolorul rusesc.


Am fost şi eu în aşa-numitul orăşel sportiv din faţa Guvernului, locul în care pe un ecran mare sînt transmise meciurile Campionatului European de fotbal. La intrarea în orăşelul sportiv – denumirea asta nu mi se pare tocmai fericită – cîţiva paznici aveau grijă ca vizitatorii să nu aibă lucruri periculoase. Şi asta e bine.

Meciul de la ora 19.00 dintre Cehia şi Grecia nu începuse, dar toate băncile erau deja ocupate de tineri dezinvolţi. Am constatat imediat că oamenii de vîrsta mea, trecuţi de 40 de ani, puteau fi număraţi pe degete. Orăşelul sportiv era de fapt al tinereţii neliniştite. Am găsit cu greu un loc, după ce mai mulţi repezentanţi ai generaţiei twiter mi-au zis Zaneato! – Ocupat!

Meciul cehilor şi grecilor începuse, dar se vedea de la o poştă că pentru mulţi dintre tineri importantă era partida următoare, cea dintre Rusia şi Polonia. Am văzut suficienţi tineri cu tricouri Russia, pe mîinile şi obrajii cărora era desenat tricolorul rusesc. Unii nici nu se prea oboseau să urmărească partida cehilor şi grecilor, preferînd să ingurgiteze bere şi să discute între ei în aşteptarea meciului Rusiei. În pauză din boxe s-a revărsat un şlagăr recent care prorocea succesul echipei ruse, iar cîţiva tineri au început să danseze însufleţiţi.

Alături nişte comericanţi vindeau bere cu toptanul. Preţurile mi s-au părut umflate de-a binelea. Un pahar de jumătate de litru de bere Carlsberg costa 25 de lei, iar un pacheţel de arahide Fiesta – 10 lei. Dar se vede că plăcerea de a privi meciurile în orăşel costă. M-a surprins plăcut însă faptul că lîngă fiecare masă era cîte o pungă pentru gunoaie. Prin urmare, PMAN şi parcurile adiacente au mai puţin de suferit ca după concertele grandioase.

Am plecat după meciul Cehia-Grecia cu sentimentul că în fond organizatorii s-au descurcat pasabil. În mod evident putea fi mai rău. Dar pentru a fi foarte sigur ar trebui să stau pînă la miezul nopţii şi să văd dacă vizitatorii duc berea sau berea îi duce pe ei, vorba unui edil.
XS
SM
MD
LG