Linkuri accesibilitate

Cine trebuie să reprezinte România la Consiliul European? (Adevărul)


Victor Ponta – un Alexis Tsipras fără carisma (România liberă)


In dezbaterea – daca nu disputa – despre cine trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul European, presedintele sau primul ministru, presa de azi ii da dreptate mai degraba presedintelui. Editorialistul de la Adevarul, Sabin Orcan, ii reaminteste premierului Victor Ponta ca functia de reprezentare este repartizata prin Constitutie presedintelui. Rolul premierului este, tot prin Constitutie, unul de executie. In plus, arata Orcan, “in Europa, reprezentantul Romaniei este presedintele tarii, nu primul ministru. Ne-o arata insasi clasificarea statelor membre dupa sistemul de guvernamant”, in care Romania se afla in grupul celor trei state republici semiprezidentiale, alaturi de Finlanda si Franta.

Florin Negrutiu, care semneaza astazi editorialul in gandul.info, crede ca Uniunea Social-Liberala, careia I s-a incredintat de cateva saptamani guvernarea, incearca sa-l atraga pe presedintele Traian Basescu intr-un conflict care sa se finalizeze cu suspendarea. Drept argumente, comentatorul citeaza doua declaratii ale premierului Victor Ponta, facute inainte de plecarea presedintelui la summit-ul NATO de la Chicago. Practic, Ponta sustine ca l-a trimis la Chicago si pe ministrul de externe Andrei Marga pentru ca, citam, “stiti, presedintele tarii merge in strainatate si nu reprezinta pe nimeni, pte el. I-am trimis pe ministrii Marga si Dobritoiu – ministrul apararii – ca sa inteleaga partenerii nostri internationali ca exista oameni seriosi in Romania” (am incheiat citatul). Cealalta declaratie este in acelasi ton. Florin Negrutiu trage concluzia ca insasi numirea lui Andrei Marga la externe – o alegere care a contrariat pe toata lumea – ar putea fi o incercare de a-l scoate din sarite pe seful statului. Cata vreme va mai putea sa taca? “Este in stare sa-si muste limba in urmatoarele sase luni doar ca sa-l lase pe Victor Ponta sa moara pe limba lui?”.

Decizia luata astazi de Parlamentul Romaniei, de introducere a votului uninominal pur incepand cu alegerile parlamentare din toamna, este pentru Grigore Cartianu “cea mai mare grozavie” pregatita de Victor Ponta si Crin Antonescu (liderul Partidului National Liberal). Legea Ponta, cum o numeste jurnalistul de la Adevarul, ii va permite USL-ului sa aiba o majoritate zdrobitoare, pe principiul numit “castigatorul ia totul”, dar obtine acest lucru nu prin vot, ci printr-un algoritm speculativ.

Evenimentul zilei se deschide cu un editorial despre ce strategie adopta fostul partid de guvernamant, Partidul Democrat Liberal. Autorul, Mircea Marian, atrage atentia ca PDL a transferat discret conducerea catre Vasile Blaga, dupa ce a scos de sub reflectoare figurile deja detestate ale fostilor ministri si a apelat la garnitura reformista a partidului: Cristian Preda, Traian Ungureanu, Monica Macovei, chiar si fostul premier independent Mihai Razvan Ungureanu. Vasile Blaga isi joaca in umatoarele luni insasi cariera politica, intocmai ca Victor Ponta, scrie edotirlaistul d ela Evenimentul zilei.

In Romania libera, Victor Ponta este comparat de Tom Gallagher cu liderul nationalist grec Alexis Tsipras, numai ca politicianului roman nu i se recunosc carisma si experienta politica a grecului.
XS
SM
MD
LG