Linkuri accesibilitate

Seismul ar fi produs pagube mari, dacă dura cu câteva secunde mai mult.


Un cutremur cu magnitudinea 5,9 pe scara Richter a fost resimțit în zona capitalei bulgare în jurul orei 3.00, în cursul dimineții. Au urmat 20 de replici, dintre care două cu puterea de 4,2 și 4,3. După cum a anunțat Centrul de geofizică al Academiei bulgare de științe, epicentrul s-a aflat la o adâncime de 10 km, în apropierea orașului Pernik. Durata seismului a fost de numai 5 secunde.

Centrul de geofizică i-a sfătuit, nu în glumă, pe cetățeni să aprindă lumânări și să-i mulțumească bunului Dumnezeu. Dacă seismul ar fi durat cu 10-15 secunde mai mult, puteau să cadă multe clădiri în zonele afectate.

Noaptea, după cumtremur, la Sofia

Noaptea, după cumtremur, la Sofia

Cutremurul, care a scos zeci de mii de oameni din case, a fost simțit la o distanță de 250 de kilometri în Bulgaria de vest, de sud-vest și în țările vecine.

O femeie în vârstă cu probleme cardiace a decedat după seism. Nu au fost însă grav răniți și mari pagube materiale.

În regiunea Pernik – cea mai grav afectată de cutremur, a fost declarată situație de urgență. Școlile și gradinițele vor fi închise în următoarele 5 zile.

În capitala au fost evacuate 5 blocuri de locuințe, din care 3 – în orașul studențesc. Sunt probleme mai grave în 13 școli și în 10 gradinițe. La Pernik mai multe clădiri cu probleme se află în cartierul de romi – „Minerul”.

La Pernik și Radomir au căzut jumătate din coșuri, printre care și cel al centralei termoelectrice din Pernik, ceea ce a dus la oprirea instalațiilor.

„Nu au fost afectate căile ferate, aeroporturile și infrastructura rutieră. Cu excepția orașului Radomir, nu sunt probleme cu aprovizionarea cu energie electrică și apă.

Cutremurul nu a afectat centrala atomoelectrică de la Kozludui”, a anunțat viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov.
XS
SM
MD
LG