Linkuri accesibilitate

Basarabia, 200 de ani sub stăpânire rusească (Adevărul)


Demisia ministrului plagiator (România liberă)


Editorialul ziarului Adevarul este semnat de Ion M. Ionita si reprezinta republicarea unui text prefatator pentru ultimul numar al revistei Historia. Explicatia se afla in tema acestui text (si a ultimului numar al revistei): 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre rusi. Autorul face observatia ca „efectele ocupatiei de acum 200 de ani se simt si astazi din plin” si ca „ciocnirile de interese strategice care au rupt Moldova in doua in 1812 nu au disparut intre timp”. Ce s-a schimbat, mai arata Ion M. Ionita, este marja de actiune a statelor mici, cum este Republica Moldova. Ele se pot baza acum mult mai mult pe resursele proprii pentru a-si urmari interesele si, din acest punct de vedere, „Moldova este o lectie de istorie pe care nu numai romanii au suferit-o. Altii au disparut cu totul de pe harta. Au avut puterea sa revina, pregatiti pentru vremuri mai favorabile”.

Evenimentul zilei se refera la ziua de 16 mai in Republica Moldova printr-o stire Agerpres, care informeaza in special despre divergentele dintre partidele politice aflate la putere legat de aceasta data. Cititorii ziarului romanesc afla ca primaria Chisinaului va cobori drapelele in Berna, mai ales pentru ca Partidul Liberal, pe care-l reprezinta primarul general Dorin Chirtoaca, a dorit acest lucru. Partenerii de coalitie nu au impartasit ideea de a se institui o zi de doliu national, si este citat liderul Partidului Democrat – si presedinte al Parlamentului – Marian Lupu cu opinia ca organizatorii manifestatiilor de comemorare ar fi antistatalisti, deoarece doresc unirea cu Romania. Stirea publicata in Evenimentul zilei precizeaza de asemenea ca manifestatiile din acest an, legate de ziua anexarii Basarabiei de catre Rusia, au fost mai ample, poate si pentru ca asociatiile unioniste s-au grupat in doua structuri nonguvernamentale mari: Alianta 2012 si respective Consiliul Unirii, format din organizatii si personalitati de pe ambele maluri ale Prutului.

In Romania, scandalul ministrului plagiator al educatiei s-a incheiat, formal, cu demisia lui Ioan Mang. In schimb, presa continua sa dezbata sensul alegerilor indoielnice, successive, ale premierului social-democrat Victor Ponta, in cabinetul recent instalat: la educatie a fost numit mai intai un rector de la o universitate privata, care si-a trecut in CV o diploma de Stanford cam inventata, apoi un universitar bihorean acuzat de plagiat. Laurentiu Mihu, de la Romania libera, se intreaba cum va repara Ponta prejudiciul de imagine adus Academiei Romane, care a fost solicitata sa investigheze plagiatul, desi nu avea prerogative in acest sens si se stia deja ca ministrul va demisiona.
XS
SM
MD
LG