Linkuri accesibilitate

Guvernul Ponta mai are şansa să se redreseze (Adevărul)


Andrei Marga: României îi va fi cu atât mai bine, cu cât Crin Antonescu va ajunge mai repede preşedintele ei. (România liberă)


Comentatorul ziarului Adevarul, Ovidiu Nahoi, inventariaza greselile guvernului Victor Ponta. Intre ele se afla si promovarea unei noi legi electorale, care instituie votul uninominal pur – o decizie adoptata, scrie Ovidiu Nahoi, „exact in stilul Partidului Democrat-Liberal, pe care, in opozitie fiind, Vicor Ponta il critica atat de vehement”: adica o lege adoptata „in graba, in forta, fara consultari publice prealabile, cu gandul la propriile interese electorale”. Dar cea mai grava greseala i se pare editorialistului de la Adevarul ca este incercarea de a-l sustrage pe fostul premier pesedist Adrian Nastase unei condamnari pentru coruptie, prin prezentarea in instanta a unui document guvernamental, retras ulterior din pricina scandalului public declansat. „O mie de ape nu-l vor spala pe Victor Ponta”, spune Nahoi, care adauga insa ca premierul social-democrat are inca sansa sa se redreseze.

Fostul ministru de finante din guvernul liberalului Calin Popescu Tariceanu, Sebastian Vladescu, acorda un interviu cotidianului Evenimentul zilei, in care critica mesajele imprudente ale actualului executiv. Este vorba, in primul rand, de planul de a schimba din nou codul muncii, in conditiile in care „investitorul e un animal foarte sperios, banii sunt foarte fricosi”. Fostul ministru considera ca pentru Romania este un mare pericol ceea ce transpare din declaratiile unor politicieni: ca nu e nevoie de investitori straini, ca „nu ne vindem tara”. „Ceausescu a trait in aceasta iluzie, a inchis Romania (...) A fost o eroare majora si nu a dus decat la saracirea poporului roman”, mai spune fostul ministru, care lauda politicile Bancii Nationale a Romaniei, gratie carora leul este in continuare o moneda stabila.

Romania libera a fost deja preluata de alte cotidiane cu interviul acordat de ministrul de externe Andrei Marga. Cea mai epatanta declaratie este aceea ca Romaniei ii va fi cu atat mai bine cu cat Crin Antonescu va ajunge mai repede presedintele ei. Altfel spus, ministrul de externe pledeaza pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu – o intentie promovata de actualul guvern al Uniunii Social-Liberale drept punct forte al programului sau. In cadrul interviului, Andrei Marga se refera si la relatiile cu Rusia si cu Republica Moldova. Considera ca nu trebuie speculat pe tema declaratiei vicepremierului rus Dmitri Rogozin: Transistria are dreptul sa se lipeasca de Rusia daca Moldova si Romania se unesc. Legat de Parteneriatul strategic cu Republica Moldova, seful diplomatiei romane nu da foarte multe detalii. Apreciaza totusi ca trebuie realizate conexiunile la reteaua de gaze, la retelele electrice si de comunicatii prin fibra optica, de asemenea ca trebuie progresat in domeniul vizelor si asigurat un nivel corespunzator de burse academice.
XS
SM
MD
LG