Linkuri accesibilitate

Nature: „scandalul ce se adaugă temerilor că reforma cercetării este în pericol”.


Ecouri în presa internațională la cazul Ion Mang.


Prestigioasa publicatie Nature analizeaza intr-un articol aparut in editia sa online de saptamana aceasta ceea ce numeste „scandalul care ar putea pune in pericol reforma cercetarii din Romania”.

Articolul explica in detaliu cum noul ministru al cercetarii si educatiei (intre timp demisionat) Ion Mang, „numit de premierul PSD Victor Ponta, a fost acuzat de plagiat la scara larga in opt dintre lucrarile sale academice. Scandalul a consternat multi cercetatori români, ingrijorati deja ca noua coalitie de centru-stînga ar putea reduce reformele energice introduse de fosta coalitie de centru-dreapta”, scrie Nature.

Considerat un punct de reper in lumea stiintifica la nivel mondial, respectata publicatie explica faptul ca reformele „radicale” introduse in 2011 au fost create cu scopul de a introduce competitia in alocarea posturilor in universitati si pentru alocarea fondurilor de cercetare, dar si pentru eliminarea nepotismului si coruptiei. Aceleasi reforme au introdus si o Lege anti-plagiat in baza careia a fost creat asa numitul Consiliul pentru etica in cercetare. Potrivit noului act normativ orice universitar sau cercetator dovedit ca a comis plagiat isi va pierde automat locul de munca.

Potrivit Nature, „Mang, un cercetator in domeniul stiintelor calculatoarelor […], a incercat in calitatea sa de membru al Comisia de educatie a Senatului României sa opreasca reformele fostului guvern”. Cat priveste articolele suspectate de a fi plagiate, Nature arata ca Ion Mang nu a raspuns solicitarii revistei de a comenta acuzatiile care i se aduc.

Artizanul reformelor care ar urma sa readuca cercetarea romaneasca pe orbita international, fostul ministru Daniel Funeriu, s-a declarat „ingrozit
de amploarea fraudei”, se noteaza în Nature. Revista continua citand temerea lui Funeriu ca un astfel de scandal va afecta in mod negativ credibilitatea international a a cercetarii din Romania. „Lumea ar trebui sa stie ca cercetatorii români nu sunt ca dl Mang”, il citeaza Nature pe Funeriu, personal afectat de acest scandal, in calitatea sa de om de stiinta român cu experienta in universitati din Germania, Franta, SUA si Japonia. In ultimele 12 luni, mai noteaza Nature, fostul guvern (PDL) a inaintat cereri de finantare de 1.2 miliarde de RON.

De mentionat ca Alison Abbot, autoarea articolului din Nature, a realizat cu un an in urma si un interviu cu Daniel Funeriu, pe atunci, proaspat numit in fruntea educatiei si cercetarii romanesti. Interviul zugraveste potretul unui chimist pasionat, fost olimpic atat in Romania cat si in Franta, si care nu doar ca a reusit sa isi realizeze lucrarea de doctorat sub indrumarea unui fost castigator de premiul Nobel in chimie (prof. Jean-Marie Lehn de la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg) dar a castigat si un important grant stiintific (Marie Curie Excellence Grant) fapt care i-a permis sa isi creeze propriul grup de cercetare la Universitatea Tehnica din München.

Intrebat daca exista o paralela intre chimie si politica, Funeriu raspunde ca asa cum s-a intamplat cu chimia si de politica a fost atras inca din copilarie, dar ca nu a dorit sa se implice in politica in perioada comunista. Cat priveste reformele planuite in calitatea de ministru al educatiei, Funeriu spunea la data realizarii interviului ca nu atat banii lipsesc in universitatile din Romania, cat faptul ca acestia nu ajung la cei mai competenti oameni exact asa cum se intampla si cu pozitiile academice. „Nepotismul stiintific inca exista", declara fostul ministru care identifica in tinerii cercetatori aflati in universitatile occidentale o resursa valoroasa care ar putea contribui la reformarea sistemului de cercetare romanesc.
XS
SM
MD
LG