Linkuri accesibilitate

Socialiştii şi liberalii câştigă detaşat alegerile locale


Premierul Victor Ponta recunoaşte e vorba mai degrabă de un vot împotriva PDL, decât de meritele actualei puteri.


Duminică au avut loc alegeri locale în România. Potrivit rezultatelor parţiale, coaliţia social-liberală – aflată la putere - se plasează pe primul loc, fiind urmată de Partidul Liberal Democrat. Capitala României şi majoritatea sectoarelor au fost preluate de social-liberali. O analiză despre aceste rezultate, de la Sabina Fati:

Liderul socialistilor romani si seful guvernului de la Bucuresti a explicat in cuvinte putine, dar extrem de sugestive victoria substanțială obținută de alianța aflată la putere în România: „oamenii urasc PDL”, a spus Victor Ponta, recunoscind implicit ca a fost vorba mai degraba de un vot negativ, decit de meritele actualei puteri.

USL, Uniunea Social-Liberala, care a preluat guvernarea in urma cu o luna a cistigat detasat alegerile locale care au avut loc duminica in Romania. Scorul, tinind cont de votul politic acordat este de peste 50 la suta pentru USL, alianta formata din socialisti si liberali, 15 la suta pentru PDL si 8 la suta pentru Partidul Poporului, formatiune consturita in jurul televiziunii de scandal OTV.

Din cele 41 de Consilii Judetene, USL a cistigat 35, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania - doua, iar pentru celelalte nu s-au numarat inca in totalitate voturile. Deocamdata PDL nu si-a adjudecat nici un consiliu judetean.

Semnul cel mai dramatic pentru democrat-liberali este pierderea pe linie a alegerilor in Capitala Romaniei, in vreme ce fostul premier Emil Boc a cistigat la limita primaria Clujului, un mesaj timid ca PDL nu s-a prabusit definitiv.

USL a cistigat 28 de municipii resedinta de judet, PDL doar 8, UDMR doua, dar rezultatele nu sint definitive.

Diferenta mare dintre primul clasat al alegrilor locale din Romania, USL care are peste 50 la suta si PDL cu 15 procente prevesteste o diferenta la fel de mare si pentru alegerile parlamentare din noiembrie. Referindu-se la rezultatul dramatic al partidului sau, presedintele Romaniei a spus pe jumatate glumind „fereasca Dumnezeu de mai rau”, in vreme ce premierul socialist, Victor Ponta, foarte sigur pe situatie a continuat fraza lui Traian Basescu pe un ton amenintator: „pe domnia sa nu cred ca o sa-l fereasca de mai rau, pentru ca isi termina mandatul de presedinte”.

Potrivit Constitutiei mandatul lui Traian Basescu ar expira in 2014, dar cu o majoritate intre 50 si 60 la suta, USL ar putea sa-l suspende oricind, daca liberalii si socialistii vor cadea de acord asupra acestei chestiuni. PDL si Traian Basescu platesc acum nu doar politicile de austeritate aplicate la inceputul crizei, ci si greselile strategice din ultima perioada, inclusiv nominalizarea pentru candidatura in Bucuresti a lui Silviu Prigoana, un personaj cunoscut mai mult din declaratiile ireverentioase aparute in revistele de scandal, decit dupa rezultatele sale politice.

Alegerile locale din Romania care au adus pe scena politica asa numitul partid-televizor, Partidul Poporului, cu 8 la suta reprezinta, asadar, doar preludiul pentru ceea ce urmeaza sa se intimple la toamna. Fiindca daca nu vor aparea evenimente internationale care sa afecteze Romania, e posibil ca populistii sa-si continue cresterea, iar USL sa depaseasca 60 la suta, mai ales in cazul in care Curtea Constitutionala va fi de acord cu scrutinul uninominal.
XS
SM
MD
LG