Linkuri accesibilitate

Blocaj electoral în autonomia găgăuză


Alegerile în adunarea populară ar putea fi amânate, urmare a unui litigiu între başcan şi legislativul local.


În Autonomia Găgăuză mandatul Adunării Populare, organul legislativ al regiunii, a expirat în luna aprilie şi urmează să aibă loc un nou scrutin. Numai că deocamdată nu se ştie cînd anume. După mai multe încercări eşuate, deputaţii găgăuzi stabiliseră data alegerilor pe 29 iulie, dar başcanul Formuzal a contestat în instanţă decizia Adunării Populare prin care au fost desemnaţi membrii Comisiei Electorale din autonomie. Aşa încît pînă la hotărîrea Curţii de Apel de la Comrat organul electoral nu se mai poate întruni şi prin urmare campania electorală nu poate începe, asta însemnînd amînarea alegerilor. Toate au loc pe fondul unor acuzaţii reciproce dintre preşedinta forului legislativ şi başcanul autonomiei. Relatează Lucia Diaconu:

Drept pretext pentru a se adresa în instanţă i-a servit başcanului Formuzal componenţa Comisiei Electorale. Mai exact, acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că în componenţa organului electoral, votată de Adunarea Populară, a intrat doar unul şi nu trei reprezentanţi ai Executivului Găgăuziei după cum prevede legea.

Din cauză că a fost contestată, autoritatea electorală nu-şi poate exercita atribuţiile pînă nu se va pronunţa instanţa de judecată.

Ana Harlamenco
Ana Harlamenco
Acest fapt este calificat de preşedinta Adunării Populare de la Comrat Ana Harlamenco drept o încercare din partea lui Mihail Formuzal de-a amîna alegerile parlamentare din regiune pentru o perioadă care îi convine mai mult başcanului:

„Noi nu am încălcat nimic. Asta este o tentativă de-a schimba data alegerilor sau componenţa Comisiei Electorale de către acele părţi ale căror reprezentanţi în organul electoral n-au fost aprobaţi. Asta a dus la zădărnicirea campaniei electorale în Găgăuzia.”

Mihail Formuzal spune în replică că ar urmări doar respectarea legii, învinuindu-i la rîndul său de tărăgănarea scrutinului pe susţinătorii Anei Harlamenco:

Mihail Formuzal
Mihail Formuzal
„Noi vom insista pe respectarea legislaţiei în vigoare. Eu sînt başcan, sînt garantul legii fundamentale a Găgăuziei şi nu pot s-o încalc. Adunarea Populară şi aşa a încălcat toate termenele pentru desfăşurarea scrutinului. Ei înadins tărăgănează procesul de judecată, pentru că vor alegeri în decembrie. După cît se pare ei au mulţi conducători de întreprinderi agricole, vor strînge roada şi vor încerca să-i cumpere pe ţărani. Poate ei aşa gîndesc, dar asta nu-i va salva.”

Cum este văzută de la Chişinău această confruntare? Iată ce crede comentatorul politic Anatol Ţăranu:

„Forţele politice încearcă să se poziţioneze cît mai bine pentru a obţine un rezultat cît mai bun. Şi acum gruparea lui Ana Harlamenco încearcă să tergiverseze procesul. Ei au nevoie să se pregătească mai bine de alegeri. În fond, în Republica Moldova toată
Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu
economia este concentrată în sfera politicului. Dacă dispui de pîrghii politice eşti prosper şi în economie. Dacă nu ai o suficientă acoperire politică înseamnă că afacerile îţi merg prost. Şi aceasta este caracteristic şi pentru găgăuzi. Acolo de fapt se dă marea luptă pentru această supremaţie – supremaţia politică care îţi garantează prosperitate economică.”

Adunarea Populară a Găgăuziei a rămas fără mandat încă în luna aprilie. La scrutinul care urmează să fie organizat se aşteaptă ca lupta cea mare să fie între mişcarea Găgăuzia Unită, creată de Mihail Formuzal şi Găgăuzia Nouă a lui Nicolae Dudoglo, primarul Comratului şi tot el fratele Anei Harlamenco.
Previous Next

XS
SM
MD
LG