Linkuri accesibilitate

Un impozit unic în agricultură. Cine câştigă, cine pierde?


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: Principalul avantaj este că toate gospodăriile agricole vor fi puse în condiţii egale.


Ministerul finanţelor şi-a prezentat strategia fiscală pentru 2013, comentată în minutele următoare de analistul economic Iurie Gotişan, în dialog cu Valentina Ursu:

Iurie Gotişan: Aplicarea unui impozit unic pentru agricultură este de fapt o iniţiativă a Ministerului Finanţelor, dar cred că sugerată în mare parte de producătorii agricoli şi asociaţiile de producţie din acest sector. Or dacă se aprobă acesta pînă la urmă, atunci din 2013, sau cel tîrziu 2014, fermierii ar putea plăti un impozit unic consolidat (fiind vorba de o valoare de 12%), în locul tuturor taxelor şi impozitelor (cu excepţia TVA), contribuţiilor sociale de stat şi primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Europa Liberă: Şi atunci ce cîştigă şi ce pierd?

Iurie Gotişan: În linii mari este o iniţiativă bună, mai ales că în mai multe ţări din regiune un asemenea impozit se aplică. Finalitatea acestui impozit drept scop simplificarea administrării fiscale si prevenirea schemelor de evaziune fiscală. Sunt mai multe avantaje în acest sens. Bunăoară, fermierii şi producătorii agricoli nu vor mai fi traşi de mâini să întocmească şi prezinte tot felul de rapoarte şi dări de seamă în diferite instanţe şi instituţii. Principalul avantaj este însa că toate gospodăriile agricole vor fi puse în condiţii egale şi vor plăti aceeaşi taxă, ceea ce va duce la eliminarea evaziunii fiscale, după cum menţionasem mai sus.

Europa Liberă: Dar acest impozit nu va favoriza cumva un segment din cei care reprezintă agricultură moldovenească, de exemplu ar putea săi avantajeze pe fermierii mari şi săi dezavantajeze pe cei numiţi mici?

Iurie Gotişan: Ba chiar deloc, asta va depinde de cifra de afaceri sau venitul obţinut de către fermieri. Or cei care vor avea un venit mai mare, respectiv vor plăti mai mult, iar cei cu venituri mici, respectiv mai puţin. Şi de fapt dezavantajul acestui impozit unic consolidat va fi cota, nivelul sau valoarea care va fi stabilită. Fiindcă din cîte-mi amintesc cu cîţiva ani în urmă a fost iniţiat un proiect similar cu titlu de experiment, însă acesta a eşuat din cauza ca a fost stabilită o cotă prea mare. Ori nivelul de 12% este cred eu acceptabil. Pe de altă parte, cred că ar trebui să se stabilească o clauză pentru situaţii imprevizibile, atunci cînd fermierul nu ar avea nici un venit din mai multe motive, inclusiv climaterice, astfel ca să fie scutit de plata acestui impozit pentru anul în cauză.

Europa Liberă: Dle Gotişan, aţi amintit că aplicarea acestui impozit va elimina evaziunea fiscală din sectorul agricol, chiar aşa de mare să fie evaziunea in agricultură?

Iurie Gotişan: Paradoxal sau nu, dar aşa este. Cît nu s-ar părea de straniu, evaziunea fiscală relativ mare în sectorul agricol, care, chiar dacă acesta nu are o contribuţie prea mare la valoarea adăugată economică sau în PIB (în jur de 10%), o bună parte anume din agricultura moldovenească este netaxată. Personal ştiu că multe din asociaţiile de producţie din mediul rural, asociaţii care au preluat acele sovhozuri şi colhozuri de pe timpuri, deseori recurg la contabilitate dublă, liderii acestora contractează forţă pe bani de nimic, achitîndu-le amărîţilor de ţărarni o plată de max. 1000 pe lună, si asta deseori nefigurînd în bilanţurile contabile ale acestor întreprinderi, precum şi alte modalităţi de evaziune fiscală. De aia cred că o campanie de informare şi promovare a acestei măsuri s-ar cere fără tăgadă. Trebuie să li se spună agricultorilor despre avantajele acestui impozit unic consolidat şi eventual despre potenţialele dezavantaje. Fiindcă logica producătorului autohton încă urmează unei scheme păguboase, aşa cum se întîmplă în cazurile cînd fermierii nu-şi pot realiza producţia pe motiv că nu sunt că nu sînt organizaţi în asociaţii pe produs, respectiv prin lipsa de informare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG