Linkuri accesibilitate

BAC 2012: probe vechi, cu reguli noi


În aşteptarea examenelor
În aşteptarea examenelor

Adrian Ghicov: Sesiunea de bacalaureat va pune accent pe credibilitatea notelor.


Testele pentru sesiunea de bacalaureat au fost deja pregătite de grupurile de lucru din cadrul Ministerului Educației. Sesiunea va începe la 5 iunie, iar la examene sunt chemaţi ceva peste 29 de mii de candidaţi. Ce rigori, mai vechi sau modificate, vor trebui respectate ca BAC-ul să se desfăşoare cât mai corect şi bine cu putinţă? Ce garanţii, în plus, sunt anul acesta că vor fi excluse cazurile de fraudare a examenelor? Vom discuta în această dimineaţă cu directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei, Adrian Ghicov.

Europa Liberă: Aşadar, testele pentru sesiunea de BAC au fost definitivate şi aţi dat chiar Dvs. asigurări că acestea sunt conforme programelor de examen şi a cerinţelor docimologice în vigoare pentru evaluarea finală (reamintim că docimologia este disciplină care cercetează problemele examinării și notării elevilor, a candidaților la examene și concursuri). Că sunt conforme – e limpede. Dar în ce măsură ne putem întreba dacă aceste teste au un grad de dificultate mai mare sau mai mic în comparaţie cu sesiunea precedentă, de exemplu?

Adrian Ghicov: Trebuie să vă spun din start că până a ajunge a fi definitivate testele au urmat o cale complexă de elaborare. Au trecut testarea aceste subiecte prin exerciţiul pretestării, care de fapt ne-a comunicat informaţii relevante în raport cu ceea ce aţi spus dv., cu gradul de accesibilitate a testelor. Putem afirma la ora actuală că ele sunt accesibile, deoarece informaţia din testarea pe eşantion reprezentativ, din testările de laborator pe care le-au avut grupurile de lucru în liceele din republica Moldova au comunicat informaţie utilă pentru toţi cei ce au elaborat aceste teste la subiectele de examen, astfel încât acolo unde a trebuit să se intervină cu anumite modificări, în aspectul formulărilor sarcinii de lucru, în aspectul clarificării sau precizării unor lucruri importante pentru candidaţi, deja aceste lucruri s-au produs. Aşteptăm şi reacţia elevilor, dar şi a pedagogilor, după ce vor scrie aceste teste. Pentru noi este forte importantă această opinie a subiecţilor evaluaţi. Dar punem, cel puţin agenţia intenţionează să ofere în cadrul sesiunii de bacalaureat teste accesibile, utile şi cu informaţie care ar solicita elevului mai mult valorificarea acestei informaţii în aspect de competenţă, decât reproducerea unei informaţii din memorie ş.a.m.d.

Europa Liberă: Vara asta va fi un sistem mai lejer de desfășurare a BAC-ului sau unul mai riguros?

Adrian Ghicov: Trebuie să vă spun că vom dezvolta platforma electronică pe care o avem la momentul actual la agenţie, o bază de date care ne permită să facem relaţia directă între lucrarea elevului şi a evaluatorului care a dat punctajul respectiv, adică doi evaluatori care au dat punctajul, pentru că şi anul acesta vom aplica sistemul de coduri de bare, care ne-ar permite această relaţie directă. Prin urmare vom putea monitoriza foarte serios calitatea verificării subiectelor de examen. Mai departe, vom păstra şi anul acesta comisia de filtraj, pe care am instituit-o anul trecut, comisie care se va preocupa de reverificarea lucrărilor care au obţinut punctaj maxim şi punctaj minim, pentru a ne putea convinge de calitatea acestora şi, în ultimă instanţă, de veridicitatea notelor pe care le vor obţine candidaţii. Prin urmare, putem afirma cu certitudine la ora actuală că sesiunea de bacalaureat va pune accent pe credibilitatea notelor. Că asta ne interesează, ca finalitate a sistemului educaţional liceal. Ne interesează să avem note credibile, or precum foarte bine ştiţi educaţia este o importantă investiţie socială, şi societatea care este investitorul este cointeresată în primul rând ca să aibă rezultate şi ca să cunoască aceste rezultate.

Europa Liberă: Ce măsuri, eventual noi, măsurile de securitate vor fi luate de Ministerul Educaţiei cu scop de minimizare a fraudării examenelor?

Adrian Ghicov: Au fost operate mai multe modificări în actele normative pentru sesiunea 2012, faţă de 2011, cu scopul de a spori securitatea. În primul rând anul acesta toţi factorii implicaţi în organizarea examenelor, şi mă refer în temei la persoanele care au dreptul prin metodologie să se afle în ziua examenelor în centrul de bacalaureat or semna acte scrise, prin care îşi vor asuma prin propria răspundere organizarea obiectivă a examenului de bacalaureat. Aceste acte poartă denumirea generică de angajament de asigurare a securităţii materialelor de examene şi de organizare obiectivă a examenului în centrul de bacalaureat, împreună cu preşedintele, secretarul şi asistenţi, care vor fi câte doi anul acesta în fiecare clasă, vor semna aceste documente. Mai departe, pentru a eroda oarecum fenomenul de copiere, pentru că trebuie să recunoaştem cu toţii, noi ca autoritate naţională ne-am sesizat deja, copiatul a luat amploare şi dacă mai continuăm aşa să tolerăm fenomenul riscăm pur şi simplu să avem o populaţie şcolară ulterior care numai cunoştinţă de carte nu va avea. De aceea pentru a stârpi oarecum acest fenomen am introdus un element nou anul acesta, o anexă nr. 8 la metodologie, prin care solicităm tuturor candidaţilor ca înainte de fiecare examen să semneze o declaraţie iarăşi, prin care îşi asumă prin propria răspundere că nu vor avea asupra lor materiale interzise prin metodologie decât ce se permite. Această declaraţie scrisă responsabilizează candidatul şi ne va permite nouă, organizatorilor, să luăm atitudinea de rigoare atunci când vom identifica situaţii neregulamentare în centrul de bacalaureat.

