Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană este încurajată de evoluţia reglementării transnistrene


Gunnar Wiegand: „Haideţi să lăsăm la o parte dezbaterile sterile şi să ne axăm pe substanţă.”


Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:

Uniunea Europeană este încurajată de evoluţia negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

Gunnar Wiegand: „Nu doar credem, dar ştim că Federaţia Rusă este interesată să pună capăt acestui conflict, şi vom conlucra strâns cu partenerii noştri ruşi pentru a ajunge la o soluţie. Sunt încurajat de faptul că liderii din partea ambelor părţi – Chişinău şi Tiraspol - sunt interesaţi să găsească o soluţie.”

Declară Gunnar Wiegand, reprezentantul Uniunii Europene la negocierile în formatul 5+2 pentru Transnistria.

Mai întâi, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a cerut ministerului de externe al nerecunoscutei republici să elaboreze o nouă concepţie a politicii externe a regiunii. Potrivit serviciului său de presă, Şevciuk consideră că noul document trebuie să consolideze cursul spre independenţă şi apropiere de Rusia proclamat la referendumul din 17 septembrie 2006. Liderul transnistrean a spus că noua concepţie va ţine cont şi de procesele care au loc la această oră în lume şi, în primul rând, de integrarea euro-asiatică care, potrivit lui Şevciuk, este, citez, „baza ideii naţionale transnistrene”.

Presa rusă relatează că reprezentantul liderului transnistrean la Moscova, Mihail Bergman i-a acuzat pe Igor Smirnov și Vladimir Antiufeev de trafic de arme și sechestrare de oameni. Bergman ar fi cerut Comitetului de Anchetă al Federației Ruse să-i cerceteze penal pe fostul lider transnistrean și fostul șef al securității de la Tiraspol. Portalul lenta.ru îl citează pe Bergman spunând că cei doi cetățeni ruși ar fi condus o organizație criminală care a furat și vândut arme din depozitele fostei armate a 14-a, ar fi șantajat și lichidat oameni. Comitetul rus de anchetă îl cercetează deja pe un fiu al lui Igor Smirnov bănuit de deturnarea banilor din fondurile umanitare ruse destinate regiunii transnistrene. Lenta.ru îl citează pe Vladimir Antiufeev că este gata să dezmintă în fața anchetei acuzațiile înaintate de, citez, „o mână de nebuni”.

Ministerul de externe de la Tiraspol a dezmințit că guvernul regiunii nerecunoscute ar avea o listă neagră a oamenilor de afaceri de la Chișinău cărora le este interzis accesul în stânga Nistrului. Presa moldoveană a scris că mai mulți oameni de afaceri moldoveni sau din străinătate, membri ai Asociaţiei Businessului European în Republica Moldova, ar fi fost întorși înapoi când au încercat să intre în regiunea transnistreană în ultimele săptămâni. Biroul pentru reintegrare de la Chișinău a spus că va monitoriza situația și că libertatea circulației este un element cheie pentru întărirea încrederii între malurile Nistrului.

Premierul Vlad Filat i-a spus compozitorului Eugen Doga, pe care l-a vizitat acasă, că va putea concerta din nou în Transnistria natală după o pauză de un sfert de secol. Filat a spus că s-a înțeles cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, ca Eugen Doga să organizeze două concerte, unul în satul de baștină Mocra, altul în orașul Râbnița. Filat l-a vizitat pe compozitor cu ocazia inaugurării la locuința lui Doga a unui „Salon muzical”, conceput ca un atelier pentru compozitorii tineri. În vârstă de 75 de ani, Eugen Doga este cunoscut și prețuit și în străinătate mai ales datorită muzicii de film pe care a compus-o.

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule a declarat că moldovenii ar putea călători fără vize în țările Uniunii Europene peste „o perioadă scurtă”, dar că decizia depinde de statele membre. Fule a făcut declarația la Chișinău unde a participat la o reuniune informală a Parteneriatului Estic. El a spus că, dintre fostele republici sovietice incluse în parteneriat Moldova este lider și ar putea încheia negocierile de asociere cu Uniunea European anul viitor. Autoritățile moldovene ar dori ca acordul de asociere să conțină și promisiunea primirii Republicii Moldova în Uniune.

