Linkuri accesibilitate

Claie peste grămadă în microbuze - o veșnică problemă a Chișinăului


Realități și perspective într-o discuție cu primarul Dorin Chirtoacă.


Un conflict mai îndelungat între primărie şi transportatorii privaţi din Chişinău în subiectul tarifelor de călătorie pare să se apropie de final. După câteva proteste, inclusiv unul mai amplu vinerea trecută, proprietarii de rute se pare că i-au smuls edilului promisiunea majorării acestor tarife până la 5 lei pentru o călătorie. Care sunt argumentele pro şi contra acestei majorări şi cum vor decide până la urmă autorităţile municipale, astfel încât să nu-i lase în pagubă nici pe călători? Vom discuta în această dimineaţă cu primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Europa Liberă: Dle primar, întâi de toate aș vrea să clarificăm un lucru care mi se pare principial pentru discuția legată de revendicările transportatorilor referitoare la tarife. În acest moment, capitala se poate lipsi de aceste unități de transport care, dacă îmi amintesc eu bine, au fost acceptate prin anii '90 drept soluție provizorie, până capitala ar fi reușit să se asigure cu suficiente troleibuze sau autobuze, adică transport mai ecologic și mai sigur?

Dorin Chirtoacă: „S-ar putea lipsi, dar cu foarte mare greutate. Pentru că este vorba de circa 500 de mii de pasageri transportaţi cu microbuzele în fiecare zi şi trecerea tuturor acestor pasageri la troleibuze şi autobuze ar complica foarte mult situaţia.

Asta ar însemna că ora de vârf ar creşte de la 6 dimineaţa până la 9, în cel mai bun caz, pentru că totuşi vorbim despre jumătate de milion de pasageri. N-ar fi imposibil, dar ar fi foarte, foarte complicat. Însă nu vorbim atât despre revendicările transportatorilor în situaţia actuală, ci de revendicările primăriei deja.

De câteva luni noi am înaintat o serie de condiţii pentru a putea vorbi de securitatea călătorului în primul rând. Pentru că lucrurile s-au schimbat între timp. Noi am adus 100 de troleibuze noi, am creat o alternativă minimă, dar ea există pentru omul de rând care merge cu transportul public şi pornim în primul şi primul rând de la securitatea călătorului. Pentru că indiferent cât ar costa călătoria, 3 lei, 4 lei, 5 lei, totuşi spitalizarea costă de multe ori mai mult decât călătoria cu microbuzul. Şi atunci când stăm să analizăm şi să alegem cât costă o călătorie şi spitalizarea cred că ne gândim întâi de toate că nu ar fi bine să ajungem la spital.”

Europa Liberă: La securitate vor reveni neapărat. Totuşi pentru mine este greu de înţeles de ce în mai mult de două decenii capitala, dacă nu a reușit să-și rezolve problema cu troleibuzele şi autobuzele, nu a stabilit cel puţin niște reguli clare de joc pentru transportatorii privați.

Dorin Chirtoacă:
„În ceea ce priveşte situaţia din ultimele două decenii – da, aşa a fost, din păcate din cauza iresponsabilităţii. În mod normal procesul pe care l-am început noi de reînnoire a parcului de troleibuze şi autobuze ar fi trebui să înceapă mult mai devreme şi să aibă continuitate. Au mai fost procurate de-a lungul timpului câteva troleibuze, câteva autobuze, dar nu a fost coerenţă, nu a existat claritatea că lucrul acesta va fi tot timpul, în aşa fel încât Chişinăul să revină la troleibuze şi autobuze.

Acum acest lucru s-a schimbat. Începând din această vară asamblăm troleibuze la Chişinău. În câţiva ani vom avea tot parcul de troleibuze noi. La fel se va întâmpla mai departe şi cu autobuzele. Adică sunt create toate premisele pentru ca municipiul Chişinău să revină la transportul de mare capacitate.

Şi atunci, vom mai avea nevoie de microbuze câţiva ani şi eu le-am comunicat proprietarilor de microbuze că în perioada următoare nu mai sunt încurajaţi să investească în aceste unităţi de transport. Pentru că în perspectiva următorilor cinci ani şi, mai mult, eventual se va renunţa într-o bună măsură la acest gen de transport, pentru că într-un fel şi-au făcut deja serviciul. Perioada de tranziţie se încheie şi nu poate la nesfârşit să dureze această situaţie.”

Europa Liberă: De ce, dacă tot avem nevoie de privați încă vreo cinci ani, ori de câte ori vine vorba despre vreo majorare cerută de ei, lucrurile se transformă într-un fel de șantaj: transportatorii ies în grevă și creează probleme locuitorilor acestui oraș, precum s-a întâmplat vinerea trecută, iar comportamentul autorităților este la fel foarte asemănător șantajului, pentru că eu nu știu cum altfel se pot numi controalele, creșterea această bruscă de vigilență în raport cu ei îndată ce se ia vorba despre creștere de tarife?

