Linkuri accesibilitate

„Trei guverne şi o singură criză a R. Moldova” (Jurnal de Chișinău)


PL și Legea privind crearea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (Moldavskie Vedemosti).


Rezultatele sondajului, potrivit căruia moldovenii au cea mai mare încredere în Putin şi ar vota, dacă ar fi cazul, pentru Uniunea Vamală în dauna Uniunii Europene sunt dezbătute în continuu în presa de la Chişinău, la o săptămână de la lansare. În opinia editorialistului Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău”, consultarea este doldora de absurdităţi.

În Rusia, observă comentatorul, la 17 mai 2012, Lev Gudkov, directorul prestigiosului institut sociologic „Levada”, declara că, dimpotrivă, popularitatea lui Putin scade constant şi a atins nivelul anului 2000. Cu toate că a fost votat în ultimele alegeri, acesta nu se mai bucură nici pe departe de adeziunea de altădată.

Referindu-se la autorii sondajelor, potrivit cărora moldovenii ar prefera Uniunea vamală în locul Uniunii Europene, Petru Bogatu se întreabă dacă nu cumva „se încearcă intoxicarea presei, manipularea populaţiei şi descurajarea partenerilor noştri occidentali?”.

„Trei guverne şi o singură criză a RM” este titlul unui editorial semnat de Nicolae Negru tot în „Jurnal de Chişinău” în care autorul sugerează că Parlamentul funcţionează ca o moară supraîncărcată. „Din păcate, la aceasta se adaugă rivalitatea dintre partidele AIE, care se uită la fiecare proiect prin prisma viitoarelor alegeri parlamentare”, scrie dl Negru, încheindu-şi articolul cu următoarea constatare: „Un guvern alcătuit din trei guverne nu va izbuti – ca racul, broasca şi o ştiucă – să scoată R. Moldova din mlaştină”.

Serghei Manastîrlî se opreşte în „Moldavskie Vedomosti” la refuzul Partidului Liberal de a vota proiectul de Lege privind crearea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Deputaţii au păreri contradictorii în privinţa Ministerului care va avea în subordine această structură importantă. Astfel, liberalii optează pentru Ministerul Sănătăţii, iar liberal-democraţii pentru Ministerul Agriculturii. Deputatul neafiliat, Mihai Godea, a declarat că „în prezent, acest proiect vine să apere interesele economice ale cuiva, iar deputaţii sunt impuşi să voteze pentru aceste interese. În replică, ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, a spus, inclusiv într-un interviu pentru postul nostru de radio, că parlamentarii care au asemenea poziţii „habar nu au despre ce vorbesc”. În toate ţările Uniunii Europene, aceste structuri sunt la ministerul agriculturii”, spune ministrul.

„Atacuri tip raider asupra acoperişurilor” îşi întitulează articolul din „Panorama” Svetlana Şalberova. Ziarista notează că „nici în mod legal, locatarii unui bloc de locuit nu pot opri construcţia mansardei deasupra blocului. Adresările la Primărie, Inspecţia de Stat în Construcţii, Procuratură şi Poliţie nu dau nici un rezultat, iar compania de construcţii „urcă” insistent pe acoperişul lor.”
XS
SM
MD
LG