Linkuri accesibilitate

Eurovision și libertatea presei în Azerbaijdan


Joi poliția a intervenit împotriva protestatarilor opoziției la Baku
Joi poliția a intervenit împotriva protestatarilor opoziției la Baku

Conducerea Azerbaidjanului a condamnat ceea ce consideră a fi „politizarea Eurovisionului”.


Mâine, sâmbătă, la Baku va avea loc finala concursului de cântece „Eurovision”, la care Moldova este reprezentată de Pasha Parfeni. Autoritățile azere au sperat ca „Eurovision” să promoveze în lume imaginea unei țări moderne, în plină ascensiune – dar apărătorii drepturilor omului au folosit ocazia pentru a demonstra că dincolo de fastul noilor clădiri din capitală, regimul azer este nedemocratic și adesea brutal. Detalii are Mircea Țicudean.

La Baku a avut loc ieri, în ziua celei de-a doua seminfinale a concursului de cântece „Eurovision”, o nouă demonstrație de protest împotriva regimului președintelui azer Ilham Aliev.
Zeci de protestatari s-au adunat joi dimineață la sediul televiziunii de stat azere, care este partenerul oficial al concursului muzical european.

Folosind faptul că demonstrația nu a fost autorizată, poliția a arestat 30 până la 35 de persoane – potrivit estimărilor unei reprezentante a opoziției, Leila Mustafaieva, citată de AFP.

Printre persoanele reținute s-a numărat o femeie care purta o pancartă cu textul: „Vrem televiziune publică”, nu „Televiziunea lui Ilham” – o referință la președintele autoritar de la Baku, ale cărui vizite și discursuri sunt reflectate pe larg în programele postului național.

Tot joi, conducerea Azerbaidjanului a condamnat ceea ce consideră a fi „politizarea Eurovisionului”, după ce concurenta Suediei, Loreen, s-a întâlnit cu apărătorii azeri ai drepturilor omului.

Un oficial de rang înalt al administrației prezidențiale azere, Ali Hasanov, a spus reporterilor că Uniunea Emițătorilor Europeni, care patronează concursul, ar trebui să împiedice întâlniri cu ceea ce guvernul de la Baku a numit „grupările anti-azere”.
Aceeași Uniune a Emițătorilor Europeni a fost însă îndemnată, dimpotrivă, să nu mai închidă ochii la situația drepturilor omului în Azderbaidjan, de organizația Amnesty International, care a publicat săptămâna aceasta concluzii extrem de critice față de regimul Aliev.

John Dalhuisen, unul din șefii Amnesty International, a spus că organizația sa urmărește de multă vreme cu îngrijorare violarea drepturilor omului în Azerbaidjan și a constatat, din păcate, că represiunea nu a contenit, așa cum sperau unii, înaintea concursului de cântece.

Într-un scurt comentariu citat de presa azeră, ambasada Suediei din Baku a spus că vizita cântăreței Loreen la sediul unei organizații azere pentru drepturile omului „a fost alegerea ei personală”.

Protestul neautorizat de joi de la sediul televiziunii azere a fost al doilea de săptămâna aceasta – primul s-a ținut luni, în ajunul primei semifinale, și a fost dispersat rapid de poliție.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG