Linkuri accesibilitate

„Așteptăm ca Grecia să își respecte angajamentele”


Summitul UE de la Bruxelles - un semi-eșec pe fundal de divergențe franco-germane.


Reuniunea de la Bruxelles a liderilor Uniunii Europene pe tema evoluţiilor din Grecia şi a politicilor fiscale europene s-a terminat fără rezultate concludente, dar în fotografia de final, toată lumea a abordat zimbetele protocolare. De la Bruxelles, Dan Alexe.

Sase ore de discutii si nicio decizie concreta, in afara de declaratii de solidaritate cu Grecia, care in acelasi timp a primit o serie de avertismente. Reuniunea la virf informala a Uniunii Europene care s-a tinut ieri noapte la Bruxelles s-a incheiat pe o nota de consens prudent, lasand toate concluziile pentru summitul urmator, la sfarsitul lunii iunie, dupa ce vor fi avut loc urmatoarele alegeri generale din Grecia.

Cum a rezumat-o presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: „Mesajul nostru e clar: vom sprijini Grecia, dar asteptam in acelasi timp ca Grecia sa isi respecte angajamentele. Vom astepta ca poporul grec sa-si decida viitorul, pe 17 iunie.“

Cum a spus-o si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, tarile din zona euro au facut deja un efort considerabil pentru Grecia, acordandu-i, impreuna cu Fondul Monetar International, aproape 150 de miliarde de euro in ultimii doi ani.

Liderii europeni s-au straduit sa prezinte partea optimista a consensului la care s-a ajuns in noaptea trecuta. Astfel, premierul socialist al Belgiei, Elio Di Rupo a declarat: „Asta inseamna ca exista o dorinta clara din partea liderilor europeni sa stimuleze speranta... si cel mai important lucru este sa ne regasim increderea.“

Tot acest discurs linistitor nu poate insa ascunde divergentele, care au fost clare in cadrul summitului, in special intre Franta si Germania. Noul președinte francez François Hollande nu a reusit sa o convinga pe cancelara germana Angela Merkel sa accepte proiectul francez de emitere a unor obligatiuni europene - „eurobonds“ -, care ar face ca statele Uniunii Europene să nu se mai împrumute separat, ci prin emisiuni comune, la acelaşi cost pentru toate, impartind astfel riscul imprumuturilor.

După spusele lui: „Germania - daca e sa rezum versiunea cea mai optimista -, considera ca obligatiunile europene sint o fundãturã economica, in vreme ce pentru noi ele pot stimula economia.“

In concluzie, reuniunea a fost un semi-esec, amanand luarea oricarei decizii cita vreme nu se stie in ce directie vor vota grecii. Asa se face ca in ciuda unitatii de fatada, multe capitale incep deja sa se gandeasca la scenariile de dupã aceea. Pina si România se pregateste pentru o asemenea eventualitate. Cum a spus-o presedintele Basescu, in cazul in care Grecia ar iesi din zona euro, „România este pregătită să diminueze la maximum daunele, dar asta nu înseamnă că ele nu vor exista”.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG