Linkuri accesibilitate

România si Bulgaria: certificat economic UE de relativ buna purtare


Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso

„Urias exercitiu de autocongratulare a UE la Bruxelles: economia viitorului va fi dominata de trei entitati: Europa, Statele Unite si China.”


Romania si Bulgaria au primit astazi din partea Comisiei Europene un certificat de buna purtare in privinta rezultatelor lor economice. Comisia - executivul UE - si-a facut publice la Bruxelles aprecierile si recomandarile economice adresate tuturor celor 27 de tari membre ale Uniunii, precum si, separat, tarilor din zona euro, rezultatul fiind un urias exercitiu de autocongratulare.

Desigur, tarile aflate in situatie foarte dificila, precum Grecia, dar si Spania si Cipru, au fost avertizate in legatura cu situatia dificila a economiei lor, dar asta nu l-a impiedicat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa afirme ca economia viitorului va fi dominata de trei mari entitati: Europa, Statele Unite si China.

Trei tari: Germania, Bulgaria si Ungaria au fost considerate a fi luat masuri suficiente pentru a-si rezolva deficitul excesiv, astfel incit au fost scoase de sub supraveghere in acest domeniu, performanta Ungariei fiind de altfel cea mai remarcabila, intrucat in urma cu cateva luni fusese anuntata ca va pierde fonduri europene din pricina deficitului excesiv.

Prezentand rapoartele, presedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a anuntat si cateva din noile solutii aduse crizei propuse de Comisie:

„Comisia va propune un plan foarte ambitios: o uniune bancara, cu o administrare financiar integrata. Va trebui sa decidem in ce ritm si sub ce forma poate fi introdusa o asemenea reforma. Stim ca astfel de masuri nu pot fi luate imediat. Unele asemenea masuri implica foarte importante reforme legale. “

Pe hartie, Romania e considerata a fi intr-o situatie mai buna decit multe alte tari din UE. Dupa doi ani de declin, PIB-ul real al Romaniei a intregistrat, in 2011, o creştere de 2,5%. Tot asa, România e socotita a-si fi realizat majoritatea tintelor economice pe anul 2011 si, desi anul acesta cresterea economica este mai mica, ea ramane pe hartie deasupra celei a unora din tarile occidentale. La fel, sectorul bancar romanesc e considerat a fi ramas robust, in ciuda deteriorarii calitatii activelor.

Totul fiind frumos pe hartie, presedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a fost intrebat cum isi explica atunci perceptia negativa a Europei in rindul populatiei tarilor Uniunii in aceasta perioada de criza prelungita:

„E adevarat ca atitudinea fata de Uniune e negativa acum in multe tari, dar asta e un fenomen obisnuit atunci cind asistam la o deteriorare a perspectivelor economice. Cind economia o duce rau, atitudinea populatiei devine negativa.“

Concluzia generala a rapoartelor este asadar in contradictie cu multe din rezultatele luate pe tari, ba chiar cu unele din propriile declaratii ale lui Barroso, care a spus ca somajul a crescut inadmisibil in toate tarile Uniunii. Comisia UE da insa asigurari: economia viitorului va fi dominata de trei entitati: Europa, Statele Unite si China.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG