Linkuri accesibilitate

Avanpremieră la alegerile locale din România de duminică 10 iunie


Sondajele sugerează că USL va cîştiga cam 70 la sută din primăriile țării.


Cu două zile inaintea alegerilor locale din România, alianta de centru-stinga aflata la guvernare domină in sondajele de opinie, inclusiv in multe dintre orasele mari din vestul tarii, unde pina acum stinga nu a avut niciodata sorti de izbinda in ultimii 20 de ani.

La Timisoara, locul de a pornit in revolutia anticomunista din 1989 si unde pina acum au fost doar primari din partide de dreapta, conduce in sondaje candidatul Uniunii Social-Liberale, rectorul Universitatii Politihnice din localitate, Nicolae Robu. Faptul ca provine din sinul liberalilor conteaza probabil destul de mult, in conditiile in care in 2009 atunci cind socialistii si liberalii au demarat o alianta prezidentiala in acest oras, efectul a fost invers, iar liderii celor doua partide au fost huiduiti si au fost nevoiti sa iasa pe usa din spate a Operei din Timisoara, locul unde semnasera protocolul impreuna cu primarul taranist al orasului, care intre timp si-a anuntat retragerea din politica si administratie.

Timisoara este un studiu de caz care sugereaza felul in care vor vota duminica cei 18,3 milioane de romani cu drept de vot. Candidatul Uniunii Social-Liberale este cotat cu 53 la suta din intentiile de vot ale timisorenilor dupa ce si-a petrectut aproape toata luna alocata campaniei electorale in spital unde a avut parte de un by-pass qvadruplu. Este semnul ca democrat-liberalii si Traian Băsescu vor pastra cu greu fiefurile lor din Banat si Transilvania. Potrivit sociologilor nici la Cluj lucrurile nu sint prea sigure pentru fostul premier democrat-liberal, Emil Boc, care ar vrea sa recistige primaria din fosta capitala a Transilvaniei, dar diferenta dintre el si candidatul aliantei de centru-stinga este de doar un procent.

Duminică 10 iunie, în România vor fi alesi primarii, reprezentantii consiliilor locale si judetene, plus presedintii consiliilor judetene. Noutatea scrutinului local din acest an ii avantajeaza pe primarii aflati in functii, fiindca potrivit noii legii primarii vor fi alesi dintr-un singur tur: candidatul care obtine cele mai multe voturi devine automat primar, spre deosebire de alegerile precedente, cand un candidat era ales primar din primul tur doar in cazul in care obtinea 50+1 la suta din voturi, iar in caz contrar, primii doi clasati mergeau in turul al doilea.

Peste 18 mii de secții de votare vor fi deschise duminică dimineata, iar conform cercetărilor sociologice USL (Uniunea Social-Liberala) ar putea cistiga in jur de 70 la suta din primariile din România si majoritati in consiliile locale si judetene din aproape 80 la suta din orasele, comunele si satele României.

Si in capitala, candidatul sustinut de USL, primarul in functie, Sorin Oprescu va cistiga la mare distanta cu peste 60 la suta din voturi, iar consiliul primariei generale va fi dominat de aceasta larga alianta de centru-stinga. Dreapta, reprezentata in Romania de PDL, pierde masiv, atit din cauza crizei economice si a masurilor dure pe care le-a luat in ultimii trei ani si jumatate cit s-a aflat la guvernare, cit si din pricina greselilor si faptului ca democrat-liberalii romani nu s-au pregatit din timp pentru alegerile locale, iar in Bucuresti, de exemplu, nu au un candidat reprezentativ pentru electoratul capitalei, majoritar de centru-dreapta, educat si urbanizat.

Politigraf

XS
SM
MD
LG