Linkuri accesibilitate

„Cel puțin în privința valorilor suntem foarte departe unii de ceilalți...”


Eurodeputatul Werner Schulz
Eurodeputatul Werner Schulz

Interviu cu Werner Schulz, co-președinte al Delegației UE- Rusia din Parlamentul European.


Europa Libera: Dle Schulz, ati declarat intr-o comunicare publica ce a urmat Summitului UE- Rusia, ca Rusia nu este un partener strategic al UE. Ne puteti explica?

Werner Schulz:
„Un parteneriat strategic presupune că ambele parti au interese si valori comune. Cel putin in privinta valorilor suntem foarte departe unii de ceilalti, mereu exista controverse la acest capitol pentru ca drepturile cetatenesti si drepturile omului sunt la un nivel atat de scazut in Rusia incat incalca reglementarile internationale in vigoare. In afara de aceasta, daca ne uitam la atitudinea Rusiei cu privire la Siria sau in legatura cu conflictul atomic cu Iranul, interesele Rusiei sunt altele fata de cele ale lumii vestice. Prin urmare se pune intrebarea in ce consta acest parteneriat strategic cata vreme nu exista strategii comune?”

Europa Libera: Solicitati UE sa isi precizeze pozitia fata de Rusia. Cum ar trebui sa fie aceasta atitudine?

Werner Schulz:
„In privinta Siriei, de pilda, UE ar trebui sa ceara Rusiei sa aiba o astfel de atitudine astfel incat sa se puna capat crimelor si terorii din Siria. Rusia ar putea avea o contributie extrem de importanta avand in vedere ca este ultimul sustinator al regimului dictatorial Assad. Si ce face Rusia in schimb? Trimite in continuare arme dand dovada de un cinism incredibil pentru ca in acest fel contribuie la continuarea masacrului de acolo.”

Europa Libera: In opinia Dvs. nu ar avea nici un sens ca UE sa negocieze un parteneriat strategic cu Rusia?

Werner Schulz:
„Ba da, noi am fi interesati sa avem un astfel de parteneriat insa nu avem in moment asa ceva. Rusia are nevoie urgent de acest parteneriat pentru modernizare avand in vedere deficitele din economie, problemele cu care se confrunta in infrastructura si in alte domenii, dar si Europa are nevoie de acest parteneriat energetic. Insa problema este ca in fapt nu avem nici un fel de parteneriat. Exista probleme acum in felul in care se deruleaza relatiile comerciale, in economie, in investitii, separat de cele care tin de drepturile omului si statul de drept.”

Europa Libera: Si ce ii cereti presedintelui Vladimir Putin?

Werner Schulz:
„Sa faca ce a spus ca face. A spus ca incepe o noua era, ca va deschide tara catre democratie si catre mai multa participare, dar face exact contrariul. Azi noapte a fost aprobata o ingradire a dreptului la demonstratii, se poate spune ca demonstratiile au fost interzise. Sa consfintesti printr-o lege interzicerea demonstratiilor este ceva greu de inteles. Mai ales ca legea a fost aprobata cu o falsa majoritate pentru ca partidul d-lui Putin nu are majoritate absoluta in Duma de stat.”
XS
SM
MD
LG