Europa Liberă: Această declaraţie va fi obligatorie?

Adrian Ghicov: Această declaraţie este deja document oficial aprobat prin comisia naţională de examene, este parte componentă a metodologiei şi este obligatorie. Despre acest lucru cunosc pedagogii, cunosc candidaţii, cunosc părinţii. Noi am mediatizat, socializat întreaga metodologie, adică reguli de organizare a examenelor.

Europa Liberă: De fiecare dată … măsuri de securitate demne de sisteme penitenciare… În ce măsură însă s-au făcut pe parcursul anului eforturi educative pentru a convinge candidaţii că examenele trebuie susţinute cinstit, ci nu doar din cauza condiţiilor de supraveghere maximă?

Adrian Ghicov: Bineînţeles că nu sunt de acord cu comparaţia pe care aţi construit-o…

Europa Liberă: E un pic exagerat, dar ştiţi cum e, se creează impresia că e extrem de sever regimul…

Adrian Ghicov: Noi avem o abordare pozitivistă în raport cu fiecare elev din sistemul educaţional, fiecare candidat, în temei la examenul de bacalaureat… Noi credem în ei, ei sunt cu adevărat sunt foarte buni. Pentru că odată ce ai făcut trei ani de liceu nu poţi să te aşezi în banca de examen şi să nu realizezi un test care îşi oferă materie elementară, relevantă, din ceea ce ai studiat. Dar să trecem peste asta. Deci, metodologia de organizare a examenelor de bacalaureat a fost aprobată însă anul trecut, la comisia naţională de examen. Imediat după ce am consultat societatea şi am consultat comunitatea educaţională, am întrebat absolvenţi, profesori, părinţi despre cum şi-ar dori şi cum ar vedea sesiunea 2012, am ţinut cont de toate sugestiile pe care le-au formulat, şi chiar am ţinut cont de le, nu este aşa verbalistică dis-de-dimineaţă formulată de mine. Am introdus toate momentele în metodologie, am aprobat această metodologie şi imediat am plasat-o pe pagina web a ministerului, pe pagina web a agenţiei, am remis-o tuturor direcţiilor de învăţământ şi tuturor şcolilor. Şi după aceasta am început o campanie amplă de mediatizare a metodologiei, astfel încât s-au organizat adunări de părinţi, s-au organizat consultaţii cu toţi candidaţii. La ora actuală avem confirmare scrisă de către toţi candidaţii că sunt la curent cu toate regulile instituite pentru sesiunea 2012 de examene.

Europa Liberă: S-a renunţat se pare la supravegherea video a examenelor? Din motiv c anterior s-a dovedit a fi ineficientă?

Adrian Ghicov: Nu. Articolul 50 din metodologie spune foarte clar că în centrele de bacalaureat pot fi, atenţie pot fi introduse camerele video şi aparataj de bruiere a legăturii telefonice. Trebuie să vă spunem că ne-am documentat înainte de a lansa această idee, am realizat chestionare pe întreg sistemul educaţional, pentru profesori, elevi, părinţi, toţi factorii implicaţi, şi am constatat că din păcate în Republica Moldova la ora actuală nu există un curent majoritar care ar susţine această idee, adică monitorizarea în regim video a examenului de bacalaureat. Şi atunci comisa naţională de examene a discutat şi a lăsat la discreţia, la latitudinea administraţiei, a părinţilor şi a elevilor. Astfel încât în sesiunea 2012 vom avea doar 3 centre de bacalaureat care au fost deja instituite şi care vor opera cu acest concept de camere video în cadrul centrelor de bacalaureat. În schimb cu motivaţia destul de serioasă în opinia mea, toţi absolvenţii respectivi vor scrie la ei acasă, în instituţia în care au învăţat toţi anii de şcolarizare.

Europa Liberă: O interdicţie şi anul acesta: este interzisă colectarea şi favorizarea acţiunilor de colectare a fondurilor materiale sau băneşti de la orice persoană fizică sau juridică, în legătură cu susţinerea examenelor… Cum vor fi constatate şi ce se întâmplă dacă undeva se va proceda invers?

Adrian Ghicov: Vreau să vă spun că în toate metodologiile, la toate treptele de şcolaritate, şi la primară, şi la gimnazială, dar şi la examenele de bacalaureat a fost introdus un articol important care spune foarte clar că toate examenele în Republica Moldova sau toate cheltuielile sunt suportate de la bugetul de stat. Anul acesta avem alocate 5 mln. de lei pentru a organiza eficient examenul. Prin urmare toţi cei care au făcut deja cunoştinţă cu acest document cunosc că de fapt orice estorcare de resurse materiale cu motivaţia oarecum că pot influenţa sau pot cumva ajuta pe cineva în examen este percepută ca derogare de la metodologie şi ea se pedepseşte conform codului muncii al republicii Moldova. Noi nu vom tolera asemenea situaţii pentru că ne interesează rezultate credibile. În plus, ministrul educaţiei a emis un ordin special la acest capitol prin care am sensibilizat toţi partenerii noştri care ne ajută în organizarea sesiunii, toţi factorii implicaţi, prin care am sesizat părinţii despre eventuala adunare de bani, în legătură cu organizarea examenelor. Ministerul Educaţiei nu va agrea asemenea situaţii şi imediat ce le vom identifica, le vom da publicităţii, le vom face publice, pentru că chiar ne interesează o sesiune obiectivă.
XS
SM
MD
LG