Linkuri accesibilitate

De ce este atât de greu de luptat cu corupţia în Moldova?


Ghenadie Cosovan
Ghenadie Cosovan

Fostul viceministru de interne Ghenadie Cosovan în dialog cu Valentina Ursu.


De ce este atât de greu de luptat cu corupţia în Moldova? A fost întotdeauna aşa de greu? Valentina Ursu a stat de vorbă cu fostul ministru adjunct de interne, Ghenadie Cosovan:

Ghenadie Cosovan: ,,Fenomenul corupției ține nu numai de conducerea țării, dar într-adevăr și de cetățenii simpli. Însă se fac responsabili guvernarea.”

Europa Liberă: Ce nu întreprinde guvernarea pentru a stăvili acest flagel – corupția?

Ghenadie Cosovan: ,,Acest flagel corupția este în primul rând bazat pe rudenie, cumătrism. Părerea mea este totuși că suntem toleranți față de acest fenomen. Corupția este un satelit al cetățeanului. Chiar înainte de naștere se începe fenomenul și este până pleacă pe lumea cealaltă – plătesc pentru locuri în cimitire. Trebuie o regulă în societate, nu trebuie să ne bucurăm că în fiecare dimineață se aduce câte un șoarece prins, cum face mâța.”

Europa Liberă: Domnule Cosovan, se zice că pe timpul guvernării comuniste s-a încercat să se lupte, și nu fără succes, cu corupția. Cum era atunci? Ce făceați în cadrul Internelor?

Ghenadie Cosovan: ,,Președintele Voronin chiar și la ședințele Colegiului numea
Preşedintele Voronin chiar şi la şedinţele Colegiului numea familii, persoane corupte. Dar lupta aceasta a fost pe o perioadă foarte scurtă...


familii, persoane corupte. Dar lupta aceasta a fost pe o perioadă foarte scurtă.”

Europa Liberă: Atunci ați anihilat cele mai periculoase grupări criminale?

Ghenadie Cosovan: ,,S-a creat o iluzie că lupta cu hoții în lege, lupta cu criminalii vestiți este destul ca să combați criminalitatea organizată. Noi nu mai avem acei tradiționali hoți în lege, dar vedem deja schemele raider, avem spălări de bani, avem implicarea crimei organizate în cele mai avansate domenii ale economiei naționale. Lupta cu crima organizată trebuie să se ducă permanent.”

Europa Liberă: Astăzi activează grupări criminale?

Ghenadie Cosovan: ,,Desigur.”

Europa Liberă: Multe?

Ghenadie Cosovan: ,,Multe grupări criminale. Sunt grupări criminale internaționale deja. De exemplu, cele mai profitabile activități criminale sunt traficul de ființe umane, traficul de droguri, traficul de automobile furate, spălarea banilor. Avem un fenomen – traficul de organe umane. Crima organizată este acolo unde sunt bani mulți și care pot fi obținuți foarte ușor.”

Europa Liberă: Crima organizată poate fi protejată și de către anumiți angajați ai structurilor de forță?

Ghenadie Cosovan: ,,Desigur, desigur. Sunt informații veridice, declar responsabil că
Declar responsabil că nu demult au fost numiţi conducători în funcţii cheie în Ministerul de Interne şi ei au fost felicitaţi de exponenţi ai lumii interlope...


nu demult au fost numiți conducători în funcții cheie în Ministerul de Interne și ei au fost felicitați de către exponenți ai lumii interlope pe telefon. Anterior se întâlneau la diferite ceremonii.”

Europa Liberă: Cum vă explicați că ei sunt mână în mână, cei care sunt chemați să combată crima și cei care stau în fruntea grupărilor criminale?

Ghenadie Cosovan: ,,Corupția. Corupția este forța motrică a crimei organizate.”

Europa Liberă: Se vorbește în societate mult, deși nimeni nu vrea să probeze aceste exemple, se cumpără funcții în Ministerul de Interne? Comisari raionali de poliție, e adevărat?

Ghenadie Cosovan: ,,Acest fenomen practic a fost observat pe parcursul a 20 de ani de la formarea poliției naționale. În cercurile noastre se discută că se vând funcții, începând cu inspectori și terminând cu comisari și alte funcții.”