Țările Uniunii Europene au căzut de acord astăzi că pot reintroduce temporar, pe perioade de până la un an, controalele la frontieră în spațiul Schengen în caz de creștere bruscă a numărului de imigranți ilegali. Comisara europeană pentru afaceri interne, Cecilia Malmstroem s-a opus deciziei luate unanim de miniștrii de interne ai celor 27 de țări membre și a spus că este „dezamăgită”. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz a spus că decizia este „un joc inutil de-a puterea” și că i se va opune. Cererea de reintroducere a controalelor în „circumstanțe excepționale” a fost înaintată de Germania și Franța anul acesta.

Prin regiunea transnistreană va începe să circule în perioada estivală trenul „Saratov – Varna”, transmite agenţia Novîi Region. Trenul va pleca din Saratov doar în zilele de sâmbătă, iar în Transnistria va ajunge luni, unde va face două opriri – la Tiraspol şi Bender. De la Varna trenul va reveni în zilele de miercuri.

Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de noua legislaţie din Rusia care prevede înăsprirea pedepselor pentru cei care organizează şi participă la proteste neautorizate. Şi Consiliul pentru Drepturile Omului, care funcţionează pe linga preşedinţia rusă, a exprimat critici similare şi a spus că noua lege incalcă articolul din Constituția Rusiei care garantează dreptul la întrunire. Consiliul a calificat drept „disproporţionate” şi amenzile propuse care ajung la 9000 de dolari, o sumă pe care majoritatea ruşilor nu o pot achita.

***

Europa Liberă: Gunnar Wiegand este unul din funcționarii de rang înalt al serviciului de relații externe al Uniunii Europene și coordonează legăturile cu vecinii estici. În această calitate, el a venit la Chișinău pentru a discuta mai ales evoluția eforturilor de soluționare a conflictului transnistrean. Ce a aflat, ce speră, vom auzi în interviul acordat Valentinei Ursu:

- Aţi avut posibilitatea să discutaţi cu reprezentanţii guvernării de la Chişinău, aţi efectuat totodată şi o vizită la Tiraspol, nu v-aţi întâlnit cu liderul de acolo, dar cu alte autorităţi din regiune. Pe cît de mult acest dialog între Chişinău şi Tiraspol, contribuie la identificarea unei soluţii durabile pentru criza transnistreană?

Gunnar Wiegand
Gunnar Wiegand
Gunnar Wiegand: „Da, trebuie să recunosc că mă voi întoarce la Bruxelles încurajat de toate cîte am văzut şi auzit aici. Am văzut mai multă dorinţă şi capacităţi în discuţiile dintre liderii de la Tiraspol şi premierul Vladimir Filat, pentru rezolvarea unor probleme concrete, pentru a le depăşi într-o manieră pragmatică.

A fost reluată circulaţia trenurilor de pasageri şi de mărfuri în regiune, ştiu că se duc discuţii intense pentru restabilirea comunicaţiei telefonice, de asemenea, ştiu că vor fi luate şi alte decizii care urmează să îmbunătăţească nivelul de trai al oamenilor.

Sunt încurajat şi de discuţiile pe care le-am purtat la Viena, urmează să ne întâlnim din nou într-o variantă informală în iunie în Germania, apoi vor fi organizate noi discuţii oficiale la Viena, în iulie. Efortul care a fost depus pentru pregătirea negocierilor, mă face se fiu foarte optimist.

De asemenea, am văzut-o pe Nina Ştanski fiind foarte optimistă, la fel şi pe dl Eugen Carpov, în primul rînd pentru că există un nou suflu în negocieri, un nou suflu în rezolvarea problemelor de ordin politic şi social. De asemenea vreau să vă spun că există voinţă politică din partea tuturor celor implicaţi în proces de a avansa în negocieri.

La începutul săptămânii, în cadrul summitului Federaţia Rusă - UE, organizat la Sankt-Petersburg, am ajuns la concluzia că trebuie să facem tot ce putem pentru a susţine acest proces. Recunosc, suntem încurajaţi de optimismul pe care îl simţim în cadrul negocierilor.”

