Linkuri accesibilitate

Ziua de luptă împotriva homofobiei și transfobiei


Myanmar şi Cuba, două ţări în mod tradițional netolerante față de gay, par să se afle în pragul unor schimbări.


La 17 mai este marcată în lumea întreagă Ziua de luptă împotriva homofobiei și transfobiei, adică împotriva urii față de gay, lesbiene și trans-sexuali. În relatările consacrate acestei sărbători, agențiile de presă par să-și fi îndreptat atenția anul acesta mai ales spre societățile care, deși în mod tradițional netolerante față de gay, par să se afle în pragul unor schimbări.

AFP scrie că în Myanmar, țara sud-est asiatică cunoscută în trecut ca Birmania, era programată pentru astăzi primul festival gay din istoria țării. Relațiile sexuale între persoane de același sex sunt interzise prin lege în Myanmar, dar legea nu se aplică cu strictețe – iar reformele politice din ultima vreme par să fi influențat în bine și atitudinea unora față de minoritățile sexuale.

O altă țară intrată în atenția agențiilor de presă cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva homofobiei este Cuba, și asta mai ales datorită implicării în lupta pentru drepturile omului a unei celebrități naționale: Mariela Castro, fiica liderului cubanez Raul Castro și nepoata părintelui revoluției, Fidel.

Mariela Castro este președinta Centrului Național pentru Educație Sexuală din Cuba și cea mai cunoscută promotoare a drepturilor minorităților sexuale din țara sa.

În prelegerile ei despre eliminarea prejudecăților, Mariela Castro, are grijă de fiecare dată să pomenească socialismul promovat de tatăl și unchiul său ca bază ideologică a progresului în domeniul mentalităților, inclusiv în domeniul egalității în drepturi.

Chiar dacă nu este îndrăgită de dizidenții cubanezi, care-i reproșează servilismul față de regimul... inventat de familia ei, Mariela joacă un rol important în emanciparea minorităților sexuale din Cuba. Sâmbăta trecută, s-a aflat în fruntea micului, dar coloratului marș organizat la Havana înaintea marcării astăzi a zilei de luptă împotriva homofobiei.

Mariela Castro a spus în mai multe rânduri că spera ca țara ei să aprobe cât mai curând legea care permite căsătoria cuplurilor de același sex. Ea susține că tatăl ei, Raul, se declară în particular de acord cu egalitatea matrimonială și că lucrează cu parlamentarii la modificarea grabnică a legii cubaneze a familiei, pentru a elimina paragraful care definește căsătoria drept uniune între un bărbat și o femeie.

AP relatează că Mariela Castro a aplaudat recenta declarație a președintelui Statelor Unite, Barack Obama, în sprijinul egalității matrimoniale – dar a adăugat, nu fără ușoare accente polemice față de marele dușman de la nord al Cubei, că Obama ar trebui să treacă acum la fapte în ce privește drepturile gay-ilor.

Relatând despre campania pro-gay a Marielei Castro, AP amintește că în anii de după revoluția cubaneză din 1959 homosexualitatea era considerată aproape o formă de dizidență, care când era descoperită ducea aproape automat la concedieri, sau mai rău, la întemnițare și exil.

Unul din cei mai cunoscuți scriitori gay ai lumii, Reinaldo Arenas, a petrecut ani mulți în închisorile cubaneze datorită orientării sexuale și convingerilor politice – fiind lăsat apoi să plece în Statele Unite, unde s-a sinucis în 1990, după mai mulți ani de luptă cu SIDA.

Drama lui Arenas a ajuns în atenția publicului internațional mai ales grație filmului lui Julian Schnabel „Înainte de căderea nopții”, o peliculă biografică, avându-l în rolul principal pe actorul spaniol Javier Bardem.

În ultimii ani, confruntată cu chemări tot mai dese și mai sonore la respectarea drepturilor omului în general, conducerea cubaneză a dat semnale că ar fi gata să rupă cu tradiția homofobă. Într-un gest simbolic, dar în opinia unora fără prea mari implicații reale, Fidel Castro și-a cerut scuze publice pentru persecuțiile la care au fost supuși gay-ii în primii ani ai revoluției.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG