Linkuri accesibilitate

Victimele violenţei domestice neglijate de autorităţi


În Moldova femeile maltratate de soți sunt adesea nedreptățite apoi și de autorități.


La cinci ani de la adoptarea legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, experţii în drepturile omului constată că victimelor violenţei în continuare nu li se oferă protecţia cuvenită. Centrul Internaţional „La strada” observă că, deseori, funcţionarii în loc să apere victimele violenţei în familie, acţionează împotriva lor. Detalii are Diana Răileanu:

Pentru a proteja victimele violenţei domestice, instanţele de judecată pot emite ordonanţa de protecţie, care presupune separarea abuzatorului de familie pentru o anumită perioadă de timp. La modul practic, însă, deseori victimele sunt nevoite să plece de acasă atunci cînd sunt agresate. Avocata Doina Ioana Străisteanu aduce şi un exemplu: recent o instanţă de judecată din capitală i-a oferit agresorului protecţie, obligând victima să îşi caute, pentru ea şi copilul minor, un alt loc de trai:

Doina Ioana Străisteanu
Doina Ioana Străisteanu
„După ce femeia, din numele său şi a copilului a adresat cererea în judecată deja a şasea oară, cu toate asta instanţa de judecată ştiind că este condamnat fostul soţ pentru astfel de leziuni cauzate în 2007 şi la moment este cercetat penal pentru violenţă în familie asupra femeii şi a copilului, la 30 mai acceptă cererea lui pentru ordonanţa de protecţie şi indică că a ajuns la această decizie pentru că i se încalcă dreptul lui la proprietate asupra casei comune de locuit. O astfel de justificare, pe lângă faptul că este ilegală, este interzisă de către Curtea Europeană pentru a fi folosită în cazuri de violenţă în familie.”

Avocata Doina Ioana Străisteanu, specializată pe dosare legate de violenţa în familie, spune că a depus deja la CEDO o plângere pe acest caz, fiind nemulţumită de atitudinea judecătorilor şi a poliţiştilor de sector faţă de victimă:

„Ne pare rău că situaţia ne se rezolvă aici, pe loc, dar folosim toate metodele legale pe care ni le oferă legislaţia pentru a apăra o femeie şi un copil împotriva violenţei în familie. E regretabil faptul că deja peste un an de zile, căci din aprilie 2011 tot depunem plângeri şi cerem intervenţia statului ca să oprească violenţa în familie. Noi până în prezent nu avem o soluţie definitivă. S-a negat dreptul copilului la un mediu sănătos şi neviolenta de trai, s-a negat dreptul femeii de a se bucura de aceleaşi drepturi de care se bucură şi agresorul, doar pentru că se invocă o încălcare fictivă a dreptului la proprietate”.

Un studiu realizat recent de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale constată că în Republica Moldova şase din zece femei suferă de pe urma violenţei domestice. De ce organele de drept, dar şi cele de asistenţă socială ignoră deseori legea despre violenţa în familie, am întrebat-o pe Ana Revenco, preşedinta Centrul Internaţional „La strada”:

Ana Revenco
Ana Revenco
„Aceşti specialişti operează deseori având la bază nişte atitudini preconcepute vizavi de rolul femeii şi a bărbatului. Femeia într-un fel se face vinovată de acţiunile violente ale soţului. Până acum noi observăm că violenţa în familie este tratată ca o dispută familială şi nici pe departe nu este abordată drept o încălcare a drepturilor omului. Probabil ar trebui să se insiste pe un ciclu de instruiri nu temporare şi nu din sezon în sezon, dar mai degrabă să aibă un caracter continuu. Mi-i trist să intuiesc că asta va dura generaţii. Violenţa în familie afectează, de fapt, nivelul de bază a societăţii noastre.”

În opinia Anei Revenco, violenţa în familie ar putea fi exclusă din cutumele vieţii cotidiene, dacă victimele ar avea suficient curaj ca să denunţe incidentele şi cazurile de violenţă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG