Linkuri accesibilitate

Mişcarea lui Mihai Răzvan Ungureanu


Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu

Dacă are succes cu Iniţiativa Civică de Centru Dreapta, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu are şanse să intre în politica mare.


În România fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care a condus executivul anul acesta pentru un timp record de scurt, vrea să revină în lumina reflectoarelor cu un nou partid. Relatează de la București Sabina Fati.

Fostul premier roman, Mihai Razvan Ungureanu, de 44 de ani, incearca sa revina in politica prin lansarea unei miscari civice imediat dupa alegerile locale din 10 iunie. Principalele idei pe care le vehiculeaza fostul sef al guvernului de la Bucuresti, care continua sa aiba o cota ridicata in sondajele de opinie pornesc de la necesitatea politicilor de dreapta pentru Romania.

Mihai Razvan Ungureanu, premierul roman cu mandatul cel mai scurt din istoria recenta a tarii: doua luni, vrea sa puna pe picioare Initiativa Civica de Centru Dreapta, o organizatie neguvernamentala care sa participe la alegerile parlamentare din noiembrie, fie pe cont propriu, fie impreuna cu PDL. In acest fel, fostul oficial roman spera sa atraga o mare parte din electoratul liberal, care nu-l agreeaza pe Traian Basescu si nici nu simpatizeaza cu PDL si care nu mai vrea sa voteze cu PNL, dupa ce acest partid a intrat in alianta cu socialistii, cunoscuta sub numele de USL-Uniunea Social-Liberala. Cercetarile sociologice arata ca Mihai Razvan Ungureanu dispune de o cota de incredere de 28-30 la suta, foarte apropiata de a premierului Victor Ponta, aflat in fruntea clasamentului cu 33 la suta din optiunile celor intervievati.

In laboratoarele actualei Opozitii se pregatesc mai multe variante. Una dintre ele se bazeaza pe faptul ca PDL ar putea cistiga circa 20 la suta din fotoliile parlamentare dupa alegerile generale din noiembrie, iar Mihai Razvan Ungureanu ar putea obtine, daca este ajutat de organizatiile teritoriale ale democrat-liberalilor inca 10 procente. In acest fel, in total PDL si fostul premier, ar putea sumariza 30 la suta din locurile parlamentare, la care s-ar mai putea adauga maghiarii cu inca 7 procente, deci o viitoare coalitie de 37 la suta. O astfel de arhitectura i-ar da posibilitate lui Traian Basescu sa mai joace odata in favoarea partidului sau si sa forteze aducerea lui la putere.

Calculul este insa doar teoretic, fiindca in practica intervin o serie de probleme greu de depasit pentru Mihai Razvan Ungureanu: cum reuseste in mai putin de sase luni sa-si faca o organizatie cu 41 de filiale solide care sa poata prezenta la alegeri candidati seriosi si mai ales de unde are bani pentru a-si pregati Initiativa Civica de Centru Dreapta, in conditiile in care multi lideri PDL spun cu voce tare sau doar in soapta, ca o astfel de organizatie nu face decit sa le paraziteze partidul. Una dintre intrebarile fundamentale pe care si-o pun de altfel democrat-liberalii este cit la suta din votantii PDL vor vota Initiativa Civica de Centru Dreapta si in acest caz ce sens are aceasta constructie pe care se pregateste sa o faca Mihai Razvan Ungureanu.

O alta varianta luata in seama de asa numitii “intelectuali” ai PDL ar fi fost aceea ca Mihai Razvan Ungureanu sa vina in partid si sa se bata pentru cistigarea conducerii democrat-liberalilor, numai ca aceasta cale era complicata si foarte foarte greu accesibila in conditiile in care liderii partidului nu-l simpatizeaza din cale afara.

Daca are succes cu Initiativa Civica de Centru Dreapta, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu are sanse sa intre in politica mare si chiar sa devina unul dintre liderii importanti ai PDL, daca va esua, va trebui sa faca retrur si sa se intoarca in diplomatie de unde a plecat in urma cu sase ani.
XS
SM
MD
LG