Dorin Chirtoacă:
„Nu, controalele au început mult mai devreme, iar greva a survenit ca urmare a unei situaţii prost gestionate, aş spune. Poliţia a început să aplice amenzi pentru faptul că au călătorit oamenii în picioare şi după accidentele care au avut lor, or era evident că la preţul de 3 lei nu recuperezi cheltuielile dacă duci doar oameni pe scaune. Şi este absurd ca după ce 15 ani au mers cum au vrut, peste noapte să meargă doar cu pasageri pe scaune.

Eu am spus altceva atunci când am avut întâlnirea săptămâna trecută cu transportatorii: timp de două săptămâni, până la 15 iunie, pregătim tot setul de reguli care să fie aplicate la sânge din momentul aplicării noului tarif, inclusiv introducerea scaunelor scoase astfel încât microbuzul să fie microbuz, nu cutie de conserve, şi abia după aceea începem a aplica pedepse şi aşa mai departe.

Lucrurile au fost înţelese greşit sau în mod deliberat s-a acţionat în stilul respectiv, pentru a determina greva. De asta a fost grevă, nu din alte considerente. Altfel, lucrurile erau deja într-o pregătire avansată, pentru a trece la un nou tip de călătorie. Vreau să se lucreze în condiţii umane şi acest gen de transport să se presteze în condiţii umane, atât pentru călători, cât şi pentru cei care lucrează în domeniu.”

Europa Liberă: Deci, s-a exagerat din ambele părţi, şi din partea autorităţilor, şi a transportatorilor?

Dorin Chirtoacă:
„Nu. Au avut loc accidentele grave respective, care au tensionat situaţia. Vina este a transportatorilor. Şi s-a reacţionat aşa cum se reacţionează de obicei, însă fără logică.”

Europa Liberă: Haideți să-l ascultăm împreună pe Ion Mămăligă, președintele Asociației transportatorilor privați, pe care l-am întrebat în ajun ce așteaptă transportatorii de fapt de la autorități, după care să revenim la discuție:

Ion Mămăligă: „Modificarea tarifului nu este un moft al transportatorilor, ci un imperativ. Dacă acest lucru nu se întâmplă atunci Chişinăul riscă să rămână fără transport. Cei care se folosesc de acest transport constituie aproximativ 55-60 la sută din cei care beneficiază de transportul public. Or, se ştie că cheltuielile pentru combustibil din totalul cheltuielilor de exploatare trebuie să constituie 25 la sută. Atunci când acest procent atinge cifra de 30 este deja un semnal, dar când atinge cifra de 33, pur şi simplu transportul trebuie sistat pentru că urmează falimentul iminent.

La noi acest procent este astăzi de 46 la sută. Adică, pur şi simplu nu se mai poate activa. În această situaţie, am făcut un calcul generalizat şi am ieşit la o medie de 5 lei. Asta am solicitat şi am primit confirmarea de la direcţia transport că cu acest tarif a fost pregătit şi prezentat tariful la consiliu. Asta nu înseamnă că 5 lei acoperă cheltuielile dacă va trebui să respectăm indicaţiile primarului ca să nu transportăm călători în picioare nici măcar în orele de vârf. Într-adevăr, primarul are dreptate, dacă noi transportăm strict numai pe locuri, atunci tariful ar fi de 8-10 lei, ceea ce are un impact foarte mare.

De aceea noi am solicitat o majorare graduală – mai întâi 5 lei, mai apoi vedem după 2-3 ani care sunt tendinţele, care este migrarea călătorilor spre alt transport şi, în funâţie de realitate, s-ar putea întâmpla că dacă se va ajunge la 10 lei, să nu se mai folosească nimeni de acest transport… ”


Europa Liberă: Dacă am înțeles corect ceea ce mi-a spus aseară dl. Mămăligă, transportatorii ar vrea ca nimic să nu se schimbe – nici numărul de pasageri pe care pot să-i ia în picioare, nici rigorile tehnice față de vehicule – doar tariful.

Dorin Chirtoacă: „Aţi intuit corect. De aceea când am început discuţiile acum câteva luni despre tarif. Noi am spus „nu”. Regula numărul unu este securitatea, siguranţă că omul va urca în punctul „A” şi va coborî în punctul „B”. Şi am înaintat un minim de 10 reguli care să fie, precum sunt cele 10 porunci, cartea de căpătâi a oricărui transportator.

