Linkuri accesibilitate

Cum e să-ţi găseşti un loc de muncă în Moldova?


De vorbă cu vizitatorii unui Târg al locurilor de muncă pentru tineri.


La Chişinău a avut loc o nouă ediţie Târgulului locurilor de muncă pentru tineri. Detalii, de la stagiara Europei Libere, Olga Lavric, studentă la Şcoala de studii avansate în Jurnalism.

Din totalul de 2 mii de locuri vacante licitate de angajatori în cadrul târgului din acest an al locurilor de muncă, doar câteva sunt pentru specialiştii în drept. Reprezentanţii companiilor care ar vrea să angajeze jurişti mi-au spus că au fost asaltaţi de doritori de
Oleg Pancu
Oleg Pancu
a se înscrie în concurs. Printre ei, Oleg Pancu, de la care aflu că şi-a pierdut locul de muncă, după ce banca la care lucra a dat faliment:

„Cu părere de rău angajatorii caută muncitori, dar cu studii superioare, este foarte greu de găsit. Prea mare concurenţa, angajatorul are de unde alege.

Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că piaţa noastră este arhiplină de jurişti?

„Mie îmi pare că fiecare al doilea om este jurist.”

Vice-directorul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Raisa Dogaru, împărtăşeşte impresia lui Oleg Pancu şi spune că de cele mai multe ori tinerii când aleg o specialitate nu se documentează suficient în ceea ce priveşte solicitările pieţei muncii:

Raisa Dogaru
Raisa Dogaru
„Piaţa muncii solicită muncitori calificaţi, însă tinerii, - de obicei, este o tendinţă nu chiar sănătoasă, - se îndreaptă tot mai mult spre instituţiile superioare. Pe când piaţa muncii nu solicită. Sunt foarte mulţi care au studii superioare, dar lucrează ca chelneri, barmani, în construcţii.”

Printre vizitatori, am întâlnit şi mulţi foşti gastarbeiteri pe care criza i-a adus acasă. După cinci ani de muncă în Grecia, Lidia Ursu s-a întors acasă şi a venit astăzi la târg cu speranţa de a-şi găsi un loc de muncă bine plătit:

Lidia Ursu
Lidia Ursu
„Aş vrea să mă restabilesc în Moldova la un serviciu bun. Să aducem ţara la un nivel european. Adică să fim într-o stare bună. Să lucrez în ţara mea. Sper să-mi găsesc un loc de muncă. În Moldova tot este. O să fiu în ţara mea, o să fim stimaţi. Sperăm să fie totul bine.”

Un alt vizitator care s-a prezentat Valeriu este absolventul unei universităţi din Cehia. El spune că deşi studiile peste hotare ar trebui să fie net superioare celor locale, totuşi s-a ciocnit de mari dificultăţi atunci când a încercat să-şi ia o slujbă acasă:

Valeriu
Valeriu
„Cu experienţa primită acolo, am socotit că vin mai aproape de familie. Când am ajuns aici să caut de lucru, cam mi-au fost închise uşile. Mi-au spus pentru ce ai terminat universitatea acolo, dacă vii să lucrezi la noi. Du-te şi lucrează acolo. Cred că experienţa pe care o am eu de acolo nu le este favorabilă oamenilor de la noi, pentru că este predominant cumătrismul , atâta tot.”

La târg l-am întâlnit şi pe Tudor Onofrei, care deşi mai are de învăţat încă un an la Universitatea Tehnică, deja caută să se informeze ce perspective va avea atunci când va obţine diploma. Şi asta pentru că este dependent de scaunul cu rotile şi face parte din categoria persoanelor cu nevoi speciale.

Tudor Onofrei
Tudor Onofrei
„Vreau ceva legat de specialitate, de calculatoare, programator, ceva legat de IT. Vreau să văd din timp ce oferte sunt pe piaţa muncii, ce mă aşteaptă, ce oportunităţi sunt, ce cerinţe sunt din partea angajatorilor. Trebuie să mă pregătesc, mai am un an, ca să fiu pe viitor angajat la un serviciu bun”.

Cei mai mulţi tineri cu care am discutat speră să-şi poată găsi un loc de muncă aici, în Republica Moldova, pentru a nu fi nevoiţi să plece peste hotarele tării. Iar pentru asta sunt gata chiar să înveţe o altă meserie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG