Linkuri accesibilitate

Mini-agendă a primei zile de la Campionatul European de Fotbal Euro 2012


Președintele polonez Bronislaw Komorowski (dr) cu președintele UEFA Michel Platini la Varșovia, înaintea începerii EURO 2012.
Președintele polonez Bronislaw Komorowski (dr) cu președintele UEFA Michel Platini la Varșovia, înaintea începerii EURO 2012.

Meciul inaugural, Polonia-Grecia - pe stadionul național din Varșovia.

Agențiile de presă scriau înaintea meciului inaugural că polonezii pleacă din poziția de favoriți, nu doar pentru că joacă acasă, ci și pentru că au un palmares net favorabil în confruntările cu grecii, câștigând zece din cele 15 partide jucate până acum. Pe de altă parte grecii, campionii europeni-surpriză din 2004, spun că vor să ofere compatrioților lor măcar un motiv sportiv de bucurie pe fondul gravei crize economice.

Pentru polonezi și în special pentru organizatorii polonezi ai turneului emoțiile dinaintea meciului au fost numeroase și felurite. Un singur exemplu: ieri, în ajunul primei partide, au reușit să finalizeze cea mai importantă legătură rutieră cu vestul Europei, adică ultimul tronson din autostrada A2 care leagă Varșovia de Berlin.

Tot în ultimul moment au apărut din păcate și semnale de rău-augur pentru atmosfera campionatului: la antrenamentul cu public de la Cracovia al echipei naționale a Olandei s-au auzit din tribună insulte la adresa jucătorilor de culoare, adică infamele ”sunete de maimuță”. După ce a spus inițial că strigătele suporterilor polonezi erau de fapt proteste împotriva neincluderii Cracoviei printre orașele-gazdă ale campionatului, UEFA a confirmat astăzi că strigătele au fost rasiste. Federația olandeză de fotbal a condamnat incidentul, dar nu a făcut plângere oficială. Iar căpitanul naționalei olandeze, Mark van Bommel a spus că dacă apar asemenea insulte în timpul meciurilor, va sesiza imediat arbitrul.

Pe de altă parte, președintele UEFA Michel Platini, care a încercat din răsputeri să minimalizeze semnalele de alarmă trase de presa occidentală în privința rasismului larg-răspândit pe stadioanele din Polonia și Ucraina, a atras atenția astăzi, după incidentul de la Cracovia, că dacă vreun jucător va părăsi terenul pentru că a fost insultat din tribună, va primi de îndată cartonaș. Avertismentul lui Platini a venit după ce zilele trecute un jucător de culoare din naționala Italiei, Mario Balotelli, a spus că dacă va fi insultat, va ieși de pe teren.

”Nu e treaba lui Balotelli să arbitreze meciul”, a răspuns astăzi Platini.

Pe de altă parte, UEFA a avertizat că în funcție de gravitatea posibilelor incidente rasiste sau anti-semite arbitri pot suspenda sau chiar pune capăt definitiv jocului.

Un meci nu lipsit de emoții extra-fotbalistice, adică politice, începe diseară în orașul polonez Wroclaw, unde se întâlnesc Cehia și Rusia. La peste două decenii de la căderea comunismului, pentru unii cehi orice confruntare sportivă cu reprezentanții fostului ocupant este prilej de ambiție înzecită - deși în lunga istoriei a confruntărilor ruso-cehe din fotbal sau hochei nu s-au înregistrat niciodată incidente violente între suporteri. În partida de diseară favoriții book-makerilor sunt rușii.

Ucraina intră în lumina reflectoarelor ca organizatoare abia mâine, sâmbătă, cu meciul Olanda-Danemarca, găzduit de la ora 19, ora Moldovei de stadionul ”Metalist” din Harkov. Echipa ucraineană va debuta la turneu abia luni, la Kiev, unde va întâlni Suedia.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG