Linkuri accesibilitate

Povestea microbuzelor


Majorarea tarifelor, pericolul care poate lesne pune capăt transportului cu microbuze.


Accidentul în care a fost implicat deunăzi un microbuz de pe ruta 110 a readus în discuţie povestea maxi-taxi-urilor şi starea transportului în comun din capitală. Primarul Chirtoacă a convocat chiar o şedinţă la care au fost invitaţi patronii afacerii cu microbuze. Edilul a spus că securitatea pasagerilor trebuie să devină cel mai important lucru, că maxi-taxi-urile nu mai trebuie să fie burduşite cu oameni şi că e de acord să fie majorat preţul călătoriei pînă la 5, 7 sau chiar 10 lei! Nu contează preţul, ci confortul călătorilor! Iar unul dintre patronii sus-pomeniţi a zis cu convingere că preţul real al călătoriei e într-adevăr de 10 lei atunci cînd confortul pasagerului e asigurat pe deplin. Şi că pe măsură ce confortul va spori vom ajunge şi la preţul de 10 lei pentru o călătorie.

Impresia mea e că atît edilul, cît şi patronii rutelor sînt niţel rupţi de realitate. Să constatăm mai întîi faptul evident că oamenii care urcă în microbuze nu sînt posesori de land rover-uri şi de lexus-uri. Prin urmare, probabilitatea ca ei să plătească 10 lei pentru o călătorie mi se pare ca şi inexistentă. Eu unul voi renunţa la maxi-taxi-uri pentru tot restul vieţii şi dacă preţul va fi de 5 lei. Mi se pare de-a dreptul halucinant că edilul şi patronii vorbesc despre preţul de 10 lei ca despre un lucru firesc, normal. E dreptul lor, fireşte, dar atunci n-ar strica să se gîndească şi la pericolul care poate lesne pune capăt transportului cu microbuze.

Iar pentru că se vorbeşte, iată, despre securitatea şi confortul pasagerilor, aş avea o sugestie. Înainte de a majora preţul, nu după, ar trebui să se renunţe la cele cîteva rable care umilesc pasagerii. Bunăoară, am început să evit microbuzul matusalemic şi strîmt de pe ruta 135, care are afisat numărul 352. El ar fi bun mai degrabă pentru transportul cartofilor sau sfeclei. Renunţaţi, stimabililor, la maxi-taxi-urile vechi, dacă tot vreţi preţuri majorate!

Şi ar mai fi aici un amănunt ciudat. Îl aud a doua oară deja pe primarul Chirtoacă vorbind despre un soi de nepotrivire dintre salariile pe hîrtie ale şoferilor şi cele care li se dau în mînă. Păi, e adevărată chestiunea asta sau e o proiecţie ficţională? Pentru că dacă e adevărată, avem de-a face cu evaziunea fiscală. Şi e de-a dreptul ciudat că edilii ştiu asta şi sînt foarte indulgenţi. Şi dacă acum nepotrivirea asta e tolerată, cine ne poate garanta că ea va dispărea după ce preţul va fi 10 lei?
XS
SM
MD
LG