Linkuri accesibilitate

Summitul ultimei şanse pentru Grecia


Bruxellesul exclude în continuare ieşirea Greciei din zona euro; în realitate, un prag psihologic a fost deja depăşit.


Liderii Uniunii Europene se intalnesc miercuri la Bruxelles pentru un summit special dedicat solutiilor crizei si in special situatiei Greciei si a viitorului zonei euro. Intalnirea are loc pe fundalul avertsimentelor repetate ca si Spania s-ar putea regasi in curind intr-o situatie similara cu cea a Greciei si ca va avea la randul ei nevoie de un bail-out, de o rascumparare a datoriilor.

Liderii celor mai mari economii ale Uniunii, Germania, Franta, Marea Britanie si Italia au mai participat in urma cu cateva zile in Statele Unite si la reuniunea grupului G8, care reuneste principalele economii ale planetei si care a fost dedicata de asemenea iesirii din criza. Acea reuniune s-a incheiat de altfel printr-un mesaj comun care a dezamagit prin platitudinea lui: nici o masura concreta si doar un îndemn in directia stimularii cresterii economice.

La Bruxelles, presiunea este mult mai mare pentru gasirea unei solutii, sau pentru lansarea unui semnal incurajator. Pozitia oficiala este in continuare ca iesirea Greciei din euro e exclusa; in realitate, un prag psihologic a fost deja depasit si din ce in ce mai multe oficialitati europene dau acum de inteles ca falimentul Greciei si iesirea sa din zona euro nu mai sint excluse.

Pina si un sef de guvern, cum e britanicul David Cameron, vorbind duminica la deschiderea intalnirii la virf NATO de la Chicago, a lansat un apel alegatorilor greci, care trebuie sa se intoarca la urne luna viitoare, spunandu-le ca au de ales intre a accepta masurile de austeritate ce decurg din acordul incheiat de Uniunea Europeana cu fondul Monetar International, sau sa iasa pur si simplu din euro.

Marea Britanie nu face parte din zona euro, insa e unul din principalii contribuitori la bugetul comun al UE, iar Cameron e primul sef de stat care adopta un asemenea ton fata de Grecia. In Grecia, sondajele atribuie aproape 30% de intentii de vot coalitiei de stanga Syriza, care se opune continuarii politicii de austeritate, dar care ar dori in acelasi timp ca Grecia sa ramana in euro. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, in vizita zilele acestea la Paris si Berlin, a cerut Europei, intr-un interviu publicat astazi in presa franceza, sa nu se multumeasca doar cu o solutie de pedepsire a tarilor infundate in datorii.

Chiar daca multi responsabili politici europeni par a se obisnui cu ideea posibilitatii iesirii Greciei din sistemul euro, reuniunea de saptamana aceasta ar trebui sa gaseasca o serie de solutii care sa impiedice producerea unui efect al dominoului, in virtutea caruia falimentul Greciei ar fi urmat cel al altor tari cu economia afectata.

Si, in sfarsit, desi Grecia nu a fost pe agenda reuniunii NATO de la Chicago, falimentul Greciei ar pune in pericol chiar existenta Aliantei Nord Atlantice - NATO. Un eventual guvern populist-nationalist in Grecia, care ar duce la renasterea tensiunilor fata de Turcia in legatura cu situatia Ciprului de Nord, ar punea la grea incercare coeziunea NATO, in care atat Grecia cit si Turcia sint membri.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG