Linkuri accesibilitate

„Trebuie să convingem CE că merităm suma rezervată R. Moldova” (Adevărul)


„Numărul funcţionarilor corupţi creşte. Ce fac autorităţile?” (Timpul).


Cotidianul „Adevărul” îl citează pe ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov care, revenit de la Bruxelles, declară că resursele financiare alocate de UE Republicii Moldova ar putea spori numărul serelor, a volumului producţiei de lactate şi de carne, va îmbunătăţi drumurile rurale, şi-i va ajuta pe agricultori să cumpere tehnică modernă. Totul însă cu o singură condiţie. „Trebuie să convingem Comisia Europeană că merităm aceşti bani. Suma rezervată Republicii Moldova depinde de cum vom demonstra potenţialul agricol al ţării noastre şi necesarul pentru a face agricultura modernă şi competitivă”, explică oficialul.

Editorialistul Nicolae Negru se întreabă în paginile „Jurnal de Chişinău”, de ce precedenta bienală a Teatrului „Eugene Ionesco”, din 2010, s-a bucurat de atenţia mai multor politicieni? „Personal, i-am văzut atunci la unele spectacole pe Filat, Ghimpu şi chiar pe Lupu”, notează autorul. Nicolae Negru s-a arătat mirat că la ediţia din 2012 a Festivalului, liderii politici nu au participat. „Nu am vrea să credem că prezenţa lor se explica prin faptul că anul 2010 era unul electoral, iar 2012 nu este şi ei nu mai au nevoie să se „etaleze” la evenimente culturale. Ar fi încă o dezamăgire, una simptomatică, deşi nu cea mai mare”, conchide editorialistul „Jurnal de Chişinău”.

Serghei Manastîrlî notează în „Moldavskie Vedomosti” că regiunea autonomă Găgăuză riscă să intre în criză politică după ce alegerile pentru Adunarea Populară a regiunii au fost amînate pentru o perioadă nedeterminată. Susţinătorii başcanului Mihail Formuzal solicită parlamentului regional să revadă componenţa Comisiei Electorale deoarece cred că oponenţii lor politici, şi anume primarul oraşului Comrat, Nicolae Dudoglo şi sora acestuia, speakerul Adunării Populare, Anna Harlamenko ar dori demisia guvernatorului Formuzal.

Numărul funcţionarilor corupţi creşte. Ce fac autorităţile?”, se întreabă în „Timpul” Nelly Gâştemulte. Ziarista face trimitere la un raport privind respectarea drepturilor omului, făcut public recent de către Departamentul de Stat american, în care se menţionează că cea mai gravă problemă a Republicii Moldova este corupţia la nivel guvernamental. Ziarista notează că CCCEC a înregistrat, în primele patru luni ale anului curent, 531 de infracţiuni economice şi corupţionale, cu 40% mai mult decât în perioada precedentă a anului trecut. Printre cele mai corupte structuri se numără organele Ministerului Afacerilor Interne şi instituţiile Ministerului Educaţiei. Odată cu numărul infracţiunilor creşte şi cel al sumelor cerute drept mită.
XS
SM
MD
LG