Linkuri accesibilitate

Alegeri şi campanii nu se fac fără bani: transparența și reglementarea finanțării partidelor politice


Iurie Ciocan: „Principalul criteriu este aducerea unei transparenţe cât mai largi”.


Banii nu aduc fericirea. Şi în cazul partidelor oare? Dar dacă aduc, cui în primul rând? Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, va fi interlocutorul nostru, azi pentru o discuţie despre intenţiile de reformare a sistemului de finanţare a partidelor.

Europa Liberă: Reformarea sistemului de finanţare a partidelor nu este o preocupare de ieri-de azi în Republica Moldova. Acum însă, iată, există şi un proiect de lege în acest sens, se pare că adus până un punct de finalizare logică. Care sunt cele mai importante prevederi care ar urma să reglementeze regimul de finanţare a partidelor?

Iurie Ciocan: „Acest proiect este inedit prin faptul că acoperă o gamă mai largă de legi care se propune a fi amendate. Deci nu vorbim exclusiv de Codul Electoral, dar propunem amendamente şi la, spre exemplu, Codul Penal, Codul de Procedură Penală, Codul Contravenţional, Legea Curţii de Conturi, Codul Audiovizualului, Codul Fiscal, Legea cu privire la Partidele Politice.

Cam acestea sunt legile care prevăd anumite proceduri de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale şi tot aceste legi prevăd şi sancţiuni pentru nerespectarea legii. Principalele elemente cheie despre care mă întrebaţi dv. totuşi se referă la chestiuni legate de procedura de finanţare a campaniei electorale: cine? cum? când? cât poate susţine financiar un partid politic în perioada între alegeri şi în perioada electorală?”

Europa Liberă: Este urmat vreun model, european sau de altcumva, în mecanismul propus acum pentru R. Moldova?

Iurie Ciocan:
„Principalul criteriu este totuşi aducerea unei transparenţe cât mai largi la acest capitol, ceea ce ne lipseşte de fapt nouă. Noi, a propos, atragem atenţia şi la finanţarea din bugetul de stat a partidelor politice, ceea ce nu este prea bine văzut de către mai mulţi alegători din binecunoscutele condiţii economice din Republica Moldova, dar oricum noi credem că acest lucru este necesar.”

Europa Liberă: De ce ar fi convins acest alegător că e bine în cazul în care partidele s-ar finanţa cu bani publici? Mulţi s-ar întreba: de ce eu, în calitate de contribuabil, ar trebui să ofer bani pentru nişte partide pe care nu am ochi să le văd?

Iurie Ciocan:
„În cazul nostru nu putem vorbi că, uite, cineva dă bani pentru un partid concret. Bugetul de stat, din tot volumul de acumulări, se propune ca 0,2 de procente din toate veniturile la buget se propune să fie utilizat pentru finanţarea întregului sistem de partide, tuturor partidelor.

Avem criterii clar definite bazându-ne pentru prima dată pe o descriere foarte detaliată‚ în baza rezultatelor alegerilor locale şi parlamentare, în baza promovării doamnelor pe listele electorale şi în baza numărului de doamne alese. Şi multe alte criterii care ar ajuta. Dar de ce ar fi cetăţeanul convins? Deci, noi credem că atunci când bugetul la fiecare dintre noi va contribui la finanţarea partidelor politice, noi vom aduce mai multă transparenţă, partidele vor fi mai puţin tentate să ia bani din surse gri ori surse nedeclarate. Asta pe de o parte.

Pe de altă parte, statul, instituţiile statului vor avea mai multe pârghii pentru a controla circuitul economic şi financiar în cadrul acestor partide.”

Europa Liberă: Despre finanţarea de la buget a partidelor s-a discutat în câteva rânduri. De ce s-a amânat, s-a îngheţat realizarea în practică a acestui obiectiv?

Iurie Ciocan:
„Argumentele pe care le auzim de fiecare dată fac referinţă la insuficienţa banilor pentru chestiuni care se cred primordiale pentru moment. Noi vrem să atragem atenţia politicienilor, membrilor în Parlamentul Republicii asupra necesităţii revenirii la această chestiune. Republica Moldova, dintre statele membre ale Consiliului Europei, a rămas singurul stat care nu oferă bani publici partidelor politice. Revin la ceea ce am zis.

Odată intrând cu bani de la bugetul de stat pe acest segment, noi vom aduce mult mai multă transparenţă şi claritate în acest domeniu, unul pentru noi foarte important. Pentru că ajungem iarăşi în campanie electorală şi de fiecare dată ne întrebam cine donează? cum donează? Ajungem ca şomerii să doneze sume fabuloase ori partidele să declare doar o parte din banii pe care îi utilizează, ceea ce din punctul nostru de vedere nu este corect şi noi nu trebuie să tolerăm aceste chestiuni în continuare.”

Europa Liberă: Ce sunt în acest efort de reformă partidele la modul practic? Aliaţi? Adversari? Există un consens asupra prevederilor generale ale acestei legi? Sau există opoziţie în acest sens?

Iurie Ciocan:
„La elaborarea acestui proiect de lege au fost atraşi experţi din cadrul societăţii civile în primul rând, din cadrul Ministerului Justiţiei, procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Inspectoratului Fiscal, Curţii de Conturi. Toţi aceşti specialişti au fost atraşi în grupul de lucru pentru elaborarea acestui proiect de lege. Noi de asemenea am coordonat la nivel de discuţii cu partidele parlamentare acest proiect. Şi aici nu se vor opri discuţiile.