Europa Liberă: Tiraspolul nu oboseşte să insiste asupra punerii pe picior de egalitate a părţii transnistrene cu Chişinăul. Ce scop urmăreşte?

Gunnar Wiegand:
„În negocieri dacă vrei să ajungi la o soluţie, părţile implicate în discuţii trebuie să fie pe picior de egalitate. Sunt sigur că disputele despre ce anume înseamnă această „egalitate” duc spre nicăieri. Data trecută a trebuit să facem faţă unor nemulţumiri din ambele părţi, ştiu că a fost şi un schimb de scrisori între dl Carpov şi dna Ştanski pentru a clarifica lucrurile, probabil fiecare dintre ei are propria interpretare a cuvântului „egalitate”.

Ce vreau să spun este că pentru comunitatea internaţională este important progresul în negocieri şi sperăm că nu ne vom împiedica în aceste discuţii inutile. Este clar că în acest proces există două părţi, există mediatori şi observatori care au menirea să ajute părţile implicate în dialog să ajungă la rezultate concrete.”

Europa Liberă: Unii experţi sunt de părerea că Tiraspolul insistând să aibă acest statut de egalitate cu Chişinăul urmăreşte recunoaşterea regiunii transnistrene. Aşa să fie?

Gunnar Wiegand:
„Nu vreau să dau o interpretare acestei insistenţe, însă pot să vă spun că atunci cînd oamenii stau la masa de negocieri, există egalitatea părţilor în dialog, însă acest lucru nu determină rezultatul negocierilor. De fapt, Ucraina, Federaţia Rusă, Uniunea Europeană, Statele Unite şi OSCE au aceleaşi viziuni asupra rezultatului negocierilor. Nu voi încerca acum să descriu acest rezultat, pentru că urmează să fie negociat. Însă haideţi să lăsăm la o parte dezbaterile sterile şi să ne axăm pe substanţă.”

Europa Liberă: Cît de disponibilă găsiţi astăzi Federaţia Rusă să se implice în soluţionarea definitivă a problemei transnistrene, din moment ce armata rusă staţionează pe teritoriul ţării. Moscova se opune schimbării statutului forţei de menţinere a păcii. Are interes Moscova să fie soluţionată această problemă sau mai degrabă vrea să şantajeze Chişinăul prin conflictul transnistrean?

Gunnar Wiegand, intervievat de Valentina Ursu
Gunnar Wiegand, intervievat de Valentina Ursu
Gunnar Wiegand: „Noi, în cadrul Uniunii Europene, credem că Federaţia Rusă vrea să rezolve acest conflict care este unul vechi şi deloc drăguţ. Este foarte pozitiv să vezi că oamenii pot să călătorească liber, că în liga moldovenească de fotbal conduce o echipă tiraspoleană, că un meci de calificare împotriva Marii Britanii se va juca la Tiraspol. Acestea sunt semne bune că puteţi uita trecutul, că puteţi locui alături, că puteţi lucra împreună pentru a depăşi diferenţele care există.

Răspunsul meu este scurt, da, nu doar credem, dar ştim că Federaţia Rusă este interesată să pună capăt acestui conflict, şi vom conlucra strâns cu partenerii noştri ruşi pentru a ajunge la o soluţie. Sunt încurajat de faptul că liderii din partea ambelor părţi sunt interesaţi să găsească o soluţie.”

Europa Liberă: Mingea în terenul cui se află acum pentru a găsi deznodământul conflictului transnistrean?

Gunnar Wiegand: „Dacă vă referiţi la fotbal, sunt sigur că ştiţi că mingea este cînd într-o parte a terenului, cînd în alta, în caz contrar nu există joc şi interacţiune. Trebuie să fie contribuţii şi pase din ambele părţi. Trebuie să găsim soluţii de compromis.

