Linkuri accesibilitate

Chişinăul nu va fi forțat de Bruxelles să adopte legea nediscriminării


Emisarul UE Dirk Schuebel a discutat cu studenţii de la ULIM despre succesele şi restanţele Moldovei.


Emisarul UE în Moldova, Dirk Schuebel, s-a întâlnit astăzi la Chișinău cu studenții ULIM. Cum veți auzi în relatarea corespondentei noastre Alla Ceapai, oficialul european a folosit ocazia pentru a discuta cu reprezentanții tinerei generații concluziile unui raport al Comisiei Europene privind progresele Moldovei în apropierea de standardele comunitare.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europenea, Dirk Schuebel, a reiterat constatarea lansată în ajun la Bruxelles că Republica Moldova, dintre toate statele Parteneriatului Estic, are cele mai frumoase progrese în relaţia cu Uniunea Europeană:

„Raportul de progres a Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, constată o dinamică pozitivă, deşi sunt încă multe probleme şi restanţe, cum ar fi adoptarea legii privind nedescriminarea şi reforma centrului anti-corupţie, realizările Republicii Moldova sunt mai multe şi sunt vizibile.”

Totodată emisarul european a precizat, în discursul său, că cele două restanţe nu trebuie privite ca impuneri din partea Uniunii Europene, pentru că atît legea nediscriminare, cît şi legislaţia anti-corupţie vor îmbunătăţi viaţa moldovenilor.

Am stat de vorbă cu mai mulţi studenţi prezenţi în Sala senatului de la ULIM unde Dirk Schuebel şi-a ţinut discursul. Iată bunăoară cum comentează tezele enunţate de mesagerul UE, Grigore Nicorici, student la facultatea de relaţii internaţionale:

„Republica Moldova aspiră spre Uniunea Europeană, însă UE impune condiţii pentru a atinge acest scop. Nu sunt condiţii imposibile însă sunt foarte greu de realizat. Adică conducerea dacă ar fi unită ar fi uşor de realizat aceste condiţii. În toate statele a UE şi care vor să adere la UE aceste condiţii au fost realizate, inclusiv legea anti-discriminare.”

Cristina Croitor: „Important este ca noi să avem nişte relaţii bune cu Uniunea Europeană şi ei să vadă cîte eforturi noi facem pentru a putea deveni membru a UE şi cîte progrese înregistrăm. Şi eu cred că Republica Moldova în Uniunea Europeană are o şansă” - este prognoza optimistă a studentei Cristina Croitor, pe care a ţinut să o discute cu ambasadorul Dirk Schuebel. Emisarul european le-a atras atenţia că pentru a obţine statutul de membru al UE trebuie mai întîi soluţionată problema transnistreană.

Studentul de la facultatea de drept Petru Iarmaliuc crede că nu doar conflictul transnistrean, dar şi situaţia economică şi nivelul înalt de corupţie împiedică aderarea Republicii Moldova la UE:

„Da, vin investiţii, vin granturi, ok, noi tindem, creăm situaţii. Oamenii notorii de astăzi creează situaţii, pe care noi mîine le vom realiza. Şi cred că în 2025 ar fi posibilă aderarea.”

Întrebat de studenţi în cîţi ani Republica Moldova va putea adera la UE, Dirk Schuebel a spus că acesta este un obiectiv pe termen lung, dar i-a asigurat că în scurt timp, mai exact în cîţiva ani, moldovenii vor călători fără vize în Uniunea Europeană.

Totodată diplomatul şi-a exprimat îngrijorarea că încrederea populaţiei în Uniunea Europeană este în descreştere de la an la an, referindu-se la recentul sondaj de opinie. Studenta Victoria Maxim a încercat să dea o explicaţie acestei situaţii:

„Persoanele de la noi din ţară cred că aderarea la Uniunea Europeană ar însemna şi o unire cu România. Comuniştii ideea asta o menţin permanent pentru a îndepărta populaţia de la ideea de a relaţiona cu Uniunea Europeană.”

Şeful Delegaţiei Uniunii Europenea Dirk Schuebel i-a îndemnat pe studenţi să nu ezite să-i adreseze întrebările care le frămîntă şi pe pagina lui de Facebook.
Previous Next

XS
SM
MD
LG