Linkuri accesibilitate

Ajutoare sociale pentru barosani


Problema cea mai mare e dorinţa arzătoare a unor concetăţeni de-a obţine bănişori pe căi necinstite.


Un nou teritoriu al mişmaşului a fost scos la iveală deunăzi de ministra muncii Valentina Buliga. Cică există nişte concetăţeni de-ai noştri care primesc nejustificat ajutoare sociale. Nişte oameni care simulează că sînt mai sărmani şi mai nevoiaşi decît e în realitate. Şi cacealmaua asta se face deseori cu largul concurs al asistenţilor sociali. Iar şeful Inspecţiei Sociale a precizat că acest tip de mişmaş a cauzat cheltuieli nejustificate de 356 mii de lei. Aşadar, iată-ne în faţa unei noi parcele a şiretlicului, dar şi a neglijenţei.

Fireşte că 356 de mii de lei e floare la ureche în comparaţie cu sumele care dispar în urma evaziunii fiscale sau cu sumele care se iau ca mită. Şi totuşi de ce să nu ajungă şi aceşti bani în mîinile celor care cu adevărat trebuie să-i primească? De ce trebuie aceşti bani să-i încaseze un om care nu e pe buza prăpastiei? Sigur, de vină ar putea fi simplul fapt că asistentul social nu reuşeşte să verifice starea materială a tuturor solicitanţilor de ajutoare, ca şi faptul că şi motivaţia asistentului nu e prea mare. Ce salariu are el în fond? Dar problema cea mai mare e dorinţa arzătoare a unor concetăţeni de-a obţine bănişori pe căi necinstite.

Şi adevărul e că lumea din jur le alimentează cu brio acest comportament ilegal-şmecheresc. Ce văd ei de fapt în viaţa lor de zi cu zi? Ce văd ei mereu pe sticlă? Păi, văd un fel de societate dezagregată, un soi de junglă, fără valori şi fără morală, în care fiecare supravieţuieşte cum poate. Cineva ia salariul în plic, cineva îşi jupoaie studentul sau clientul, cineva cîştigă bani din concurenţa neloială, cineva vrea patentă pentru toată viaţa ca să scape de impozite, iar altcineva zboară cu deltaplanul morţii încărcat cu ţigări de contrabandă...

În atare condiţii, omuleanul, care poate nu moare de foame, dar care visează totuşi la o viaţă mai prosperă, încearcă să rupă bani de unde poate. Şi iată, există ajutoarele sociale, distribuirea cărora nu e prea controlată. Şi de ce să nu profite omuleanul de aceste ajutoare dacă în jurul lui o sumedenie de oameni se ocupă cam cu acelaşi lucru, cu mişmaşul.

Valentina Buliga mi s-a părut hotărîtă să oprească ilegalitatea. E minunată pornirea asta a ministrului, fără doar şi poate. Numai că aici, în R. Moldova, există mişmaşuri mult mai grave, care nefiind înlăturate, încurajează mişmaşurile mici, de felul ciordirii ajutoarelor sociale.
XS
SM
MD
LG