Linkuri accesibilitate

Vizita neanunțată a directorului CIA David Petraeus la Sofia


Vizita lui Petraeus a fost precedată de anihilarea, cu participarea decisivă a serviciilor secrete bulgare, a unei rețele internaționale pentru trafic de cocaină din America de sud în Europa.

Informația despre vizita neanunțată a șefului CIA în Bulgaria a venit de la ambasada americană la Sofia. În mediile electronice au apărut numai căteva fotografii de la întâlnirile lui David Petraeus cu președintele Rosen Plevneliev și cu primul ministru Boiko Borisov.

Generalul american care a condus forțele coaliției democrate în Irak și Afganistan, a mulțumit Bulgariei pentru participarea la aceste misiuni. El a apreciat pozitiv colaborarea între CIA și serviciile bulgare de informații externe.

David Petraeus a salutat disciplina și politica fiscală responsabilă a guvernului Borisov precum și acțiunile sale în combaterea corupției și crimei organizate.

În informația ambasadei americane se arată că Statele Unite sprijină eforturile Bulgariei de a diversifica sursele sale energetice si de a asigura o transparență mai mare în acest sector.

Vizita lui Petraeus a fost precedată de anihilarea, cu participarea decisivă a serviciilor secrete bulgare a unei rețele internaționale pentru trafic de cocaină din America de sud în Europa. În cursul operației au fost confiscate 6 tone de narcotice.

Mediile sofiote atrag atenția asupră faptului că Bulgaria se află în ajunul adoptării unor decizii strategice privind realizarea unor proiecte comune cu Rusia în sectorul energetic. Pe loc de frunte în aceasta lista este gazoductul „Southstream” cu o capacitate de peste 60 de miliarde metri cubi de gaze pe an.

Unii politicieni din tabăra opoziției afirmă că rechemarea, înainte de termen, a actualului ambasador american James Worlik este legată de moratoriul asupră prospecțiunilor pentru gaze de șist votat de parlament în urmă unor proteste ale ecologiștilor despre care dreapta tradițională afirmă că au fost finanțate de Moscova.
XS
SM
MD
LG