Europa Liberă: Dar de ce ar trebui să se cumpere aceste funcții, domnule Cosovan?

Ghenadie Cosovan: ,,O bună parte a colaboratorilor Ministerului de Interne sunt patrioți ai țării, polițiști onești. În funcțiile cheie în Ministerul de Interne s-au strecurat niște ,,personalități”, care anume și favorizează acest fenomen. Sunt conducători de
O bună parte a colaboratorilor Ministerului de Interne sunt patrioţi ai ţării, poliţişti oneşti...


verigă înaltă, care anterior au comis omor, leziuni corporale grave și spălându-se atunci, în anii 90 de aceste infracțiuni, acum sunt în funcții cheie. Cred cum au procedat atunci apărând în fața justiției, acum fix așa procedează, astupându-i pe alți colaboratori, care au venit cu scopuri meschine în rândul Ministerului de Interne. Avem conducători, care în timpul anilor 90 și-au procurat diplomele. Și avem câțiva comisari, care și până acum activează folosindu-se de aceste diplome false. Sunt și foarte mulți profitori, care au fost infiltrați în rândurile Ministerului Afacerilor Interne începând cu anii 90-95 de către lumea interlopă și vedem câte unul, câte unul apar.”

Europa Liberă: De ce nu s-a debarasat sistemul de ei?

Ghenadie Cosovan: ,,Că în Moldova sunt mai mulți fini, decât finlandezi în Finlanda. Problema rudeniei, problema relațiilor de clanuri, grupări, care indiferent ce partide vin la putere, ei au grijă de membrii acestor grupări, ai acestor clanuri ca mereu să fie în funcție, să fie infiltrați în organele de drept. Asta se referă nu numai la Ministerul Afacerilor Interne. Practic, persistă în toate organele de drept.”

Europa Liberă: Există o rivalitate între Interne și Procuratură?

Ghenadie Cosovan: ,,Eu am colaborat cu colegii din Procuratura generală și între conducătorii de grad înalt, de primele persoane ale acestor subdiviziuni erau rivalități. Dar între colaboratorii simpli nu am observat să fie această confruntare. O să fie un pericol destul de mare dacă conducătorii de verigă înaltă n-o să termine cu aruncatul pietrelor unul în grădina celuilalt, deoarece noi nu putem să divizăm sistemul organelor de drept, adică Ministerul de Interne aparte, Procuratura aparte.”

Europa Liberă: Dar de ce acest ping-pong între Ministerul de Interne și Procuratură?

Ghenadie Cosovan: ,,E de vină algoritmul.”

Europa Liberă: Partajarea funcțiilor?

Ghenadie Cosovan: ,,Partajarea funcțiilor după criterii politice.”

Europa Liberă: Credeți că sunt politizate structurile de forță?

Ghenadie Cosovan: ,,Ele sunt influențate politic. Înseamnă că se dau telefoane, se
Se dau telefoane, se pun comenzi să se îndeplinească unele sau alte activităţi împotriva unor cetăţeni...


pun comenzi să se îndeplinească unele sau altele activități împotriva unor cetățeni. Se pun piedici când se fac cercetări și în vizorul organelor de drept apar membri ai acestor grupări despre care am spus eu anterior, grupări de interese.”

Europa Liberă: Admiteți că acum se mai face contrabandă prin regiunea transnistreană?

Ghenadie Cosovan: ,,Admit. Și se face.”

Europa Liberă: Cum se face?

Ghenadie Cosovan: ,,Frontiera moldovenească din partea Transnistriei și Ucrainei practic este sub controlul numai al forțelor de grăniceri și al vamei transnistrene. Noi știm că milioanele care au fost dobândite de către așa zișii conducători ai Transnistriei au fost făcute anume prin contrabandă.”

Europa Liberă: Care sunt mărfurile de contrabandă?

