Linkuri accesibilitate

„Moldova şi-a propus un obiectiv foarte clar: integrarea în UE”


Vlad Filat la reuniunea anterioară CIS de la Sankt Petersburg în octombrie 2011
Vlad Filat la reuniunea anterioară CIS de la Sankt Petersburg în octombrie 2011

Premierul Vlad Filat despre agenda și obiectivele întrevederilor sale la reuniunea CIS de la Așhabad.


Primul ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, participă la 29 și 30 mai la sedinta Consiliului sefilor de guvern al Comunitatii Statelor Independente (CSI), care va avea loc la Așhabad, în Turkmenistan. Vlad Filat are programată și o întrevedere cu premierul rus, Dmitri Medvedev. Inainte de plecare premierul a acordat un interviu Europei Libere.

Europa Liberă: Domnule premier, urmează să participaţi la reuniunea şefilor de guvern CSI; cât de importantă mai este prezenţa Republicii Moldova în această structură din moment ce se zice că, ba e pe calea de aş da sfârşitul obştesc, ba că nu-i un aranjament viabil?

Vlad Filat:
„Republica Moldova este membră a Comunităţii Statelor Independente, avem obligaţiuni în cadrul acestei comunităţi şi beneficii în urma acestei colaborări. Urmează să continuam activitatea noastră în cadrul comunităţii pentru a rezolva un şir de probleme, inclusiv sub aspect economic, dar şi dimensiunea umanitară este una foarte importantă. De aceea, în cadrul reuniunii de la Aşhabad, urmează să avem mai multe discuţii, să semnăm un şir de acorduri comunitare şi să discutăm despre anumite probleme care sunt.

Voi folosi această oportunitate pentru a avea discuţii şi pe dimensiunea bilaterală pentru a reveni, iarăşi, la setul de probleme pe care le avem cu ţările membre ale CSI, în speranţa că vom identifica şi soluţii.”

Europa Liberă: Este preconizată o întrevedere cu omologul dvs rus, Dimitrii Medvedev, multe probleme s-au acumulat pentru a fi discutate la cel mai înalt nivel?

Vlad Filat: „În fond sunt aceleaşi probleme. Ceea ce ţine de relaţiile noastre economice, este vorba şi de contractul care urmează să fie semnat pentru livrarea şi tranzitul de gaze naturale între ,,Moldova Gaz” şi ,,Gazprom”.”

Europa Liberă: E pe ultima sută de metri, negocierea acestui acord?

Vlad Filat: „Nu pot să spun acest lucru, că este pe ultima sută de metri, dar se munceşte în acest sens, urmează să avem o decizie principială pentru ca să trecem ulterior la faza de implementare. Problema, aşa cum am mai spus, este una mai complexă; nu ţine doar de furnizare şi de tranzitare, ţine şi de datorii.”

Europa Liberă: Îndeosebi datoriile Transnistriei, ale consumatorilor de pe malul stâng?

Vlad Filat: „Sigur. În mare parte problema ţine şi de datoriile care s-au acumulat de la consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, dar şi despre formula de calcul, asupra preţului, calităţii gazului care urmează să fie livrat în baza noului contract. Este vorba şi de eliminarea totală a acelor bariere care stau în calea comerţului pentru agenţii economici din R. Moldova pe piaţa Federaţiei Ruse, aici nu mă refer doar la vin.

Este vorba şi despre acel acord care vizează protecţia sub aspect soial a cetăţenilor noştri aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar şi despre condiţiile de şedere. Aici este vorba şi de acea obligaţie pe care o au cetăţenii noştri de a se înregistra într-o anumită perioadă de timp, aflându-se în Federaţia Rusă. Deci, practic, este agenda pe care am avut-o şi până-n prezent.”

Europa Liberă: Şi soluţionarea conflictului transnistrian, se regăseşte pe agenda moldo-rusă?

Vlad Filat: „Este o problemă aparte. Sigur, va fi în discuţii şi soluţionatrea conflictului transnistrean. Aici poziţiile sunt clare, vom continua să promovăm obiectivul nostru de reintegrare a ţării. Contăm în continuare ca Federaţia Rusă să fie partener şi în acest sens.”

Europa Liberă: Între timp, misiunea diplomatică a Moldovei la Moscova a rămas fără sediu, e un litigiu rezolvabil?

Vlad Filat: „Nu a rămas fără sediu. Sunt anumite lucruri care ţin de administrarea imobilelor în Federaţia Rusă, trecerea din proprietatea guvernului de la Moscova în proprietatea federală, a Federaţiei Ruse. Asta nu înseamnă că beneficiarul, care este la ora actuală Ambasada Republicii Moldova la Moscova, a pierdut acest edificiu. Deci, sunt speculaţii. Ministerul de externe este într-un proces, care durează de foarte mult timp, pentru a clarifica definitiv această situaţie, vizavi de statutul edificiului.”

Europa Liberă: Continuaţi să identificaţi candidatura pentru funcţia de Ambasador al R. Moldova la Moscova?

Vlad Filat: „Nu sunt eu implicat în identificarea candidaturii; Ministerul de externe, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, domnul Leancă urmează în timpul cel mai apropiat să propună o candidatură pentru această funcţie, care este importantă.”

Europa Liberă: Cât de ademenitoare este oferta Rusiei ca Moldova să adere la Uniunea Euroasiatică?

Vlad Filat: „Discuţii serioase la acest capitol nu au fost. Mai mult ca atât, Republica Moldova şi-a propus un obiectiv foarte clar. Acest obiectiv vizează integrarea în Uniunea Europeană. Ceea ce din start exclude posibilitatea aderării la o altă comunitate.

De aceea noi urmează să avem relaţii foarte bune în continuare, colaborând pe dimensiunea bilaterală, dar şi comunitară - mă refer în cazul dat la Comunitatea Statelor Independente. Este în interesul ţării noastre, în interesul Republicii Moldova să existe aceste bune relaţii. Dar obiectivul de bază, prioritatea numărul unu este integrarea Republicii Moldova în spaţiul valoric european.”
XS
SM
MD
LG