Pentru că ei ar vrea să crească de la 3 nu la 5 da poate chiar la 4 lei tariful, dar să nu se schimbe nimic. Adică cum s-a mers claie peste grămadă, inclusiv pe torpedoul microbuzului, aşa să se meargă în continuare. Or, suntem deja în secolul 21 şi apar totuşi alte posibilităţi de a circula.

Este prea mare preţul plătit, iată 4 morţi şi 14 răniţi, sau 7-8 răniţi câţi au fost în dimineaţa respectivă. Şi asta se întâmplă pentru că ei întotdeauna vor căuta să adune cei 3-4 sau 5 lei de pe marginea drumului. Şi atunci nu putem face altceva decât să descurajăm mersul în picioare. Mersul în picioare poate fi descurajat doar prin tarif, altfel e imposibil…”

Europa Liberă: Dar, din câte se poate înţelege, așa cum stau lucrurile în prezent, beneficiul pe care pot miza transportatorii privaţi, pentru că privaţii nu au ce căuta acolo unde nu există beneficiu, vine tot din lipsa de siguranţa si confort. Adică din pasageri in picioare, unităţi de transport vechi si fără cele mai elementare condiţii. Cit timp o sa mai economisim pe siguranţa calatorilor, dle primar?

Dorin Chirtoacă:
„Nu, toate lucrurile nefaste se întâmplă pentru că sistemul am fost gândit greşit de la bun început. Pentru că cheltuielile nu sunt în alb, şoferul are o mie de lei salariul oficial şi circa 4-5 mii le adună el de la călători. Dar el adună acest salariu neoficial după ce achită toate celelalte cheltuieli, adică planul zilnic care trebuie să-l dea la proprietar, cheltuiala de motorină şi alte cheltuieli de exploatare, şi abia la urmă îi rămân bani şi pentru sine. Adică el trebuie să muncească 80-90 la sută pentru alte cheltuieli şi abia la urmă el adună bani pentru sine.

Evident că el toate ziua va căuta să umple până la refuz microbuzul, ca să ştie că a acoperit cheltuielile şi să adune şi 100, 200, 300 de lei ca să le ducă acasă la familie. De aici e şi problema.

Prin urmare, dacă sistemul a fost gândit greşit de la bun început, doar prin tarif se poate ajunge la un anumit echilibru, să se regleze lucrurile în aşa fel încât călătorul însuşi să fie descurajat să urce în picioare. Este vorba evident despre securitate în primul şi primul rând. Când ajungem la accidente, tuturor le pare rău. Dar nimeni nu vrea să se gândească înainte, vorba ceea „mintea moldoveanului cea de pe urmă”.

De aceea, 5 lei la început, apoi, nu după 2-3 ani, dar după săptămâni, după câteva luni cel mult, vom vedea cum reacţionează călătorul şi dacă vom vedea că persistă acest lucru cu mersul în picioare, voi propune personal să fie mărit în continuare până când oamenii nu vor mai vrea să meargă în picioare.”

Europa Liberă: Dacă spuneţi că sistemul a fost gândit greşit de la bun început, iar mentalitatea, aşa cum se ştie, e mai greu să fie schimbată, de ce nu s-ar renunţa la acest gen de transport daca tot creează atâtea probleme? Poate pentru ca unii consilieri municipali ar avea interes ca acest transport sa existe, aşa cum a sugerat nu demult presa. Probabil ca aţi citit investigaţia din Ziarul de garda in care se arata ca proprietarii de rute de maxi-taxi nu sunt nici pe de parte oameni simpli, dar foşti miniştri ai transportului, consilieri municipali, apropo unul liberal?

Dorin Chirtoacă:
„Am citit investigaţia dlui Ciobanu şi aş vrea să vină la primărie să se informeze măcar cât de puţin. Este o abordare jignitoare că la puşculiţa partidului s-ar aduna bani şi aşa mai departe. Dacă eu aş aduna bani la puşculiţa partidului din diferite activităţi ale primăriei, lucrurile ar sta cu totul altfel. Eu sper că după cinci ani poate să înţeleagă nişte oameni mai avizaţi şi mai informaţi din societate că politica primarului general este cu totul alta.”

Europa Liberă: Mă refeream la partea cu conflictul de interese care ar putea exista dacă un consilier anume ar deţine majoritatea acestor rute.

Dorin Chirtoacă:
„Consilierul respectiv municipal nu a primit nici un milimetru în plus de activitate pe traseu de când este consilier. Şi lui i s-a adus la cunoştinţă în momentul în care a candidat că va activa exact în condiţiile în care a activat până la obţinerea mandatului. Plus că el a renunţat la calitatea de fondator în întreprinderile respective. E adevărat că indirect are un anumit control, dar i s-a adus la cunoştinţă că avantaje de pe urma acestui lucru nu poate avea.”

Europa Liberă: Mulţumim, dle Chirtoacă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:33 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG