Linkuri accesibilitate

Un eveniment cultural european: expoziția „Tînărul Dürer” la Muzeul Național German de la Nüremberg


Salvator Dali: „Dürer, unul din puținii germani capabili să deseneze, este o palidă reflectare a Renașterii italiene”


La Nüremberg, în Germania, a avut loc zilele trecute vernisajul unei mari expoziții consacrate pictorului Albrecht Dürer și perioadei sale timpurii de creație. Expoziția este considerată unul din evenimentele culturale europene cele mai importante ale anului, iar organizatorii ei atrag totodată atenția că este cea mai amplă expoziție Dürer organizată în Germania în ultimii 40 de ani.

Dispusă pe circa 900 de metri pătrați, prezentînd 197 de exponate dintre care 120 originale, tablouri, gravuri, desene și aquarele realizate de Dürer pînă în anul 1505 - pictorul a trăit între anii 1471-1528 -, cu 51 dintre ele împrumuturi aduse de la mari muzee și cabinete de artă din 12 țări, cu un buget operațional de 1,3 milioane de euro, dintre care 800 de mii acordați dintr-un fond special al landului Bavaria, expoziția deschisă la Nüremberg este, neîndoielnic, un mare eveniment.

Daniel Hess, managerul proiectului în fața tabloului „Adorația Magilor”
Daniel Hess, managerul proiectului în fața tabloului „Adorația Magilor”
Organizatorii țin să sublinieze că ea nu a fost prilejuită de o aniversare sau de o dată biografică anume. Expoziția este concluzia unui mare proiect de cercetare, a ipotezelor formulate ca și a răspunsurilor obținute pe această cale la cîteva întrebări esențiale, între care cum și în ce fel a devenit Dürer, în orașul său natal, Nüremberg, unul din cei mai mari artiști ai Europei sau care au fost circumstanțele și ambianța dezvoltării lui în perioada tinereții.

Directorul general al Muzeului Național German, care găzduiește expoziția, profesorul G. Ulrich Großmann declara la o conferință de presă: „atunci cînd am sugerat proiectul Dürer în urmă cu șapte ani, am știut, firește, că era nevoie de o nouă cercetare a operei, dar n-am avut idee de cît material nou va apare și de cîte perspective se vor deschide asupra activității celui mai faimos artist din zona de limbă germană [a Europei]”.


Expoziția nu este organizată cronologic ci în patru mari secțiuni tematice: Cartierul ideal (ambianța atelierului și a orașului în care Dürer și-a făcut ucenicia), A imita și a crea noul, Punerile în scenă dramatice, în continuarea tradiției medievale, și cea din urmă, formulată interogativ „O nouă artă?”, o adevărată demonstrație de perfecțiune, ilustrată mai ales prin desene și aquarele păstrate astăzi în colecțiile de la Albertina, la Viena, la British Museum la Londra sau la Bibliothèque Nationale la Paris.

Autoportret la vîrsta de 13 ani
Autoportret la vîrsta de 13 ani
De la Viena, Albertina, provine și cea mai timpurie lucrare expusă, un autoportret din 1484, în timp ce ultima din seria operelor de tinerețe este o „Adorație a magilor”, din 1504, împrumutată de la Galleria Uffizi de la Florența. Dar, în ciuda mîndriei organizatorilor și a fondurile investite, lipsesc din expoziție cîteva autoportrete celebre, între care, în mod uimitor cel de la Alte Pinakothek din Munchen, aflat numai la ceva mai mult de 100 de km depărtare de Nüremberg.

Dacă pentru cei familiarizați cît de cît cu opera lui Dürer, expoziția nu este neapărat senzațională - și nu se poate omite fraza lui Salvator Dali care spunea că „Dürer, unul din puținii germani capabili să deseneze, este o palidă reflectare a Renașterii italiene” -, în schimb aspectul educativ conceput de organizatori, cu deosebire într-o sală separată, denumită „Laboratorul lui Dürer”, este absolut remarcabil.

Unul din panouri oferă o imagine extrem de instructivă a poziției artistului în societatea epocii renascentiste germane cu ajutorul unei liste comparative de prețuri, intitulată „Cît costă un Dürer?”. Pictorul cerea pentru o pictură de mici dimensiuni, portrete îndeosebi, între 20 și 40 de guldeni, iar pentru o pictură de altar, de mari dimensiuni, între 200 și 400 de guldeni.

Pentru comparație, un mantou de piele costa patru guldeni, un cal între 10 și 20, venitul anual al unui ucenic în zidărie era de cca 30, cel al unui funcționar de rang înalt al orașului se ridica la 150, iar o casă obișnuită era estimată între 200 și 600 de guldeni.

Pentru comparație din nou, altarul celebru de la Cracovia, cel mai mare de tip gotic din lume, al altui pictor contemporan german, Veit Stoss, fusese plătit în jur de 2500 de guldeni...

Tînărul Dürer”, expoziția de la Nüremberg, este în felul ei una model, iar eforturile de cercetare preliminară aprofundată și de restaurare a lucrărilor pictorului un demers demonstrînd respectul față de un patrimoniu național inestimabil.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG