Linkuri accesibilitate

Cât costă o eliberare înainte de termen? (ZdG)


Un nou business profitabil - detectivul particular (Timpul)


Jurnaliştii săptămânalului de investigaţii Ziarul de Gardă publică o anchetă reportericească întitulată „Condamnaţi la libertate”. „În Republica Moldova, prin metode ilegale, în schimbul a câteva mii de euro deţinuţii pot obţine eliberarea din penitenciar, peste doar câţiva ani de detenţie”, este concluzia investigaţiei. Este citat un procuror de la Procuratura Generală, Vitalie Bordea, care admite că există situaţii când condamnaţii, ajutaţi de către avocaţi, şefi de penitenciare, dar mai ales de judecători, „driblează” legile şi devin, contra unor sume de bani sau a altor favoruri, liberi. În 2011, de către procurori au fost atacate cu recurs 83 de încheieri emise de instanţele de judecată privind eliberarea condamnaţilor înainte de termen, 52 fiind admise, a precizat Bordea pentru „ZdG”.

Cotidianul „Timpul” scrie despre un nou business care poate deveni profitabil şi la noi, cel al detectivilor particulari. În R. Moldova sunt înregistraţi 53 de astfel de detectivi, dintre care 34 activează în capitală, conform datelor Ministerului de Interne. Legea spune că ei nu au dreptul să intercepteze convorbirile telefonice și să fotografieze sau să filmeze persoanele care nu se află într-un loc public. Asta însă nu-i determină să renunțe la activitate, afirmă în ziar unul dintre detectivii particulari moldoveni, Nicolae Bătrîncea. El mai precizează că de cele mai dese ori, preocuparea semenilor săi în Moldova este de a-i „vâna” pe soții infideli…

Din „Adevărul” aflăm că angajatorii vor fi obligaţi să plătească pentru primele cinci zile din concediul medical al salariaţilor, și nu trei ca în prezent. În criză de bani, autorităţile caută noi posibilităţi de a majora veniturile bugetare sau de a pune pe umerii agenţilor economici o serie de costuri. Autorităţile estimează că după aplicarea noilor prevederi, vor economisi circa 180 de milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Irina Papuc scrie în „Timpul” că mai mulţi locuitori din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, acuză medicul de familie din sat că, din exces de furie, ar fi cauzat diferite leziuni corporale unui copil cu dizabilităţi. Aceasta nu ar fi singura încălcare a medicului. Recent, se plâng oamenii, aceasta a refuzat să vină la o solicitare pentru a constata un deces, iar un micuţ din sat a avut convulsii după ce sora medicală, cu consimţământul ei, i-a administrat un vaccin. Locuitorii satului spun că au colectat semnăturile a 189 de oameni care cer înlocuirea doctorului şi le-au trimis împreună cu o plângere la Ministerul Sănătăţii.
XS
SM
MD
LG