Linkuri accesibilitate

Liderii opoziţiei ruse percheziţionaţi de poliţie la domiciliu


Poliţişti din trupele speciale la intrarea blocului unde locuieşte Aleksei Navalnîi.
Poliţişti din trupele speciale la intrarea blocului unde locuieşte Aleksei Navalnîi.

Activiştii cred că intenţia autorităţilor este de a descuraja participarea la un amplu protest anti-Putin de la Moscova anunţat pentru 12 mai.


Poliţia rusă a făcut raiduri astazi la locuinţele mai multor lideri ai opoziţiei înainte de protestele anunţate pentru mine. Este vorba de locuinţele lui Boris Nemţov, Ilia Iaşin, Ksenia Sobceak, Serghei Udalţov, Aleksei Navalnîi şi alţi cinci. Unii din liderii opoziţiei au fost invitaţi la poliţie chiar mîiine, în ziua protestelor anunţate. Serghei Udalţov:

„Poliţia şi ofiterii comitetului de investigaţii au început să bată la uşa mea la ora 7 dimineaţa. La aceiaşi oră au făcut o descindere la locuinţa părinţilor mei. Au prezentat un mandat de percheziţie în legatură cu evenimentel din 6 mai.”

Udalţov a spus că i s-a confiscat computerul, un flash stick, IPad si telefonul mobil. Ilia Iaşin, Ksenia Sobceak şi Aleksei Navalnîi au fost invitaţi să dea explicaţii mîiine, la fel ca si Serghei Udalţov şi soţia acestuia.

Activistul pentru drepturile omului Lev Ponomariov crede că este limpede intenţia autorităţilor de a înăbuşi protestele anunţate pentru mîine şi de a-i descuraja pe sprijinitorii opoziţiei să participe la ele. Protestele de mîine de la Moscova impotriva preşedintelui Putin şi a politicii sale sunt aprobate şi este permisa o participare de numai 50 de mii de oameni. Lev Ponomariov:

„Autorităţile au mai multe scopuri: sa intimindeze opoziţia înaintea protestului de marti 12 iunie, să îi intimideze pe liderii protestelor, să îi facă pe oameni să fie furioşi din cauza acestor percheziţii şi să îi incurajeze să îşi exprime furia, şi de aceea fac un apel ca protestatarii să nu răspundă acestor provocări. Este esential ca cei care vor participa miie la protest şi la mars să o facă în mod paşnic.”

Directorul Comitetului Federal pentru Investigaţii, Vladimir Markin a explicat de ce au fost făcute raziile din această dimineaţă:

„Investigatorii cred că este necesar să se facă aceste percheziţii în cadrul investigaţiei care se desfăşoară despre violenţele de masă împotriva autorităţilor, după ce au fost operate arestări şi să se interogheze unii dintre participanţii la aceste dezordini in masă…”

Liderii opoziţiei ar putea să fie condamnaţi la pînă la 10 ani de închisoare dacă sunt găsiţi vinovaţi de a fi organizat aceste dezordini in masă.

Protestatarii de mîine vor să atragă atenţia asupra modului în care au fost fraudate alegerile parlamentare din decembrie anul trecut, cele prezidenţiale din luna martie şi asupra corupţiei la nivel inalt sub conducerea fostului premier si actual preşedinte Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG