Linkuri accesibilitate

Drumuri vs trotuare


Mi se pare că în Moldova şoferul e mult mai influent şi mai important decît pietonul.


În ţara Republica Moldova toată lumea are grijă de drumuri şi de şosele. Şi autorităţile, şi ziariştii, şi economiştii, şi, fireşte, şoferii nemulţumiţi şi pretenţioşi. Ni se spune mereu că drumurile sînt importante pentru turism, pentru dezvoltarea economică, pentru securitatea traficului. Tot felul de şoferi încrîncenaţi se lamentează că drumurile proaste le strică maşinile. Aşadar, toţi sînt preocupaţi de drumuri. E adevărat că preocuparea asta constantă nu schimbă esenţial starea de fapt, dar asta e o altă problemă.

În acelaşi timp, trotuarele au cam fost lăsate în voia sorţii. Cel puţin, ele nu au parte de grija de care se bucură şoselele pe care circulă maşini. Şi aşa se face că de multe ori carosabilul cu maşini e reparat, cîrpit, îngrijit, pe cînd partea rezervată pietonilor pare bombardată de avioane. Multe din trotuarele autohtone nu au fost măcar o singură dată cîrpite. De ce?

Eu am o supoziţie. Mi se pare că în Moldova şoferul e mult mai influent şi mai important decît pietonul. Şoferul e un fel de stăpîn al mărilor şi oceanelor, pe cînd pietonul e un individ insignifiant. Vocile nemulţumite ale şoferilor sînt răspicate şi îţi zgîrie mereu urechea. Dar cine aude glasurile umililor pietoni? Cine le mediatizează?

De remarcat că armada şoferilor, a posesorilor de automobile creşte neîncetat şi e compusă în temei din oameni activi-prosperi-iubitori de confort. Şi, cum şi cei mai mulţi dintre guvernanţi au maşini, iese că vocile şoferilor se aud mai bine în sferele puterii. De aceea, atenţia e focalizată pe problemele şoferilor şi pe starea drumurilor, nu pe confortul pietonilor şi pe starea trotuarelor. Aşa mi se pare mie.
XS
SM
MD
LG