Linkuri accesibilitate

Georgia, separatismul abhaz și chestiunea pașapoartelor „neutre”


Statele Unite au anunțat că recunosc documentele emise de autorităţile georgiene pentru locuitorii celor două regiuni separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.


In recenta vizită pe care secretarul de stat american Hillary Clinton a facut-o marţi in Georgia, spre bucuria autorităţilor de la Tbilisi, a anunţat că Statele Unite recunosc aşa numitele paşapoarte neutre, documente emise de autorităţile georgiene pentru locuitorii celor două regiuni separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Doamna Clinton a vorbit despre „un pas hotarit spre împăcarea Georgiei cu provinciile separatiste”.

Rusia, aliatul cel mai de nădejde al celor două regiuni, recunoscute drept state independente de Moscova după razboiul ruso georgian din august 2008, şi-a exprimat deschis astazi nemultumirea faţă de decizia Statelor Unite. Purtatorul de cuvint al ministerului rus de externe, Alexandr Lukaşevici a declarat:

„In viziunea noastra, gestul Washingtonului de a sprijini aceasta idee provocatoare a „paşapoartelor neutre” nu este folositoare pentru crearea unei atmosfere constructive la convorbirile despre securitatea Caucazului care au inceput astazi la Geneva.”

Mai mult, Rusia vede in gestul administraţiei Obama un act lipsit de responsabilitate, aşa cum a declarat purtatorul de cuvint al externelor de la Moscova.

Administraţia americană continuă să ignore poziţia noastră faţă de situaţia din Georgia şi evenimentele din august 2008. As spune că cele mai recente comentarii ale secretarului de stat Hillary Clinton făcute la Tbilisi sunt departe de a fi responsabile şi ele de fapt îi încurajează pe liderii georgieni să dezlănţuie noi conflicte armate în Caucaz.

Aceste paşoapoarte neutre au început să fie introduse de guvernul georgian acum un an, in iulie 2011, în ideea de a-i ajuta pe locuitorii din Abhazia şi Osetia de Sud să călătoarească. Documentele de călătorie emise de cele doua republici separatiste nu sunt recunoscute de Tblisi şi nu pot fi folosite in Georgia. Cu acestea abhazii si osetinii pot să călătoreasca numai în acele ţări care au recunoscut independenţa celor două regiuni, adică Rusia, Venezuela, Nicaragua şi citeva insule din Oceanul Pacific.

Majoritatea locuitorilor din aceste doua regiuni deţin paşapoarte ruseşti, dar cu ele nu prea obţin vize pentru ţările europene. Inainte de Statele Unite, paşapoartele neutre au fost recunoscute drept valabile de Japonia, Cehia, Slovacia, Letonia şi Lituania. Aşadar locuitori Abhaziei si Osetiei de Sud puteau obţine vize pe aceste documente numai pentru aceste ţări.

Rusia a fost împotriva ideii de la început. În opinia Moscovei, atita timp cit documentele sunt emise de ministerul de interne al Georgiei, nu pot fi considerate „neutre”. Liderul abhaz, Aleksandr Ankvab a ordonat chiar tuturor organizaţiilor internaţionale care îi incurajează pe locuitorii Abhaziei să solicite aceste documente, să fie expluzate din teritoriu.

Acum, după declaraţia făcută de secretarul de stat american, locuitorii celor două regiuni vor putea să solicite – şi să obţină – viză pentru Statele Unite de la consulatul american de la Tbilisi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG