Linkuri accesibilitate

Componența îndoielnică a guvernului Ponta („22”)


Tabloul sumbru al guvernării USL (România liberă).


Calitatea miniștrilor din noul guvern al României este dezbătută în continuu de presa de la București de câteva săptămâni, încă de dinaintea învestirii. Comentariile critice nu lipsesc nici azi din paginile ziarelor, așa cum aflăm de la Tania Radu:

In presa de astazi, premierul social-democrat Victor Ponta este criticat pentru ministrii pe care i-a adus in guvern. Andreea Pora afirma, in revista 22, ca nu s-a ratat nimic: de la incompatibili, dosariabili, antireformisti notorii, pana la abonati la contractele cu statul si „neica nimeni”. O exceptie interesanta este, din punctul de vedere al jurnalistei, ministrul finantelor, Florin Georgescu, a carui pricepere in domeniu nu e de pus la indoiala. In schimb, scrie Pora, nimeni nu-si mai aminteste ca Georgescu intervenea pe vremea guvernului Nastase la Curtea de Conturi a Romaniei, pentru tergiversarea dosarelor de coruptie ale colegilor sai de partid (dovada se gaseste in stenograme publicate inca din 2003).

La numele lui Florin Georgescu se opreste si comentariul lui Iulian Leca, publicat pe site-ul ziare.com. In opinia lui, Georgescu a fost adus cu misiunea sa gaseasca solutii ca macar unele dintre promisiunile facute de Victor Ponta sa se indeplineasca. Ministrul finantelor este „tatal cifrelor”, dar are ghinionul (sau poate nu e ghinion!) de a fi un foarte prost comunicator. Cum premierul trimite sistematic presa sa ceara explicatii in probleme de finante ale statului de la Florin Georgescu, e lucru sigur ca acolo nimeni nu mai intelege nimic. Si astfel s-ar putea castiga timp.

Pentru ca, dupa cum arata Cristian Campeanu in Romania libera, Victor Ponta descopera cu fiecare zi mai limpede ca nu sunt bani pentru reintregirea salariilor si pensiilor, ba mai mult, ca masurile de austeritate luate de guvernele democrat-liberale nu erau absurde. Ce face noul premier? Continua sa promita, stiind bine ca dupa alegerile parlamentare din toamna, se va schimba discursul. Impozitarea regresiva npromisa acum, adica micsorarea cotei de impozitare pentru veniturile mai mici decat salariul mediu pe economie va deveni de la anul cota de impozitare progresiva, adica cei cu venituri mai mari vor avea deplatit impozit majorat.

Editorialistul de la Romania libera polemizeaza cu concluzia exprimata public de ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: guvernul condus de Victor Ponta a inceput cu dreptul, si anume pentru ca nu a rupt intelegerea cu Fondul Monetar si Banca Mondiala. Or, arata Campeanu silindu-se sa fie politicos, aceasta este o gandire excesiv de optimista. Adevarul ar fi nu ca leul se depreciaza din cauza prabusirii economiei Greciei, asa cum tot spune Ponta, ci pentru ca investitorii nu au incredere in acest guvern si in performantele sale. Vorbă goala sunt si declaratiile lui Ponta despre „redarea demnitatii Parlamentului” si „stimularea cresterii”.

Prima este, spune comentatorul de la Romania libera, un indemn la trafic de influenta, cea de a doua, indemn la cresterea cheltuielilor si deficite bugetare marite. Adaugand aici tinte precum suprimarea liberatii presei si monopolizarea mass media, tabloul guvernarii USL este, in comentariul semnat de Cristian Campeanu, unul foarte sumbru.
XS
SM
MD
LG