Chiar astăzi, ştiţi, că avem o masă rotundă pentru continuarea discuţiilor asupra acestui proiect, fiecare este liber să vină cu propunerile sale, atragem atenţia în deosebi partidelor parlamentare care conform legii au dreptul de a decide prin ridicarea mâinii în plenul Parlamentului pentru adoptarea acestui proiect. Sper să reuşim să-i convingem. Pentru că totuşi credem noi că interesul public, interesul naţional trebuie să fie mai sus decât interesul unui partid ori interesul politic de moment.”

Europa Liberă: După orice campanie electorală partidele au fost mereu criticate pentru că nu cheltuiesc transparent banii, nu fac publice toate veniturile şi cheltuielile. Dar, vorba ceea, acolo era vorba despre banul partidului, dar aici e vorba de ban public. Ce mecanism este prevăzut ca să existe garanţia că banii publici vor fi cheltuiţi regulamentar?

Iurie Ciocan:
„Legea cu privire la partidele politice prevede expres în ce scopuri pot fi folosiţi banii, în actuala redacţie a legii. Noi şi aici propunem anumite clarificări, ca să fie mult mai detaliat descris în lege în ce scopuri pot fi folosite sursele oferite de bugetul de stat. Pe de o parte.

Pe de altă parte, noi clarificăm în detalii chestiunile legate de donaţii. În primul rând, majorăm considerabil plafonul donaţiilor. Noi credem că partidele trebuie să devină partide de masă, nu partide „oligarhice”, atunci când numărul donatorilor descreşte, iar numărul banilor utilizaţi în campanie creşte, ceea ce observăm în ultimele campanii din 2009 până în prezent. Acest trend l-am observat şi încercăm să creăm condiţii ca partidele să devină partide masă, colectând donaţii de la un număr cât mai mare de oameni.

Deci, micşorăm plafonul donaţiilor pe de o parte, pe de altă parte introducem o raportare mai detaliată pentru partidele politice. Pe de altă parte, introducem o raportare mai detaliată pentru partidele politice. Înrolăm în această raportare şi prevederile legale ce ţin de impozitarea indirectă a cheltuielilor şi cred că totuşi vom reuşi să aducem mai multă regulă şi transparenţă în acest domeniu.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, finanţarea campaniilor nu se reduce niciodată, mai ales la moldoveni cu atâta imaginaţie câtă au, la sume expuse doar transparent. Se fac şi o mulţime de servicii pe datori, ca să spunem aşa. Şi se vor găsi o mie şi una de soluţii ca cineva să-şi poată cumpăra nişte soluţii pe viitor. Cum ar putea fi soluţionată problema aceasta?

Iurie Ciocan:
„Noi problema datoriilor în campaniile electorale am rezolvat-o încă în 2009, când am avut un scandal de proporţii legat de faptul că un partid practic şi-a făcut campania pe datorie şi ulterior agenţii economici, cei care au rămas cu serviciile neplătite, de bună credinţă, s-a adresat la noi pentru a le rezolva problema. Atunci noi am modificat reglementările şi am stabilit că orice serviciu prestat, ori orice act de vânzare-cumpărare în cadrul campaniilor electorale între partidul politic, concurentul electoral şi altcineva se încheie doar prin achitarea acestor servicii ori bunuri în avans.”

Europa Liberă: Cum va rezolva noua lege situaţia în care unii oameni dau la partid mai mult decât câştigă, aşa cum demonstrase campania când partidele au fost obligate să-şi facă publici şi finanţatorii?

Iurie Ciocan:
„Noi în continuare vom fi foarte duri la acest capitol. Dar dacă vorbim despre cetăţenii care donează mai mult decât câştigă, ei imediat vor cădea sub impedimentele Codului Fiscal, care ţine de impozitarea indirectă a veniturilor. Dar la capitolul „donaţii” în Legea partidelor politice, noi iarăşi limităm donaţiile unei persoane fizice şi unei persoane juridice, volumul total al donaţiilor.

Dacă în legea actuală se vorbeşte că o persoană fizică poate dona 500 de salarii medii pe economie unui partid politici ori tuturor, ceea ce constituie cam peste 1 milion şi jumătate, iar în cazul agenţilor economic cam peste 3 milioane - 1 mie de salarii medii pe economie, în redacţia propusă de noi aceste sume scad şi este vorba despre 20 de salarii minime pentru persoanele fizice şi 40 de salarii pentru persoane juridice.”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla dacă se va schimba sistemul electoral, dacă se vom avea vot uninominal, cu partidele ce vom face?

Iurie Ciocan:
„Chiar şi în votul uninominal, alegeri şi campanii nu se fac fără bani. Deci, aceste reglementări sunt valabile pentru orice sistem electoral, ele nu intră în contradicţie în nici un mod.”

Europa Liberă: Când intenţionaţi să finalizaţi discuţiile asupra acestui proiect şi care sunt paşii următori?

Iurie Ciocan:
„Comisia Electorală Centrală nu este subiect de iniţiativă legislativă şi noi vom utiliza instituţiile guvernamentale pentru a promova acest proiect de lege, dar eu cred că în următoarele cel mult 2-3 săptămâni acest proiect va ajunge la guvern: Vom cere să fie promovat şi sperăm că va fi promovat, dat fiind faptul că şi la elaborarea lui au participat un şir de instituţii care sunt şi membre ale guvernului.”

Europa Liberă: Şi cum spuneam înainte de această discuţii, banii nu aduc fericirea. Acum o vor aduce? Cui? Partidelor? Alegătorilor? Liderilor? Ţării?

Iurie Ciocan:
„Vorbind de politică şi fericire, putem vorbi despre fericirea unui grup foarte limitat de oameni. Eu aş prefera, dacă vorbim de bani, să vorbim despre transparenţă. Şi aici tot ce am făcut noi vrem să aducem transparenţă în acest proces şi legalitate. Pentru că avem prea puţină şi acolo unde nu e, clar că suferă şi legalitatea.”

Europa Liberă: Dle Ciocan, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG