Linkuri accesibilitate

Procuratura avertizează din nou Ministerul Educației cu privire la ilegalitatea „fondului clasei”


Cornel Ciurea: nici Procuratura, nici Ministerul Educaţiei nu dispun de instrumente pentru a contracara fenomenul plăţilor neoficiale în şcoli.

Procuratura Generală transmite periodic avertismente școlilor unde se practică adunarea neoficială a fondurilor de la părinți pentru diverse nevoi fără acoperire bugetară - de la reparația școlilor, la dotarea tehnică mai bună sau organizarea a tot felul de distracții și măsuri de socializare. Astăzi procuratura a avertizat direct Ministerul Educației că ar trebui să curme cu mai multă tragere de inimă aceste practici controversate. Relatează Alla Ceapai.

Problema legalităţii asociaţiilor şcolare care adună bani de la părinţi pentru a suplimenta salariile profesorilor şi pentru alte nevoi ale şcolii a apărut încă la sfîrşitul anilor 90. Ca să-şi reglementeze activitatea asociaţiile de părinţi au fost legalizate ca ONG-uri. Monitorizînd activitatea acestora Procuratura Generală constată că multe dintre ele sunt conduse de profesori sau directori de şcoli care ar gestiona ilegal fondurile adunate de la părinţi.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct


Şeful secţiei pentru minori şi drepturile omului a Procuraturii Generale, Iurie Perevoznic, spune că deşi multe direcţii de învăţămînt raionale au fost avertizate, colectarea plăţilor informale continuă. Iar pentru a asigura pîrghii eficiente de combatere a acestui flagel iată ce îşi propune procuratura:

„Noi considerăm totuşi că ar trebui de instituit nişte articole în codul contravenţional şi penal care să prevadă responsabilitatea pentru colectare, pentru oferirea acestor mijloace materiale către cadrul didactic şi respectiv gestionarea contrar prevederilor legale a acestor mijloace.”

Totodată, Iurie Perevoznic, spune că Ministerul Educaţiei a încercat să legalizeze această activitate, aprobînd la finele anului trecut un regulament care prevede cooperarea instituţiilor de învăţămînt cu asociaţiile obşteşti ale părinţilor. Pe de altă parte, Mihail Şleahtiţchi, Ministrul educaţiei, spune că acest regulament vine tocmai să nu permită utilizare ilegală a fondurilor părinţilor:

„Eu sunt sigur că de un astfel de regulament este nevoie, fiindcă cunoaştem cu toţii că de foarte multe ori că şcoala construieşte de o manieră inadmisibilă relaţiile cu părinţii. şi este important să avem un document prin care categoric ar interzice administraţiei şcolii, cadrelor didactice să colecteze bani de la părinţi. Pe de altă parte situaţia în care părinţii prin intermediul asociaţiilor obşteşti vor să verse anumite sume de bani în şcoală. Este important să avem un document care să răspundă la următoarele întrebări: cît de transparentă este această ajutorare bănească, unii merg aceşti bani, care este efectul pe care este efectul pe care l-a adus această investiţie de bani.”

În opinia expertului Cornel Ciurea nici Procuratura, nici Ministerul Educaţiei nu dispun de instrumente pentru a contracara fenomenul plăţilor neoficiale în şcoli:

„Abordarea corectă este de a interzice asemenea fenomene şi de a trage la răspundere persoanele care sunt implicate în ele în primul rînd directorii, fiindcă într-adevăr de multe ori obrăznicia nu are margini. Problema este că dacă recurgem la un asemenea pas, va trebui să băgăm la puşcărie toţi directorii de şcoli şi de licee şi mă întreb dacă ne-am putea permite asemenea lux.”

În primul trimestru al anului curent, la Procuratură au parvenit peste 300 de adresări despre plăţile neformale în şcoli. Au fost înaintate 14 solicitări direcţiilor raionale de învăţămînt, administraţiilor şcolilor şi primarilor vis-a-vis de aceste încălcări. Totodată au fost intentate şi 2 dosare penale pe cazuri de extorcare de bani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG