Linkuri accesibilitate

România, printre primele în lume ca „putere inteligentă”


Ernst & Young plasează România printre primele 15 ţări din lume după atractivitatea pieţei de energie regenerabilă.


România este considerata într-o evaluare a agenţiei Ernst & Young drept una din ţările din topul primelor 15, cele mai atractive pentru energia regenerabila, dar şi printre primele ţări din lume la contribuţia aşa numitei „soft power”. Mai multe, ne spune în relatarea sa de astăzi, Sabina Fati:

Romania este una dintre cele mai atractive tari europene in ceea ce priveste energiile regenerabile. Progrese mari au fost facute mai ales in crestrea productiei energiei eoliene care a ajuns la 2 la suta din totalul energiei produse in Romania. Pe de alta parte, din punct de vedere tehnologic specialistii romani au facut pasi importanti, astfel incit, de pilda, cel mai mare parc solar din Europa a fost consturit de o echipa de romani in nordul Germaniei. In orice caz, potrivit indicelui calculat de compania Ernst &Young, Romania se afla printre primele 15 state la nivel mondial privind atractivitatea pietei locale pentru dezvolatrea proiectelor in domeniul obtinerii energiei eoliene, solare, geotermale sau din biomasa.

Romania este pe locul 15 in lume si in exercitarea asa numitei „puteri intangibile”, conform noului indicator Soft Power Index lansat de Ernst&Young. Este vorba despre puterea „inteligenta” pe care statele o pot opune puterii militare. Mai mult chiar, Romania este in topul primelor 10 tari din acest clasament care se afla pe un trend ascendent de la inceputul crizei economice si pina acum.

La stabilirea punctajului Ernst&Young a luat in calcul mai multe variabile. In primul rind popularitatea si atractivitatea culturii statelor la nivel international in functie de exportul de film, muzica, literatura, sport sau numarul companiilor locale cunoscute la nivel global. Romania defileaza la acest capitol cu filmele care au luat premii la festivaluri internationale de renume in ultimii cinci ani, cum este filmul lui Cristian Mungiu, „Dupa Dealuri” care a fost premiat zilele trecute la Cannes pentru cel mai bun scenariu, dar si pentru cele mai bune actrite. De asemenea au contat medaliile obtinute la campionatele mondiale de gimnastica, dar si festivalul international George Enescu sau tot mai numeroasele romane scrise de autori autohtoni si care au fost traduse in ultimii ani.

In al doilea rind, indexul „soft power” ia in discutie gradul in care un stat adera la un cod moral sau etic, dar si in ce masura sint garantate liberatile civice, prezenta la vot sau emisiile de carbon. In acest sens, Romania a facut progrese in ultimii ani, iar functionarea procuraturii anticoruptie si a Agentiei Nationale de Integritate care verifica in multe privinte moalitatea politicienilor a dat roade. Astfel, pentru prima data, un fost ministru a fost condamnat la sapte ani de inchisoare.

In al treilea rind, clasmentul pune accent si pe interconectarea statelor: numarul celor care o viziteaza, clasificarea universitatilor locale sau fluenta cu care populatia foloseste limba engleza. Desi deocamdata Romania este interconectata mai degraba in sens invers, fiindca multi romani studiaza sau muncesc in afara, totusi numarul turistilor este in crestere si tot mai multe zone, mai ales din Transilvania au devenit celebre datorita investitiilor facute aici de mostenitorul coranei Marii Britanii.

Asadar, Romania avanseaza in aceeasi masura in clasmaentul „puterii inteligente”, cit si a puterii militare, fiindca peste doi ani va avea pe teritoriul sau un scut impotriva rachetelor balistice.

Politigraf

XS
SM
MD
LG