Linkuri accesibilitate

Negocierile internaționale cu Iranul asupra programului său nuclear văzute de la Washington


La Bagdad la negocierile de la 23 mai 2012
La Bagdad la negocierile de la 23 mai 2012

Iranul ar dispune in prezent de material nuclear pentru a produce cinci bombe atomice.


Dupa saptamini de optimism, recentele convorbiri de la Bagdad cu privire la chestiunea nucleara iraniana pun sub semnul intrebarii succesul negocierilor. Despre reactiile in capitala americana, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-o maniera indirecta, ministrul american al apararii, Leon Panetta a confirmat declaratii recente ale ambasadorului israelian in Statele Unite, care spusese ca America este pregatita, din perspectiva militara sa stopeze ambitiile nucleare ale regimului de la Teheran, daca presiunile internationale esueaza.

Recent delegatii din Statele Unite si din tari membre al Consiliului de Securitate ONU s-au intilnit la Bagdad pentru a discuta cu privire la ceea ce se suspecteaza a fi intentia Iranului de a produce armament nuclear. Liderii iranieni neaga ca ar avea astfel de intentii, dar in trecut presedintele tarii s-a pronuntat pentru distrugerea statului Israel.

„Avem planuri sa punem in aplicare orice varianta luata in considerare pentru a ne apara” - a spus Panetta intr-un interviu acordat retelei de televiziune ABC. Anterior ministrul a afirmat ca premiza fundamentala este ca nici Statele Unite si nici comunitatea internationala nu vor permite Iranului sa obtina armament nuclear.

La Teheran, seful programului nuclear Iranian, Fareidoun Abbasi a aratat ca tara sa nu are nici un motiv sa sisteze programul de imbogatire a uraniului, asa cum solicita puteri ale lumii. Declaratia lui Abbasi reflecta pozitia exprimata de regim si la convorbirile de la Bagdad, unde iranienilor li s-a promis ca daca renunta la program vor primi intre altele material radioactiv pentru aplicatii pasnice si piese de schimb pentru avioane. Teheranul doreste insa, pentru a sista imbogatirea uraniului, anularea boicotului aplicat exporturilor sale de petrol si reducerea sanctiunilor cu privire la tranzactii bancare.

Statele Unite continua sa ceara ca Teheranul sa opreasca toate operatiunile de imbogatire, dar un compromis posibil temporar ar fi sa se permita producerea de material nuclear de mai mica concentratie decit 20%. Intr-un raport al Institutului pentru Stiinta si Securitate Nationala din Statele Unite se apreciaza ca Iranul ar dispune in prezent de material nuclear pentru a produce cinci bombe atomice. Urmatoarele convorbiri cu privire la aceasta chestiune, cu participare internationala sint programate la Moscova, luna viitoare.
XS
SM
MD
LG