Este clar că regiunea transnistreană va fi parte a Republicii Moldova, până şi Federaţia Rusă a spus foarte clar acest lucru. Întrebarea nu este care va fi rezultatul negocierilor, ci cum ajungem la acest rezultat. Iată marea provocare. Uniunea Europeană va susţine ambele părţi în negocieri. Mingea este în joc, noi trebuie să jucăm corect cu toţii, dar în primul rînd părţile implicate.”

Europa Liberă: Credeţi că poate fi găsită o soluţie pentru conflictul transnistrean cu trupe ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova?

Gunnar Wiegand:
„Noi am ajuns la înţelegerea că pentru a atinge un rezultat va trebui să găsim răspunsuri la probleme politice şi de securitate. Nu există o formulă care poate fi impusă cuiva. Însă această întrebare va fi parte a soluţiei.”

Europa Liberă: Am auzit colegii de ai Dvs. vorbind că Moldova ar putea să meargă pe scenariul cipriot în ceea ce priveşte soluţionarea crizei transnistrene. Ar fi o variantă fericită sau nu?

Gunnar Wiegand:
„Noi nu considerăm conflictul cipriot rezolvat deja, mai rămân multe de făcut. Nu cred că ar trebui să luaţi exemplu de la ţări care au conflicte nerezolvate, ci ar trebui să vă uitaţi spre ţări care au reuşit să rezolve neînţelegerile între oameni şi acum cu toţii au învăţat să convieţuiască împreună. Nu vă voi oferi un model, pentru că Dvs. trebuie să găsiţi soluţia concretă pentru o problemă concretă. Cred cu o expertiză politică corectă şi cu voinţa necesară soluţia se poate găsi într-o perioadă rezonabilă de timp pentru rezolvarea conflictului. Nu vă pot da zile, luni sau ani, însă se va întâmpla foarte degrabă, sper.”

***

Europa Liberă: În şcolile şi liceele ambelor maluri ale Nistrului sesiunea examenelor de absolvire este în toi. Cu toate acestea, elevii transnistreni au reuşit deja să-şi ia rămas bun de la şcoală: pe 8 iunie au avut loc tradiţionalele baluri de absolvire, iar elevilor le-au fost înmânate, oficial, diplomele de studii. Rezultatele primelor teste însă n-au adus bucurie la toată lumea. Examenul la limba natală l-au picat 3 la sută dintre elevii transnistreni. Totuşi, două treimi au susţinut testul la cunoaşterea limbii cu note maxime, ceea ce este un rezultat foarte de bun, afirmă examinatorii. Contrastul îl face însă testul la matematică pe care puţin peste jumătate dintre tinerii absolvenţi din regiunea transnistreană l-au susţinut cu note de 2 şi 3. Cum şi unde îşi văd viitorul tinerii din Transnistria? este întrebarea pe care am adresat-o mai multor absolvenţi ai şcolilor şi liceelor din Tiraspol:

– Мое будущее? Ну, такое же туманное, как и настоящее, в принципе. Не люблю заглядывать в будущее. Зачем? Надо жить настоящим. Планировать надо очень, очень близко.

– Будущее, во всяком случае, должно быть хорошим, и я пройду через все, чтобы свершились мои мечты. Хочу хорошо закончить университет, с отличным дипломом; факультет физмат, прикладная математика.

– Пока никаким. Ну, не знаю, пока не почувствовал, что закончил лицей. Не пришло то время, куда, что идти, естественно… Ну, наверное, родители помогут, подскажут, направят…

– Моя мечта – это сначала поступить в университет, экзамены я сдала довольно-таки хорошо, ну, уже поступлю, дальше посмотрим, как что, надеюсь, будем встречаться с одноклассниками как можно чаще.

– Я собираюсь стать инженером и, наверное, пойду на какое-то предприятие руководить процессом. Думаю, мне понравится эта работа. Поступаю в одесский политех.

– Я не знаю, я сама точно не решила, кем хочу быть, у меня нет мечты особенной… Ну, пойду учиться на бухгалтера, а там уже посмотрим. Тоже, не люблю планировать, а вдруг не получится? Но в принципе тоже хочу поехать в Одессу, стать программистом там, создать семью потом уже… Там жить хочу, очень, на Украине …

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG