Linkuri accesibilitate

Cazul Iuliei Timoşenko în dezbaterea Parlamentului European


Evghenia Carr (Timoşenko) în Parlamentul European
Evghenia Carr (Timoşenko) în Parlamentul European

Relaţia politică dintre UE şi Ucraina nu se va îmbunătăţi înainte ca Kievul să demonstreze că respectă domnia legii.


Parlamentul European a discutat astăzi despre relaţia Uniunii Europene cu Ucraina şi, după cum ne spune corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă, tonul reprezentanţilor Uniunii a fost ferm: fără reforme şi fără respectarea drepturilor omului, nu sunt şanse ca relaţia Bruxelles-Kiev să se îmbunătăţească.

„Evgenia, ma bucur ca te vad aici”, asa a intampinat-o astazi in plenul Parlamentului European de la Strasbourg Stefan Füle, comisarul european pentru politica de extindere si de vecinatate, pe Evgenia Timosenko, fiica Iuliei Timosenko. Inaltul oficial european a fost unul dintre vorbitorii care au deschis dezbaterea pe marginea cazului Iuliei Timosenko, condamnata la 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere.

De altfel, este pentru a patra oara cand alesii europeni decid sa acorde acestui subiect spatiu de dezbatere in cadrul altfel extrem de aglomeratei sesiuni plenare de la Strasbourg.

"Libertate Iuliei", cer parlamentarii europeni
"Libertate Iuliei", cer parlamentarii europeni
„Uniunea Europeana isi exprima indignarea pentru aplicarea justitiei selective in Ucraina. Si nu ne referim doar la cazul Iuliei Timosenko, ci si la altele care ii vizeaza pe fostii membrii ai guvernului intre care dl Luzenko”, a declarat Stefan Füle. Potrivit comisarului european „justitia motivata politic este o problema sistemica in Ucraina si este nevoie de o solutie sistemica care sa imbrace forma unei reforme judiciare cuprinzatoare.”

„Relatiile politice dintre Ucraina si UE nu se vor imbunatati fara angajamente clare si demonstratii de facto ca domnia legii si o justitie corecta sunt aplicate sistematic in Ucraina”, a mai aratat comisarul UE pentru extindere si politica de vecinatate.

„Nu va fi posibil sa semnam acordul de asociere daca autoritatile de la Kiev nu demonstreaza ca in Ucraina se traieste in spiritul asocierii politice cu UE”.

In timp ce inalti oficiali europeni conditioneaza inaintarea in negocierile pentru semnarea acordului de asociere cu Ucraina de implementarea unei reforme profunde a justitiei care sa includa si reformarea codului penal cu accent pe redefinirea termenului de infractiune penala, presedintele Parlamentului, Martin Schulz, a propus trimiterea unei echipe de observatori europarlamentari la cel de-al doilea proces al Iuliei Timosenko in care aceasta este acuzata de prezumtive fraude fiscale.

Insistenta cu care in cancelariile europene dar si aici, la Strasbourg se vorbeste despre reformarea sistemului judiciar se bazeaza pe cele peste 10 milioane de euro pe care bugetul european le-a directionat deja in acest scop autoritatilor de la Kiev.

Insa si perspectiva viitoarelor alegeri este un motiv de ingrijoare pentru Uniunea Europeana. A spus-o nu doar comisarul Füle, ci si Elmar Brok, presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European.

„Nu mai trebuie permis ca in Ucraina sa fie folosita justitia pentru impiedicarea accesului opozitiei la putere. Alegerile trebuie sa fie corecte. Sprijinim semnarea unui acord intre UE si Ucraina daca Kievul va indeplini anumite preconditii. Mingea se afla acum in terenul guvernului de la Kiev, care sper ca nu incearca de fapt sa castige timp pentru a obtine ceea ce doreste fara sa indeplineasaca conditiile impuse de UE”, a subliniat Elmar Brok.

In ce o priveste pe Iulia Timosenco „ea crede doar in decizia CEDO si cere Uniunii Europene sa continue presiunile prin demararea unor investigatii privind practicile corupte ale regimului actual”, avea sa spuna intr-o conferinta de presa avandu-l ca amfitrion pe liderul Grupul Partidului Popular European, Joseph Daul, Evgenia Timosenko, fiica fostului premier.

Cum spuneam, Parlamentul va presa autoritatile ucrainiene votand, pentru a patra oara, o rezolutie in cazul Timosenko. De aceasta data legislativul european va cere Kievului pe langa reformarea sistemului juridic ucrainian, eliberarea Iuliei Timosenko si a celorlalti membri ai opozitiei incarcerati pe motive politice.
XS
SM
MD
LG