Linkuri accesibilitate

Disputa între Andrei Marga și Teodor Baconschi (Evenimentul zilei, Gândul)


Suspendarea președintelui și dosarul de corupție în care este judecat fostul premier social-democrat Adrian Năstase (ziare.com; „22”).


O dispută dintre fostul și noul ministru de externe de la București și-a făcut loc și astăzi în presa din România, după cum vom auzi în revista presei alcătuită de Tania Radu:

Intre actualul ministru de externe român Andrei Marga si predecesorul sau Teodor Baconschi se poarta, de cateva zile, o disputa verbala prin intermediul presei. Democrat-liberalul Teodor Baconschi l-a criticat pe Marga pentru insistenta cu care a vorbit de necesitatea imbunatatirii relatiei României cu China si cu Rusia, ca si pentru admiratia cu care s-a referit la presedintele rus Vladimir Putin.

Pe parcurs, noul sef al diplomatiei a trebuit sa-si nuanteze parerile: a admis, de pilda, ca politica externa a României este definita de presedintele tarii, cu care trebuie sa-si acorde vocea la o reuniune precum a fost summit-ul NATO. In schimb, nu a ezitat sa declare României libere ca suspendarea presedintelui Traian Basescu ar fi benefica pentru România, cu atat mai mult cu cat la Cotroceni ar ajunge mai repede liderul liberal Crin Antonescu.

Teodor Baconschi a considerat ca asemenea pozitii pericliteaza interesul national, prin posibila reactie de neincredere a investitorilor. El i-a adus lui Marga si acuze de politizare a Ministerului Afacerilor Externe si de amatorism in probleme de diplomatie.

Ziarele romanesti inregistreaza azi reactia lui Andrei Marga. Noul ministru nu recunoaste gafele pe care i le imputa Teodor Baconschi („L-am auzit confundând Consiliul Europei cu Consiliul European, l-am auzit confundându-l pe Grigore Gafencu cu Gheorghe Grigurcu, un critic literar, l-am auzit cofundând ordinea de precădere, valabilă în protocolul diplomatic, cu ordinea de prevedere. Şi lista poate continua", a menţionat Baconschi).

Andrei Marga dezminte si ca la Ministerul de externe ar fi avut loc vreo politizare, iar pe fostul ministru Teodor Baconschi il gratuleaza cu epitetul de „intelectual de carton”. Stirea se regaseste in cele mai multe cotidiene, intre care Evenimentul zilei, Gândul, precum si pe site-urile de stiri.

Comentatorii se mjai ocupa astazi de cel putin doua tinte ale noii puteri de la Bucuresti: suspendarea presedintelui si dosarul de coruptie in care este judecat fostul premier social-democrat Adrian Nastase. Pe prima chestiune este axat editorialul lui Mircea Marian, din Evenimentul zilei, care demonstreaza de ce este absurda o asemenea preocupare. Ideea autorului este ca Victor Ponta nu are de ce sa vrea suspendarea lui Basescu. Aceasta este strict obsesia conservatorului Dan Voiculescu si al liderului liberal Crin Antonescu.

In privinta procesului in care Adrian Nastase incearca sa rastoarne prin recurs o condamnare la 2 ani inchisoare, Ioana Ene, de la ziare.com si Andreea Pora, de la revista „22”, se opresc la probele interesante care au fost prezentate ieri de acuzare instantei de judecata.
XS
SM
MD
LG