Ghenadie Cosovan: ,,Începând cu mărfurile simple și terminând cu aparatajul electronic, chiar și cu automobile furate. Se înregistrează în Transnistria, apoi sunt
Noi ştim că milioanele care au fost dobândite de către aşa zişii conducători ai Transnistriei au fost făcute anume prin contrabandă...


vândute în Republica Moldova, ori sunt folosite cu umere transnistrene. În 2008, țineți minte cazul cu drogurile, 200 de kilograme de heroină, aveam informație operativă că ele tot au pătruns în republica Moldova prin Transnistria. Alături este portul Odesa, poartă deschisă, unde vin cantități enorme de mărfuri. De exemplu în anii 2007 s-a făcut un studiu cu colegii din Ucraina – fiecare cetățean al Transnistriei, începând cu copiii, trebuiau să mănânce zilnic câte 15 kilograme de pulpe de găină. Fiecare cetățean, iarăși începând cu cel mai mic, trebuia să fumeze zilnic câte o sută de pachete de țigări. Avem posibilitatea să facem concluzia că o mare parte din aceste mărfuri au venit prin contrabandă în țara noastră, și pe timpuri, și vin și acum.”

Europa Liberă: Domnule Cosovan, tot se zice că un agent rutier, un inspector de sector ar merge cu geamantanul adunând banii, ducându-i cui?

Ghenadie Cosovan: ,,Pot să vă răspund la această întrebare, bazându-mă pe experiența pe care am avut-o când activam în organele Afacerilor Interne. Într-adevăr, persoanele care sunt supuse riscului corupției, ca să supraviețuiască își caută persoane care i-ar tutela în cazul dacă vor avea careva probleme. Am avut cazuri, când au fost reținuți pentru corupție colaboratori ai Poliției rutiere, cazurile au fost transmise în Procuratura anticorupție și în Centrul pentru combaterea crimelor economice și corupției și peste un timp oarecare eu iarăși îi văd în funcție în Ministerul de Interne. Și l-am întrebat: cum? Și el mi-a spus că am luat 300 de lei, dar pentru ca să-mi răscumpăr libertatea, am plătit trei mii de euro.”

Europa Liberă: A încasat o amendă de la un șofer de 300 de lei…

Ghenadie Cosovan: ,,Da, și ca să scape basma curată a achitat o mită deja la alt nivel ca să nu fie supus răspunderi penale.”

Europa Liberă: Păi, și când scapă Republica Moldova de această năpastă – corupția?

Ghenadie Cosovan: ,,Eu nu aș vrea să fiu fatalist. Am avut o încredere foarte mare în clasa politică nouă, care a venit în Republica Moldova, și mai am încredere în ei, că o
Am avut o încredere foarte mare în clasa politică nouă, care a venit în Republica Moldova, şi mai am încredere în ei că o să facă ceva, o să schimbe...


să facă ceva, o să schimbe. Deoarece resursa internă, noi suntem la limită. O să ajungem că nu o să avem oameni cinstiți, o să fie toți prin diferite scheme murdăriți. Și atunci o să fim nevoiți, cum spunea cineva, să aducem judecători din Germania, să aducem procurori din Statele Unite, ca ei să ne facă dreptate. Situație e destul de complicată.”

Europa Liberă: Cei buni de ce-i tolerează pe cei răi?

Ghenadie Cosovan: ,,Este mai ușor să obții funcții și posturi făcându-le pe plac cuiva, decât să muncești cinstit, onest, sperând că o să fii observat de șefi. În Republica Moldova, cu părere de rău, obțin mai ușor funcții aventurierii și demagogii, profitorii decât cei care au verticalitate, care nu o să îndeplinească comenzi, n-o să încalce legislația în vigoare.”

Europa Liberă: Câți ani i-ar trebui Moldovei să lupte cu corupția?

Ghenadie Cosovan: ,,Am prieteni în Țările Baltice și ei mi-au spus: sunteți o țară foarte mică, și voi să aveți o voință, și asta să fie chiar cum spun toți, caută ideea națională, care să unim Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci lupta cu corupția ar putea fi prioritatea care ar consolida societatea?

Ghenadie Cosovan: ,,Ar fi una din prioritățile care ar aduce la renașterea Republicii
Lupta cu corupţia ar duce la renaşterea Republicii Moldova...


Moldova, ca un stat bazat pe drept. Cu părere de rău, noi avem un stat mai mult bazat pe anarhie, dar nu pe drept.”
XS
SM
MD
LG